FOLLOW US: facebook twitter

Με νέες επιτυχίες η επιστροφή Τζαβάρα στη δικηγορία

Ημερομηνία: 20-09-2023 | Συντάκτης:

Σημαντική απόφαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για τον έγκριτο νομικό και πρώην υπουργό

Πλησίστιος έχει επιστρέψει στη δικηγορία ο Κώστας Τζαβάρας μετά την απόφασή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Ως δικηγόρος πλέον συνέβαλε σε  ένα σπουδαίο νομικά δικαστικό επίτευγμα: τηνπρόσφατηέκδοση της υπ’ αριθμ. 151/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία εξελίχθηκε και βελτιώθηκεη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίωνσε υποθέσεις βιομηχανικής ιδιοκτησίας και δη στο δίκαιο της ευρεσιτεχνίας («πατέντες»),καθώς και σε θέματα που αναφέρονται στη λειτουργία και στον ρόλο του πραγματογνώμονα ως βοηθού του δικαστήγια τη διάγνωση σύνθετων επιστημονικών ζητημάτων που ανακύπτουν στις υποθέσεις αυτές.

Με την απόφαση αυτή, που δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικής σημασίαςαπό διακεκριμένους νομικούς της χώρας,  για πρώτη φορά τα ελληνικά δικαστήρια αναγνωρίζουν και δέχονται ως εύλογη αιτία αντικατάστασης του πραγματογνώμονα την απαίτηση από μέρους του υπέρογκης αμοιβής, έστω και αν αυτή είναι σύμφωνη με τα ελάχιστα όρια των αμοιβών που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία (πχπδ696/1974 προκειμένου για τις αμοιβές των μηχανικών).

Επιπλέον, με την ίδια απόφαση κρίθηκε ότι ο πραγματογνώμονας δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από τους διαδίκους προκαταβολικά την αμοιβή του, πρινδηλαδή την κατάθεση της γνωμοδότησής του και πριν την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Αφενός μεν γιατί ο πραγματογνώμονας στην περίπτωση αυτή δεν ενεργεί ως ελεύθερος επαγγελματίας σε ιδιωτική υπόθεση, αλλά ως βοηθός του δικαστή και επιτελεί δημόσιο λειτούργημα. Αφετέρου γιατί με βάση τη δικονομία η αμοιβή του πραγματογνώμονα εκκαθαρίζεται από το Δικαστήριο και περιλαμβάνεται στις διατάξεις της δικαστικής απόφασης.

Το μείζον, όμως, ζήτημα, που επιλύθηκε με την υπ’ αριθμ. 151/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, είναι ότι δεν αρκεί για να οριστεί κάποιος πραγματογνώμονας σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να κατέχει μόνο την επιστημονική γνώση θετικής/τεχνολογικής κατεύθυνσης (πχ μηχανολόγος ή ηλεκτρολόγος μηχανικός κλπ), αλλά προσαπαιτείται να διαθέτει και επιστημονικό υπόβαθρο νομικών γνώσεων που αφορούν στο δίκαιο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, γιατί χωρίς αυτές δεν είναι δυνατό να απαντηθούν με ασφάλεια τα ζητήματα που ανακύπτουν. Έτσι, με την απόφαση αυτή για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε δεκτό ότι τα προσόντα αυτά τα έχει ο Σύμβουλος Ευρεσιτεχνίας («patentattorney»), θεσμός ο οποίος έχει εισαχθεί και στο εθνικό δίκαιο με τον πρόσφατο νόμο 4512/2018, κατ’ εφαρμογήν του οποίου ιδρύθηκε στην Ελλάδα η Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (άρθρο 1 του π.δ. 31/2019).

Με βάση αυτή την παραδοχή, η συγκεκριμένη απόφαση έκανε δεκτή τη σχετική αίτηση που είχε καταθέσει στο Δικαστήριο ο Κώστας Τζαβάρας και αντικατέστησε λόγω επιστημονικής αναρμοδιότητας δύο μηχανολόγους μηχανικούς που είχε ορίσει το Δικαστήριο με προηγούμενη απόφασή του ως πραγματογνώμονες στη σχετική υπόθεση και στη θέση τους διόρισε δύο πιστοποιημένους στην Ελλάδα συμβούλους ευρεσιτεχνίας, τα ονόματα των οποίων περιέχονται στο κατάλογο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EuropeanPatentOffice), που διαθέτουν και την ειδικότητα του μηχανολόγου-μηχανικού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia