FOLLOW US: facebook twitter

Με το… μυαλό στο φθινόπωρο η αγορά της Ηλείας

Ημερομηνία: 18-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία
Αναγκαία η συνέχιση της στήριξης, τονίζουν εκπρόσωποι του εμπορίου καί της εστίασης

Με το… μυαλό στον Σεπτέμβριο πορεύεται η αγορά της Ηλείας, καθώς η κίνηση δεν έχει επανέλθει σε προ πανδημίας επίπεδα μετά την αρχική άνοδο που καταγράφηκε μετά το Πάσχα. Η περιορισμένη κινητικότητα στον τουρισμό και η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών έχουν διαμοφώσει εικόνα αρκετά χαμηλού κύκλου εργασιών σε αυτό το διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία ενόψει φθινοπώρου, καθώς η πολιτεία δεν δείχνει πρόθυμη να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης παρότι η οικονομία απέχει πολύ από την ομαλότητα.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, είναι αναγκαία η συνέχιση της στήριξης των επαγγελματιών, διότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και η οικονομία παραμένει ασταθής.

«Το πλήρες άνοιγμα της αγοράς μετά το Πάσχα έφερε άνοδο, αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα, η κίνηση “κάθισε”. Eίναι υποτονική πλέον η κατάσταση. Σε συνδυασμό με τη στασιμότητα της τουριστικής κίνησης και τα μηδενικά οφέλη μέχρι τώρα από την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας, το λιανικό εμπόριο δεν βιώνει καλές ημέρες. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να προβλεφθεί ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης, όπως με τον τουρισμό και την εστίαση, διότι η αγορά δεν έχει επανέλθει στην κανονικότητα. Το θετικό είναι πως η πανδημία είναι σε φάση αποσυμπίεσης, αλλά στην οικονομία υπάρχει ανησυχία για το φθινόπωρο. Τον Οκτώβριο θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πού βαδίζουμε, ελπίζοντας ότι τον χειμώνα δε θα χρειαστεί να ξανακλείσουμε», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, τόνισε ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός για το φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι ειναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να σημάνει και το τέλος της κρατικής στήριξης.

«Το ότι ανοίξαμε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η οικονομική στήριξη. Δεν έχει επανέλθει η οικονομία στην κανονικότητα, θα αργήσει να συμβεί αυτό. Ο τουρισμός δεν έχει ξεκινήσει καλά, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, επικρατεί αβεβαιότητα. Ακόμα είμαστε σε κατάσταση κορονοϊού οικονομικά. Αν υποθέσουμε ότι το καλοκαίρι κάπως θα τη βγάλουμε, κανένας δεν ξέρει τι μας περιμένει τον Οκτώβριο, όταν θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα συσσωρευμένα χρέη όλο αυτό το διάστημα. Λουκέτα δεν έχουμε ακόμα, αλλά δεν ξέρω αν θα αντέξουν όλοι μετά το καλοκαίρι», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Νίκος Σιαψάλης, επισήμανε ότι η αγορά κινείται ελάχιστα, με ορισμένες εξαιρέσεις στην εστίαση, κάνοντας έκκληση για προτίμηση των τοπικών καταστημάτων.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Είχαμε μια άνοδο μετά το Πάσχα, με το άνοιγμα, αλλά αυτό ήταν πρόσκαιρο, δεν κράτησε πολύ. Στα εμπορικά καταστήματα ο τζίρος θυμίζει ακόμα εποχή κορονοϊού, δεν βλέπω να επανερχόμαστε σύντομα στην κανονικότητα, για αυτό και δεν πρέπει να σταματήσει η στήριξη από την πλευρά της πολιτείας. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με βουνό χρεών, θα πρέπει να διαγραφεί το ιδιωτικό χρέος και να δοθούν κι άλλες επιχορηγήσεις μέχρι η οικονομία να βρει βηματισμό», σημείωσε.

Συγκρατημένη η πορεία της εστίασης

Η εστίαση θεωρείται κλάδος δυναμικός και με προοπτικές γρήγορης ανάκαμψης, όμως μέχρι στιγμής η εικόνα στην Ηλεία δεν έχει ανταποκριθεί στις αρχικές προσοδοκίες. Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου «Ο Διόνυσος», Νίκος Τζαμαλής, το πρώτο δεκαήμερο μετά το Πάσχα δεν συνοδεύτηκε από την ανάλογη συνέχεια.

«Γίνεται προσπάθεια από τους επαγγελματίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ικανοποιητική η κατάσταση. Μετά το Πάσχα διαπιστώθηκε άνοδος, αλλά τώρα η εικόνα δεν είναι πολύ ενθαρρυντική. Πιστεύω ότι είναι λάθος να θεωρούμε πως πρέπει να σταματήσει η όποια στήριξη από την πολιτεία, διότι δεν έχουν αρθεί πλήρως όλοι οι περιορισμοί. Μέχρι να συμβεί αυτό, πρέπει να συνεχίζεται η στήριξη με οποιαδήποτε μορφή, έως ότου επανέλθουμε σε μια αξιοπρεπή οικονομική πορεία σε προ πανδημίας επίπεδα», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος