FOLLOW US: facebook twitter

Με τιμές και αισθήματα αγάπης και σεβασμού η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην  Ηλεία

Ημερομηνία: 04-09-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες Πύργου και Ανδραβίδας Κυλλήνης

  • Σήμερα η ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου

Με ιδιαίτερες τιμές και με αισθήματα αγάπης και σεβασμού έγινε δεκτός, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης.

Η Ιερά Μητρόπολη υποδέχτηκε και την εξοχοτάτη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελαροπούλου, καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ηλεία 2 Σεπτεμβρίου με 6 Σεπτεμβρίου, έπειτα από την τιμητική πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ Αθανασίου του Β’, καθως και των δημάρχων Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωάννη Λέντζα, με αφορμή την Ημερίδα με τίτλο: «Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον – Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου» που θα διεξαχθεί σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε Ηλείας.

Η υποδοχή του Πατριάρχου έλαβε χώρα στην 117 Πτερύγια Μάχης Ανδραβίδας όπου τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πιλότους της πολεμικής αεροπορίας.

Ακολούθως τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ανδραβίδα, στο τέλος της οποίας τον Παναγιώτατο Πατριάρχη, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, και την εξοχοτάτη πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος ο Β’.

Στη Δοξολογία παρέστησαν επίσης οι Σεβαμιώτατοι Μητροπολίτες: Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Τριφυλίας κ. Χρυσόστομος, Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Αιτωλίας κ. Δαμασκηνός, και οι Επίσκοποι, Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος.

Να σημειωθεί ότι τον Παναγιώτατο συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, και Ικονίου κ. Θεόληπτος.

Το Σάββατο το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας σε μια λιτή τελετή ανακηρύχθηκαν και Επίτιμοι δημότες του Δήου Πύργου.

Χθες Κυριακή τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργο.

Με επισημότητα η υποδοχή στον Πύργο

Με κάθε επισημότητα,  λαμπρότητα και σεβασμό, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή από κοινού ανακήρυξης Επίτιμων Δημοτών Πύργου της Α.Θ.Π Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το απόγευμα του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου 2023 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος παρέδωσε το κλειδί της πόλης και την τιμητική πλακέτα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Παπαδημητρίου, αρχικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις προσφωνήσεις της εκδήλωσης, έκανε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος.

Στο λόγο του ο κ. Αντωνακόπουλος, απευθυνόμενος στην ΠτΔ τόνισε μεταξύ άλλων: «Η επίσκεψη σας αυτή στην ιστορική πόλη του Πύργου μαζί με τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αποτελεί ύψιστη τιμή για εμάς. Θα μείνει με ανεξίτηλα γράμματα γραμμένη στη μνήμη μας. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο κορυφαίο γεγονός συμβαίνει στην πόλη μας. Δυο κορυφαίοι παράγοντες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας  να είναι κοντά μας».

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αντιφώνησή της προς τον Δήμαρχο Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, αναφερόμενη στην αντιστασιακή δράση του καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας και ξεχωριστής, όπως είπε, προσωπικότητας του Πύργου Σάκη Καράγιωργα, «η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά αποτελεί μία συνεχή διεκδίκηση, και όλοι οφείλουμε τιμή σε όσους, σε δύσκολους καιρούς, αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της».

Μιλώντας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε σήμερα, να με ανακηρύξετε από κοινού επίτιμη δημότη του δήμου σας με έναν θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος αντιλαμβάνεται το φυσικό περιβάλλον ως το “κοινό μας σπίτι”, μέρος της συνολικής κτίσης του Θεού».

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας»

Ακολούθως ο κ. Αντωνακόπουλος, μετά την ανάγνωση της απόφασης του Δ.Σ., ανακήρυξης Επίτιμου Δημότη της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, τόνισε στην ομιλία του: «Παναγιώτατε και Πολυσέβαστε Πατέρα των Ορθοδόξων απανταχού της γης, θυμούμε ότι πριν 20 περίπου χρόνια είχατε περάσει πάλι από την πόλη μας. Σήμερα έχουμε την τύχη να σας έχουμε μαζί μας σε μια κορυφαία στιγμή για τον Πύργο και όλο τον Ελληνισμό. Είστε το άσβεστο φως της Ορθοδοξίας, ο φάρος που δείχνει το σωστό σημείο αναφοράς διαχρονικά του Ελληνισμού. Σας καλωσορίζουμε στην ιστορική πόλη του Πύργου….

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε:

«Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας και οφείλουμε να κάνουμε φιλοτίμως ότι είναι αναγκαίο για την ευπρέπεια, την ευστάθεια, την ασφάλεια, την πρόοδο, την πολιτιστική αύξηση, την τιμή, την αίγλη και το κλέος της πατρίδος μας. Ο εντιμότατος κύριος δήμαρχος και οι λοιποί δημοτικοί άρχοντες της Ηλειακής πρωτεύουσας επιθυμούντες να καταλέξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη μεταξύ των δημοτών της πόλεως των, αποφάσισαν να τον αναγορεύσουν σε επίτιμο δημότη Πύργου». «Πώς δυνάμεθα λοιπόν», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «να μην ανταποκριθούμε στην ευγενή απόφασή σας… Σας ευχαριστούμε εγκαρδίως κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, κύριοι αντιπρόεδροι και λοιπά έντιμα και αγαπητά μέλη του δημοτικού συμβουλίου και καταστρέφουμε πάντας υμάς και πάντας τους δημότας και λοιπούς κατοίκους του Πύργου με ολόθερμη την πατριαρχική ευχή και ευλογία, είθε ο Θεός να διαφυλάττει όλους σας και την πόλη και όλη την Ηλεία».

Εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς

Μια πανδαισία παράδοσης και ελληνισμού ήταν η εκδήλωση προς τιμήν της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην κεντρική πλατεία του Πύργου, το βράδυ του Σάββατου.

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος καλωσόρισε το πολυάριθμο κοινό, μίλησε για τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας όπως αποτυπώνονται σε  κείμενα, σύμβολα, στολές και το παραδοσιακό τραγούδι. 

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων και την Εστία Ανδραβίδας.

Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν οι:

Παραδοσιακός Λαογραφικός όμιλος Δρώμενα με έδρα την Κρέστενα,

Σύλλογος Κρητών Νόμου Ηλείας, Λύκειο Ελληνίδων , Σύλλογος Φίλων του Πολιτισμού η Εστία από την Ανδραβίδα, Χαράλαμπος Βιλαετης, Πολιτιστικός σύλλογος Κατακόλου ο Φάρος, Λαογραφικός Σύλλογος Εσθήτα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμοχωρίου ο Άγιος Γεώργιος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος