FOLLOW US: facebook twitter

Με στόχο το 2021 τα πρώτα σχέδια για τον τουρισμό

Ημερομηνία: 09-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
-Τι επισημαίνουν για τη φετινή περίοδο οι ξενοδοχειακοί εκπρόσωποι της Ηλείας
-Βασικός όρος επιτυχίας να αποδειχθούμε ασφαλής προορισμός

Σχέδια για να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού κάνουν οι φορείς του τουρισμού, με στόχο την επάνοδο της τουριστικής κίνησης σε ικανοποιητικά επίπεδα το 2021.

Η πορεία της διασποράς του ιού δείχνει ότι είναι πιθανή η έναρξη της φετινης σεζόν στα τέλη του Ιουνίου, ωστόσο η κατάσταση στην Ευρώπη δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τον εισερχόμενο τουρισμό. Σε ό,τι αφορά την Ηλεία, οι εκπρόσωποι του τουρισμού επισημαίνουν στην «Πρωινή» πως η φετινή χρονιά έχει χαθεί επί της ουσίας και επιδίωξή τους είναι να μπουν οι βάσεις για να ανακάμψουν το 2021 και να μη χαθεί κι άλλος χρόνος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας τόνισε στην «Πρωινή» πω χάθηκε τεράστιο τουριστικό εισόδημα τον Μάρτιο για την Ηλεία, το οποίο δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τον εγχώριο τουρισμό.

«Έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά. Ένας μήνας κλειστά ξενοδοχεία, ειδικά σε περίοδο που περιμένουμε επισκέπτες, ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή. Ας ελπίσουμε ότι θα επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο για τον κορονοϊό και να ξεκινήσει δειλά δειλά η τουριστική περίοδος στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, ώστε να πάει καλά το 2021. Διότι αν χάσουμε κι άλλο εξάμηνο, θα χαθεί και η επόμενη χρονιά. Όμως, από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, δεν περιμένουμε φέτος πολλούς επισκέπτες. Αν δεν επιδοτηθούν οι αεροπορικές εταιρείες, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Ο εγχώριος τουρισμός δεν επαρκεί για να μας καλύψει τις απώλειες», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων φορολογικής και ασφαλιστικής ελάφρυνσης.

«Είναι σημαντικό να ελαφρυνθούμε διότι δεν έχει νόημα να πάρουμε νέα δάνεια, θα μας γυρίσει μπούμερανγκ. Θα καταλήξουμε να δουλεύουμε με τιμές του 2012 και θα είμαστε ο μόνος κλάδος που θα δουλεύει και θα κινδυνεύουμε ταυτόχρονα να πάμε φυλακή», δήλωσε.

«Στόχος η προβολή της περιοχής ως ασφαλούς προορισμού»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων πεδινής Ηλείας, Αντώνης Μαυρόπουλος, ανέφερε στην «Πρωινή» πως αν ο ιός αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ίσως μετριαστούν οι απώλειες μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

«Προς το παρόν είμαστε στο άγνωστο. Εξαρτώμεθα άμεσα από το πώς θα εξελιχθεί ο κορονοϊός στις χώρες του εισερχόμενου τουρισμού, που είναι η Κεντρική Ευρώπη, και πώς θα μπορέσουν να έρθουν οι επισκέπτες με πιο σίγουρο και ασφαλή τρόπο, δηλαδή αν θα κάνουν τα τεστ στις χώρες τους ή εδώ, κάτι που ακόμα δεν το ξέρουμε. Φέτος, θα έχουμε περισσότερο εγχώριο τουρισμό αλλά περιορίζεται στον Αύγουστο. Στόχος μας, αν μπορέσουμε, να “κλέψουμε” λίγες μέρες από τον Ιούνιο και στη συνέχεια να παρατείνουμε την τουριστική περίοδο ως τον Οκτώβριο για τον εισερχόμενο τουρισμό, αν μας ευνοήσει ο καιρός. Προσπαθούμε να μεταθέσουμε τις κρατήσεις Μαΐου Ιουνίου στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», εξήγησε στην «Πρωινή» και σημείωσε πως μελλοντικά η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει τουριστικά αν χτίσει την αξιοπιστία της και την ασφάλειά της.

«Απεδείχθη ότι είμαστε ασφαλής χώρα. Αν αυτό το αξιοποιήσουμε και το προωθήσουμε στο εξωτερικό ότι αντεπεξήλθαμε καλύτερα από πιο προηγμένες χώρες, θα είναι το ατού μας για να ξεπεράσουμε τη συγκυρία και να πάμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια. Για να γίνει αυτό, πρέπει φέτος να δώσουμε το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας σε όσους μας επισκεφθούν», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως θα πρέπει να ακολουθηθεί επιθετική τουριστική πολιτική, τόσο από την Περιφέρεια, για να μετριαστούν οι φετινές απώλειες.

«Πρότασή μου είναι, μετά τον περιορισμό της διασποράς της επιδημίας, να προωθήσουμε τη Δυτική Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό και να στραφούμε στον εσωτερικό ελληνικό τουρισμό, ακόμα και στον ενδοπεριφερειακό. Ο κόσμος είναι τραυματισμένος ψυχολογικά και οικονομικά και δεν μπορεί να κάνει μεγάλες αποστάσεις. Για φέτος δεν νομίζω ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε εισερχόμενο τουρισμό», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι φετινές απώλειες είναι πολύ μεγάλες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε χθες πως για να διασφαλιστεί  η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού,  χρειάζονται μέτρα όπως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε όλη την αλυσίδα του κλάδου (ξενοδοχεία, αερομεταφορές, ακτοπλοΐα κ.λπ.), η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης και στοχευμένες προωθητικές ενέργειες, προσθέτοντας ότι είναι σε εξέλιξη η συζήτηση γα τη διασφάλιση της υγειονομική ασφάλεια τόσο του προορισμού όσο και των επισκεπτών μέσω μαζικών τεστ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος