FOLLOW US: facebook twitter

Με ρυθμό… χελώνας η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ημερομηνία: 05-06-2020 | Συντάκτης:

Στα όριά τους οι λογιστές, επισημαίνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διον. Χαμεζόπουλος

Με πολύ αργό ρυθμό υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις και στην Ηλεία, αφού τόσο οι πολίτες όσο και οι λογιστές έχουν δώσει προτεραιότητα στη διεκπεραίωση των αποφάσεων που σχετίζονται με τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα πρόχειρα στοιχεία που έχει η Ένωση Λογιστών & Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, μέχρι τώρα έχει υποβληθεί μόλις το 15% των δηλώσεων, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν ήδη στο 40% με 50%.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος, οι πολίτες έχουν επικεντρωθεί στις αιτήσεις που αφορούν τη λήψη ενισχύσεων λόγω της πανδημίας, αφήνοντας για αργότερα την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

«Ο κόσμος δίνει βαρύτητα στις ενέργειες που θα του αποφέρουν κάποιο εισόδημα, ενώ η φορολογική δήλωση είναι μια υποχρέωση που “παραδοσιακά” μετατοπίζεται χρονικά. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 35% λιγότερες φορολογικές δηλώσεις σε σχέση με αυτές που είχαν υποβληθεί την ίδια περίοδο το 2019. Θεωρώ ότι θα δοθεί παράταση, διότι είναι ανέφικτο να ολοκληρωθούν εγκαίρως, ενώ και όλες οι δηλωτικές υποχρεώσεις μετακυλίονται για αργότερα, τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Χαμεζόπουλος άφησε αιχμές για τις αμέτρητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θεωρητικά εξειδικεύουν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά στην πράξη δημιουργούν μια δαιδαλώδη και δύσκαμπτη διαδικασία στην εφαρμογή τους από τους λογιστές.

«Έχουν εκδοθεί πάνω από 350 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ερμηνεύουν τις ΠΝΠ. Για το νέο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” έχουμε μόνο ένα γενικό πλαίσιο, αλλά καμία οδηγία για τη διαδικασία και τη λειτουργία του. Όλη αυτήν την περίοδο οι λογιστές εργαζόμαστε υπερεντατικά για να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία. Δουλεύουμε παραπάνω από τις δυνατότητές μας και έχουμε αγανακτήσει, διότι πρέπει παράλληλα να βρίσκουμε λύση στις ασάφειες και στις παλινωδίες διαφόρων αποφάσεων», εξήγησε και πρόσθεσε πως η αύξηση του όγκου της δουλειά δεν ισοδυναμεί και με την αύξηση του εισοδήματος των λογιστών.

«Ο φόρτος εργασίας μας αυξήθηκε κατακόρυφα, δίχως να συμβαίνει το ίδιο και με τις αμοιβές μας. Αφενός δεν ζητάμε έξτρα χρήματα από τους πολίτες για να φέρουμε εις πέρας πρόσθετες αποφάσεις λόγω της έκτακτης κατάστασης και αφετέρου κινούμαστε και εμείς με τον ρυθμό της αγοράς, η οποία τώρα προσπαθεί σταδιακά να συνέλθει. Τι να ζητήσουμε κι εμείς όταν υπάρχει οικονομική δυσπραγία», σημείωσε ο  κ. Χαμεζόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος