FOLLOW US: facebook twitter

Με το όπλο… παρά πόδα οι κυνηγοί της Ηλείας! – Ανοίγει σήμερα η κυνηγετική περίοδος

Ημερομηνία: 20-08-2021 | Συντάκτης:
-Απαγορεύεται ρητώς η θήρα στις πυρόπληκτες περιοχές
-Οι κυνηγοί δηλώνουν ότι θα πρωτοστατήσουν στην αναδάσωση και αποκατάσταση των καμένων περιοχών του νομού

Με το όπλο… παρά πόδα, βρίσκονται οι κυνηγοί της Ηλείας, καθώς σήμερα Παρασκευή 20 Αυγούστου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος για το έτος 2021 – 2022, περίοδος η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2022. Τα πρώτα επιτρεπόμενα θηράματα για τους κυνηγούς βάσει της νέας ρυθμιστικής, είναι το ορτύκι και το τρυγόνι και ορισμένες κατηγορίες πουλιών, ενώ ο λαγός ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι κυνηγητικοί σύλλογοι του νομού ετοιμάζονται εδώ και μέρες, ενώ η έκδοση των αδειών θήρας θεωρείται ικανοποιητική. Βεβαίως φέτος  οι συνθήκες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία  είναι διαφορετικές,  αφού η καταστροφική πυρκαγιά εκτιμάται ότι έχει μειώσει τον πληθυσμό στα ενδημικά θηράματα, ενώ θα περιορίσει και τις διαθέσιμες περιοχές για κυνήγι, καθώς απαγορεύεται ρητώς η θήρα στις πυρόπληκτες περιοχές. Ακόμα δεν έχει προκύψει σαφής εκτίμηση για τις επιπτώσεις της φωτιάς στον θηραματικό πληθυσμό, θεωρείται όμως δεδομένο ότι θα επηρεαστεί ο αγριόχοιρος και ο λαγός.

Η πυρκαγιά πάντοτε μειώνει έναν βιότοπο, κάτι που είναι αρνητικό για τους κυνηγούς, που σε αυτήν την φάση που διανύουμε,  πέρα από το κυνήγι, αναλαμβάνουν δράση  και θα συμμετέχουν ενεργά στην αποκατάσταση των δασών είτε με αναδασώσεις που θα προβλεφθούν από το δασαρχείο είτε με τον εμπλουτισμό του θηραματικού πληθυσμού. Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Αρέστης, του πυρόπληκτου δήμου του νομού με την μεγαλύτερη καταστροφή.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αρέστης « Η κυνηγετική περίοδος ξεκινά σήμερα, όχι βέβαια με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού οι μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος του δήμου μας γεγονός που προκαλεί τεράστια θλίψη σε όλους μας. Πλήγμα για το περιβάλλον, πλήγμα και για το κυνήγι. Τα μέλη μας έχουν προχωρήσει τα περισσότερα στην έκδοση αδειών θήρας, ανανέωσης ή καινούργιων αδειών και η προσέλευση θεωρείται κανονική. Εννοείται ότι απαγορεύεται το κυνήγι εντός των πυρόπληκτων περιοχών όχι μόνο για φέτος αλλά για αρκετά χρόνια και επειδή η ζωή των κυνηγών είναι τα δάση και οι βιότοποι και είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το κομμάτι, όλοι θα βοηθήσουμε στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στις αναδασώσεις.  Το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται λοιπόν μόνο στο κυνήγι. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυνηγετική κοινότητα ήταν η πρώτη που έδωσε μεγάλες μάχες στο μέτωπο των πυρκαγιών και θα είμαστε ξανά πρώτοι στην αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος