FOLLOW US: facebook twitter

Με παραστάσεις υψηλού επιπέδου και φέτος το πρόγραμμα του 33ου Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας

Ημερομηνία: 22-06-2023 | Συντάκτης:

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των δύο νέων θεματικών που εντάσσονται στο φετινό πρόγραμμα του 33ου Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας και αφορούν τους τομείς της Λογοτεχνίας και της Όπερας με δράσεις πολιτισμού βιωματικού χαρακτήρα, ο Δήμος Ήλιδας ανακοινώνει το πρόγραμμα του 33ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας με επιλογή παραστάσεων  από την αρχαία ελληνική δραματουργία, , παραστάσεων από τη νεότερη δραματουργία  στην ενότητα των παραστάσεων από τα ΔΗΠΕΘΕ  της περιοχής και με τις παιδικές παραστάσεις να ολοκληρώνουν ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως και φέτος το Φεστιβάλ της Αρχαίας διακρίθηκε για μια ακόμα φορά με τη διεθνή πιστοποίηση EFFE LABEL, η οποία επιβραβεύει  τα φεστιβάλ που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική ποιότητα και έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης το Φεστιβάλ τιμήθηκε και με το Silver Best City Awards για το 2023, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία αναδεικνύουν και επιβραβεύουν τις καλύτερες πρακτικές και λύσεις που εφαρμόζουν οι Δήμοι σε διάφορους τομείς και δράσεις.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 33ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ:

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

«Μαλλιά Κουβάρια» του Νικολάου Λάσκαρη

Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης

ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας- 21.30

Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης:

Κώστας Κουντουπής: Νίκος Ορφανός

Γιακουμής, υπηρέτης του: Χρήστος Σταθούσης

Αγησίλαος Τρακαράς, συνεργάτης του Κουντουπή: Φοίβος Μαρκιανός

Ευφροσύνη Κουντουπή, συζυγός του: Σοφία Μανωλάκου

Ευγενία Χαρλούπη, πεθερά του: Τζίνη Παπαδοπούλου,

Κώστας Φουρούσης, φίλος του: Γιάννης Δενδρινός

Μενέλαος Λουλάς, φίλος του: Δημήτρης Καλαντζής

Μάσιγκα Λουλά, σύζυγος Μενελάου: Λυδία Τζανουδάκη

Το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική κωμωδία του περασμένου αιώνα, που αποπνέει όλη την ατμόσφαιρα της παλιάς αστικής Αθήνας.

Το “Μαλλιά Κουβάρια” έργο του Νικολάου Λάσκαρη πρωτοανέβηκε στις αθηναϊκές σκηνές το 1899. Μια φάρσα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα καλύτερα Γαλλικά μπουλβάρ της εποχής.

Η ΤΡΕΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ:

Τι συμβαίνει όταν ένας ευυπόληπτος παντρεμένος, πρέπει να φύγει για μυστική επιχείρηση, κάτω από τα μάτια μιας ζηλόφθονης συζύγου; Τι ρόλο παίζει η μυστική μάντις που διαβάζει τις τρίχες και ανακαλύπτει τις ερωτικές επιθυμίες; Πώς μπλέκουν μαζί τρεις καλοί φίλοι και οι σύζυγοί τους; Και πως ξεδιαλύνεται ένα κουβάρι παρεξηγήσεων μέσα από μια σειρά ξεκαρδιστικών επεισοδίων;

Παρασκευή 21 Ιουλίου

«Αίσωπος ο Μεγάλος Παραμυθάς» της Κέλλυς Σταμουλάκη

Σκηνοθεσία: Κέλλυ Σταμουλάκη

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ  ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας- 21.00

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Τάκης Βαμβακίδης, Περικλής Τσαμαντάνης, Πέτρος Γρύλλος, Βίκυ Νικολάου, Νικολέτα Καζάκη.

Μια κωμική και πρωτότυπη παράσταση, που έγραψε και σκηνοθέτησε με μεράκι και αφοσίωση η Κέλλυ Σταμουλάκη, βασισμένη στους αγαπημένους μύθους του Αισώπου, του μεγαλύτερου παιδικού παραμυθά.

Αυτή η  διαδραστική παράσταση είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει τους θεατές, με τις ξεκαρδιστικές εκπλήξεις και τα διαχρονικά του μαθήματα, που συνεχίζουν ανά τους αιώνες να ευχαριστούν το κοινό όλων των ηλικιών. Ακολουθούμε τον Αίσωπο και ζωντανεύουμε με έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο μερικές από τις μεγαλύτερες ιστορίες που έχουν ειπωθεί ποτέ, όπως:

«Ο ψεύτης βοσκός», «Η κότα με τα χρυσά αυγά», «Η Αλεπού και το κοράκι», «Ο λαγός και η χελώνα»,  «Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας», «Ο λύκος και τ’ αρνάκι», «Η αλεπού και τα τυριά» και άλλα.

Ο «Αίσωπος: Ο μεγάλος παραμυθάς», είναι  κάτι περισσότερο από μία απλή παράσταση, είναι μια θεατρική εμπειρία, που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, όπως: η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η δημιουργικότητα. Μέσα από ελκυστικές ιστορίες και κωμικά περιστατικά, σκηνικές εκπλήξεις και συναρπαστικές μουσικές, ο Αίσωπος, ο Μεγαλύτερος Παιδικός Αφηγητής παρέχει μια μοναδική και καθηλωτική εμπειρία, που θα λατρέψουν οι μικροί θεατές.

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

 «Του Κουτρούλη ο Γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή

Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

Οικία Τατάνη- 21.30

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Αλέξανδρος Τσίτσος, Βασίλης Τσόρλαλης, Θάνος Δημόπουλος.

Υπόθεση:

Ο πάμπλουτος άλλα ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από την Σύρα, καταφθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον κατεργάρη υπηρέτη του Στροβίλη, αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, Ανθούσα.

 Η Ανθούσα που έχει, κρυφά από τον πατέρα της δεσμό με τον νεαρό κομψευόμενο Ξανθούλη, θέλοντας να αποφύγει αυτό τον αταίριαστο γάμο θέτει έναν όρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί θα πάρει τον Κουτρούλη, μόνο αν αφήσει τη ραπτική και γίνει… Υπουργός. Ο ερωτοχτυπημένος Κουτρούλης αρχίζει τότε, με την βοήθεια του υπηρέτη του, να αγοράζει υποστηρικτές που θα του εξασφαλίσουν … πρόθεσιν ψήφου. Ο ανταγωνισμός των τότε Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία. Γαλλία, Ρωσία), η προθυμία συναλλαγής ορισμένων εκδοτών, η ευκολία με την οποία διάφοροι τοπικοί κομματάρχες, αλλάζουν στρατόπεδο, οι εκβιασμοί, τα σκάνδαλα και η ευπιστία του μέσου νεοέλληνα ψηφοφόρου, θα κάνουν το θαύμα τους …

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

«Παραμύθι Χωρίς Όνομα» Της Πηνελόπης Δέλτα

Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας- 21.00

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Κουλουμπή, Ελένη Ζιώγα, Γιάννης Νικολάου, Μελίνα Σπετσιέρη, Νεκτάριος Φαρμάκης, Κατερίνα Γεωργάκη, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Ξένια Παυλοπούλου.

Από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα έντεχνο, διαχρονικό παραμύθι, όπου η πατρίδα και τα δεινά της, μεταφέρονται με έναν εύληπτο και μαγικό τρόπο.Στο βασίλειο των Μοιρολάτρων ο Αστόχαστος γιος του βασιλιά Συνετού, διαδέχεται τον πατέρα του στον θρόνο.  Ο νέος βασιλιάς ενδιαφέρεται μόνο για διασκέδαση και καλοπέραση.  Όπως είναι φυσικό σε λίγο καιρό το βασίλειο καταρρέει. Το θησαυροφυλάκιο αδειάζει! Η χώρα δανείζεται συνέχεια και ο τόπος ερημώνει. Μην αντέχοντας αυτή την κατάσταση ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να δράσει.  Με βοηθό την μικρή του αδερφή και μετά από πολλές περιπέτειες θα κατορθώσει να εμπνεύσει πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό του ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουν να ανορθωθεί η χώρα.Το βασιλόπουλο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, θα μπορούσε να είναι ο νέος Έλληνας που βρίσκει τη δύναμη και τον τρόπο ώστε να ξαναγεννηθεί η πατρίδα του. Είναι ένα έργο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή, που σίγουρα θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά συγχρόνως θα τα διδάξει με έμμεσο τρόπο, μια που μιλάει για τις αξίεςτης εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας σε αντίθεση μετην τεμπελιά, την αδικία, την παραίτηση, τη δειλία και τον ατομισμό.

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

«Εκάβη» του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας- 21.30

Στην πρώτη – και ιδιαίτερα σκληρή για τους Αθηναίους – περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431- 420 π. Χ.) ο Ευριπίδης επιχειρεί να καταγράψει και να δείξει στους συμπολίτες του – και σε όλους τους Έλληνες – την αποκτήνωση του Ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο Πόλεμος.

Εκάβη: Ελένη Κοκκίδου Πολυμήστορας: Άκης Σακελλαρίου Πολυξένη: Μαρίνα Καλογήρου Μετάφραση:Ελένη Βαροπούλου Σκηνοθεσία:Ιώ Βουλγαράκη

Το 424 π. Χ. – που πιθανολογείται ότι πρωτοπαρουσιάσθηκε η τραγωδία «Εκάβη» – η αθηναϊκή κοινωνία δεν έχει ακόμη συνέλθει και αναλάβει όχι μόνο από τον διαρκή πόλεμο, αλλά και κυρίως, από τις δύο περιόδους του λοιμού που εξουθένωσε βιολογικά και, ακόμη χειρότερα, ηθικά τους Αθηναίους πολίτες. Οι οποίοι βλέπουν τώρα, στο Θέατρο,- προσωποποίηση των δεινών του πολέμου – την άλλοτε αγέρωχη βασίλισσα της Τροίας Εκάβη να είναι δούλα σε μια ακτή της Θράκης, όπου διαδραματίζεται η ομώνυμη τραγωδία. Και εκεί θα ζήσει τον θάνατο δύο ακόμη παιδιών της: της Πολυξένης, πρώτον, που θυσιάζουν οι Αχαιοί προς εξευμενισμό της ψυχής του Αχιλλέα. Και, δεύτερον, του Πολύδωρου, που ο Πρίαμος τον είχε, μικρό παιδί όταν άρχιζε ο Τρωικός πόλεμος, εμπιστευθεί με πολύ χρυσάφι, στον φίλο του Θράκα βασιλιά Πολυμήστορα. Η Εκάβη, μέσα στον ανείπωτο πόνο της σχεδιάζει και με την ανοχή του Αγαμέμνονα εκτελεί την φριχτή εκδίκησή της. Παγιδεύει τον Πολυμήστορα και τα μικρά παιδιά του .

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Ταλθύβιος: Ιωσήφ Ιωσηφίδης

Πολυξένη: Μαρίνα Καλογήρου

Εκάβη: Ελένη Κοκκίδου

Οδυσσέας: Θανάσης Κουρλαμπάς

Πολύδωρος: Ερρίκος Μηλιάρης

Θεράπαινα: Ηλεάνα Μπάλλα

Πολυμήστορας: Άκης Σακελλαρίου

Αγαμέμνονας: Αλέκος Συσσοβίτης

ΧΟΡΟΣ (με αλφαβητική σειρά)

Ασημίνα Αναστασοπούλου

Άρτεμις Βαβάτσικα (μουσικός επί σκηνής), Ελισσάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Αμαλία Τσεκούρα, Χρύσα Τουμανίδου.

Τετάρτη 2 Αυγούστου  2023

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΙΑΣΜΟΣ

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας- 21.30

Μία από τις πιο σημαντικές αρχαίες τραγωδίες, που θεωρείται το αποκορύφωμα της δραματικής τέχνης του Σοφοκλή (ως πρότυπο τραγωδίας τη θεωρούσε ο Αριστοτέλης στην πραγματεία του Περὶποιητικῆς), ο «Οιδίπους Τύραννος», θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου τον Αύγουστο 2023 και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στο ομώνυμο ρόλο και την Μαριλίτα Λαμπροπούλου στο ρόλο της Ιοκάστης.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Οιδίπους: Γιάννης Στάνκογλου

Ιοκάστη: Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Κρέων: Γιάννης Νταλιάνης

Τειρεσίας: Χρήστος Μαλάκης

Αγγελιοφόρος: Γιώργος Αμούτζας

Εξάγγελος: Κωνσταντίνος Μωραΐτης

Υπηρέτης: Πανάγος Ιωακείμ

Χορός (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Σίμος Κακάλας, Απόστολος Καμιτσάκης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιώργος Λόξας, Χρήστος Μαλάκης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Νταλιάνης, Παύλος Παυλίδης, Γιάννης Στάνκογλου

Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

«Βάκχες» του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία:  Έλενα Μαυρίδου

5Η ΕΠΟΧΗ | ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας- 21.30

Ο λόγος του Ευριπίδη και η χρήση της σύγχρονης αλλά και παραδοσιακής μουσικής σύνθεσης, αποτελούν τα βασικά εργαλεία της παράστασης.

Συνδιάζονταςlive τον φυσικό ήχο της λύρας και του νταουλιού με το ηχοτοπίο και το sounddesign της σύγχρονης μουσικής τεχνολογίας, οδηγούμαστε σταδιακά στην Βακχεία του έργου του Ευριπίδη.Καθώς εκτυλίσσεται η τραγωδία, τα σώματα των ηθοποιών ελευθερώνονται σε ένα χορό, καταργώντας τα θεατρικά όρια.

Τί μένει στο τέλος για το κοινό και τους ήρωες όταν η μουσική σταματάει και καλούμαστε να συλλογιστούμε το ανθρώπινο αδιέξοδο της ύπαρξης μας; Είναι ζωντανός ο Διόνυσος σήμερα;

Η κινησιολογική μέθοδος που χρησιμοποιείται στην παράσταση είναι επηρεασμένη από τα Αναστενάρια, που πιθανότατα αποτελούν επιβίωση θρησκευτικών πρακτικών από τη λατρεία του Διονύσου.

Αντλώντας από την προσωπική τους εμπειρία και συμμετοχή στα δρώμενα των Αναστεναρίων ο Γιώργος Μαυρίδης, ο μουσικός της παράστασης και η Έλενα Μαυρίδου συνδυάζουν στοιχεία του δρώμενου που έχουν συγγένεια με τη Βακχεία, με σύγχρονη μουσική με στόχο η παράσταση να αποτελέσει μια δυναμική εκδοχή των Βακχών με τις ρίζες του βαθειά στην παράδοση.

Σε ένα σκηνικό που συνδυάζει υλικά της φύσης όπως το ξύλο, το νερό, τοστάχυ μπερδεύονται και σύγχρονα υλικά όπως το πλεξιγκλας.

Διανομή

Διόνυσος Δημήτρης Λάλος, Κάδμος Θανάσης Δόβρης, Πενθέας Γιώργος Χριστοδούλου, Τειρεσίας Βίκυ Βολιώτη, Δούλος Στέργιος Κοντακιώτης, Άγγελος α’ Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Άγγελος β’ Δήμητρα Κούζα, Αγαύη Έλενα Μαυρίδου

Χορός: Κική Καραΐσκου, Δήμητρα Κούζα, Σοφία Κουλέρα,

Χριστίνα Μαριανού, Μαριάμ Ρουχάτζε

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

«Το Θαυμαστό Ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» της Σέλμα Λάγκερλεφ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης

ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ – ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ – ΜΕΛΙΣΜΑ EVENTS

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας- 21.00

Οι ηθοποιοί της παράστασης (με σειρά εμφάνισης ) :

Ανθή Χριστοθανοπούλου, Άρης Καλαβρός, Γιώργος Γκιόκας, Χαρά Νικολάου, Κατερίνα Περλιάνη, Τάσος Ράπτης Ο Δημήτρης Αδάμης, ο αγαπημένος  σκηνοθέτης των παιδιών,

μετά τον Δον Κιχώτη πέρυσι , αυτό το καλοκαίρι παρουσιάζει σε όλη την Ελλάδα, «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», το πολυαγαπημένο οικολογικό, παραμυθένιο έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Σέλμα Λάγκερλεφ.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η δασκάλα Σέλμα Λάγκερλεφ, γράφει για τα παιδιά το έργο που χρησιμοποιήθηκε και ως αναγνωστικό βιβλίο στα σχολεία της Σουηδίας. Ένα παραμύθι, γεμάτο ποίηση και ομορφιά, αγάπη για τη φύση, χιούμορ και συγκίνηση.

Ο σκανδαλιάρης, ατίθασος και άτακτος Νιλς, μεταμορφωμένος σε νάνο από ένα ξωτικό, ταξιδεύει  μαζί με τον Μάρτιν, τον λευκό χήνο του και ένα σμήνος από αγριόχηνες πάνω από βουνά και θάλασσες, πεδιάδες και λίμνες, δάση και ποτάμια, λιμάνια, χωριά και πολιτείες.

Σ΄ αυτό το ταξίδι, ο Νιλς ανακαλύπτει τα μυστικά της φύσης, τη ζωή των ζώων και των πουλιών και μαθαίνει να τα αγαπά, να τα προστατεύει και να τα σέβεται μέσα από περιπέτειες και μοναδικές εικόνες.

Παρέα με τη σοφή Αγριόχηνα Άκα, την Αλεπού, τον Αργυροπελεκάνο, την Πουπουλένια, τον Γοργοφτέρουγο τον Αετό και τη Μεγάλη Πεταλούδα, αναγνωρίζει την αξία της ομαδικότητας και την αρετή της αλληλοβοήθειας και της αλληλοϋποστήριξης.

Η παράσταση αφηγείται στα παιδιά ένα ωραίο οικολογικό παραμύθι, τώρα που έχουμε χρέος να τους μιλήσουμε για το περιβάλλον και την προστασία του.

Ο Δημήτρης Αδάμης παρουσιάζει στα παιδιά και στους ενήλικες, που γνώρισαν το έργο, στη μορφή των αγαπημένων τους κινουμένων σχεδίων.

Η μουσική της παράστασης βασίζεται σε φολκλορικά λυρικά τραγούδια και Σκανδιναβούς συνθέτες, όπως ο Grieg, ο Sibelious και o Gade.

Παρασκευή  11 Αυγούστου 2023

«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

ARS AETERNA | ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ | 5Η ΕΠΟΧΗ

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας- 21.30

Παίζουν

Ηλέκτρα ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ

Ορέστης ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Κλυταιμνήστρα ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΑΦΗ

Παιδαγωγός ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Χρυσόθεμις ΕΡΙΕΤΤΑ ΜΑΝΟΥΡΗ

Αίγισθος ΔΑΥΙΔ ΜΑΛΤΕΖΕ

Πυλάδης ΠΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ

Χορός:

ΦΙΟΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΗΒΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΤΑΝΤΑΜΗ, ΔΑΝΑΗ ΠΟΛΙΤΗ, ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗ ΡΕΓΚΟΥΚΟΥ, ΑΡΕΤΗ ΤΙΛΗ

Στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, Ηλέκτρα και Ορέστης εκδικούνται για το φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα.

Πρόκειται για μία πραγματικότητα ζοφερή. Ένα σύμπαν που βουλιάζει στην διαφθορά και την αδικία. Ένας κόσμος αντιηρωικός όπου τα πάντα έχουν ανατραπεί και η τάξη των πραγμάτων έχει διασαλευτεί επικίνδυνα. Σε αυτόν τον κόσμο, η Ηλέκτρα επιλέγει να αποτελέσει το μοναδικό κύτταρο ζωντανής συνείδησης που δεν θα πάψει να καταγγέλλει στο διηνεκές την ανηθικότητα και την υποκρισία. Η φωνή της αποτελεί μια γενναία και δυναμική πράξη ενεργητικής αντίστασης.  Αυτή η εμμονική προσκόλληση στις αρχές και τα ιδανικά της, θα φθείρει αναμφισβήτητα και την ίδια. Διαδηλώνει τον πόνο της στα πρόθυρα του παλατιού, μεταμορφώνεται σε ζωντανή Ερινύα για τους εγκληματίες και προσδοκεί ανυπόμονα την έλευση του σωτήρα αδερφού. Ο πόνος, το πένθος , η ακόρεστη δίψα της για εκδίκηση μοιάζουν να δημιουργούν ένα τοπίο κινούμενης άμμου που σιγά-σιγά την καταπίνει, όμως εκείνη αδυνατεί να πράξει διαφορετικά. Το αινιγματικό και απροσδόκητο τέλος της τραγωδίας δεν προμηνύει κανένα ευτυχές τέλος, ούτε για την ηρωίδα ούτε για τα πάθη του οίκου της.

Πέμπτη 17  Αυγούστου 2023

«Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

ΛΥΚΟΦΩΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ |ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας- 21.00

Παίζουν οι ηθοποιοί:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ | ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΙΔΙΝΗ | ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΗΣ | ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΣ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΙΤΖΗΛΑΣ | DAMIANO OTTAVIO |  ΝΙΚΟΣ ΔΕΡΤΙΛΗΣ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΣ

 Το αγγελικό και μαύρο φως, όπως γράφει στο τελευταίο μέρος της «Κίχλης» ο Σεφέρης, είναι αυτό που «βλέπει» ο τυφλός Οιδίποδας, ο γέροντας ικέτης. Είναι η συντριβή και η δικαίωσή του μαζί, το μετέωρο πέρασμά του στον άλλο τόπο, τις αόρατες πλάκες του άλσους των Ευμενίδων, που θα τον υποδεχτούν και θα τον καταπιούν. Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά αυτός ο μετεωρισμός ανάμεσα στο δίκαιο και στο άδικο, ανάμεσα στην αποδοχή της μοίρας και στην άρνησή της; Ο λόγος του Σοφοκλή, ο λόγος στα χείλη των ηρώων του, του Οιδίποδα, της Αντιγόνης, της Ισμήνης, του Πολυνείκη, του Κρέοντα, δεν επιδέχεται κανέναν οριστικό διαχωρισμό του καλού απ’ το κακό, του ιερού απ’ το βλάσφημο. Αυτός ο λόγος, μέσα από τη μουσική των σωμάτων, γίνεται ένας τόπος αιώνιος, ο αιώνιος χρησμός. Αυτόν τον λόγο και τη βαθιά ποιητική, χρησμική του δύναμη, ζητά να απελευθερώσει αυτή η παράσταση.

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

 «Μήδεια» του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΓΑΡΗ

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας- 21.00

Διανομή:

ΜΗΔΕΙΑ: Μαρία Κίτσου

ΙΑΣΟΝΑΣ: Φάνης Μουρατίδης

ΤΡΟΦΟΣ: Ελένη Καστάνη

ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: Θοδωρής Κατσαφάδος

ΑΙΓΕΑΣ: Βαγγέλης Αλεξανδρής

ΚΡΕΟΝΤΑΣ: Λαέρτης Μαλκότσης

ΑΓΓΕΛΟΣ: Αλμπέρτο Φάις

ΧΟΡΟΣ: Αλίκη Αβδελοπούλου, Στέλλα Ράπτη, Έλενα Χατζηαυξέντη

Μυρτώ Παππά Αργυροπούλου,Γωγώ Παπαϊωάννου, Μυρτώ Καστρινάκη Μεϊτάνη

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη με τους Μαρία Κίτσου και Φάνη Μουρατίδη σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη σε περιοδεία το καλοκαίρι 2023

Μετά την Ηλέκτρα της περσινής θερινής σεζόν, η Μαρία Κίτσου ετοιμάζεται να αναμετρηθεί φέτος με μία ακόμα εμβληματική ηρωίδα του αρχαίου δράματος μέσα από τον λόγο του Ευριπίδη. Θα είναι η Μήδεια στην καλοκαιρινή παραγωγή των θεατρικών επιχειρήσεων Τάγαρη, με τον Φάνη Μουρατίδη στον ρόλο του Ιάσονα. Το έργο σκηνοθετεί η Κύπρια ηθοποιός και σκηνοθέτρια Λέα Μαλένη

Διαχρονικό σύμβολο της αιώνιας μάχης ανάμεσα στα δύο φύλα, η ηρωίδα, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας και εγγονή του θεού Ήλιου, εκδικείται τον άπιστο σύζυγό της Ιάσονα. Προσποιούμενη ότι συναινεί στον γάμο του με τη βασιλοπούλα της Κορίνθου Γλαύκη, στέλνει ως δώρο πέπλο που προκαλεί τον φρικτό θάνατο της νύφης. Στη συνέχεια σκοτώνει τα παιδιά της και καταφεύγει στον βασιλιά της Αθήνας Αιγέα.

Μια τραγωδία πάθους, ένα εναλλασσόμενο παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ ζωής και θανάτου, με άξονα και επίκεντρο τον έρωτα, η ιστορία της Μήδειας αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του αρχαίου θεάτρου, ενώ επηρέασε την μετέπειτα λογοτεχνία αλλά και το σύγχρονο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

«Βατράχια» του Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Έφη Μπίρμπα

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας- 21.00

Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη, Κυριάκος Σαλής.

Μια κωμωδία με DNA τραγωδίας.

Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή. Εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή.

Από τις ρωγμές της ατόφιας κωμικότητας του έργου εκφύονται αδυναμίες ζώντων και τεθνεώτων και ανακινούνται τα δύσοσμα νερά της πραγματικότητας. Με όραμα την μεγάλη ιδέα της σωτηρίας της κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο αριστοφανικό εξπρεσιονισμό.

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

«Μιλώ σε Σένα, Πατρίδα»

Σκηνοθεσία: Κάτια Ζαρκάδα / Γιούλη Μαρούση

ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας- 21.00

Τιμώντας τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου οργανώνει περιοδεία παρουσιάζοντας την παράσταση:

«ΜΙΛΩ ΣΕ ΣΕΝΑ, ΠΑΤΡΙΔΑ»

Η παράσταση είναι ένα θεατρικό οδοιπορικό που χρονικά καλύπτει την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής βασισμένο σε αφηγήσεις γυναικών.  Οι ιστορίες τους  συναρμολογούν την εποχή του 1922, ζωντανεύοντας ατομικές και συλλογικές μνήμες που φωτίζουν διαφορετικά όχι μόνο το παρελθόν αλλά και τα σύγχρονα πάθη μας.

Παίζουν: ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΡΟΥΣΗ, ΜΑΡΙΑ ΝΤΙΝΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ – ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΛΕΝΑ ΥΦΑΝΤΗ.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑΣ

 22 ΙΟΥΛΙΟΥ- 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

 Η εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με τη συνεργασία των εκδόσεων Βιβλιοπανόραμα και  υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας, νιώθοντας ως καθήκον την ανάδειξη,  την αναγνώριση και τη διαφύλαξη στη μνήμη και στην ιστορία των  συγγραφέων της Ήλιδας, δίνει σάρκα και οστά σε μια έκθεση του συνόλου  των συγγραφέων του Δήμου μας και του έργου τους.
 Το ολάνθιστο μπουκέτο της απαρτίζεται ήδη από περισσότερους από  διακόσιους ανθρώπους του λόγου που έχουν εκδώσει έστω και ένα βιβλίο  και γεννήθηκαν, κατάγονται, έχουν ζήσει, κατοικήσει ή δραστηριοποιηθεί  στο Δήμο Ήλιδας.
 Θερμά ευπρόσδεκτο για εμάς να μας κάνετε γνωστό κάποιον συγγραφέα  που τυχόν δεν έχει έρθει στην αντίληψή μας: τηλέφωνα επικοινωνίας είναι:2622023044  6988293452

1ο VOICE CAMP ΑΜΑΛΙΑΔΑ

 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Η Susanne Winter και η Mathea Stern έρχονται στην Ελλάδα για το 1ο Voice Camp στην Αμαλιάδα. Θα συνεργαστούν με γνωστούς και καταξιωμένους επαγγελματίες. Μαζί θα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων γύρω από την φωνή για επαγγελματίες ή μη, μονωδούς, τραγουδιστές χορωδίας, ηθοποιούς και διευθυντές φωνητικών συνόλων.

Σε αυτό το 4-ήμερο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν ομαδικά και ατομικά μαθήματα, διαλέξεις και διάφορες άλλες δράσεις όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ή να γνωρίσουν εκ νέου το φωνητικό, το μουσικό, το σωματικό και τον εσωτερικό τους εαυτό.

Voice Expert Susanne Winter – Creator of THE APPOGGIO –

METHOD

Licensed Body-Psychotherapist Mathea Stern – Interaction

between Body, Voice & Soul

Renowned Conductor  Miltos Logiadis – Musicianship for

Singers – Interpretation

Acclaimed Leading Opera Tenor Dimitris Paksoglou

Performance Skills

Greek-American Choral Conductor Athanasia Kyriakidou

Tuning & Ensemble singing

Well-known Soprano/Performer Maria Katrivesi

Musical Theater

Repetiteur Manolis Papasifakis – Collaborative pianist &

Historical retrospections.

Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις θέσεων:

στείλτε email στην διεύθυνση

infoproduction.voice@gmail.com

ή στο Facebook Voice Capm

*Δυνατότητα Υποτροφιών*


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia