FOLLOW US: facebook twitter

Με μειωμένες προσδοκίες ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Ημερομηνία: 19-12-2020 | Συντάκτης:

Μειωμένη σε αριθμούς εμβολίων η πρώτη παρτίδα για όλα τα κράτη – μέλη της Ένωσης. Το χρονοδιάγραμμα και η προτεραιοποίηση που προβλέπει η κυβερνητική στρατηγική.

Η ανατροπή του κυβερνητικού αφηγήματος για 2 εκατ. εμβολιασμούς τον μήνα προκάλεσε «μούδιασμα» ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό που παρέπεμψε στην κεντρική διαπραγμάτευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις φαρμακοβιομηχανίες σε ό,τι αφορά τη μειωμένη σε αριθμούς εμβολίων πρώτη παρτίδα για όλα τα κράτη – μέλη της Ένωσης.

«Είναι αλήθεια ότι η κεντρική διαπραγμάτευση, η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησαν ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα αλλά και την προτεραιοποίηση που προβλέπει η κυβερνητική στρατηγική για τους εμβολασμούς και ανακοίνωσε πως οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι» συνέχισε βάζοντας στην πρώτη σειρά τους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τους «ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας».

Και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν ενώ θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65.

Η χώρα μας, σε πρώτη φάση, θα προμηθευτεί μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου, δηλαδή θα εμβολιαστούν αρχικά μόνο 150.000 πολίτες. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από τα μέσα Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βγήκε να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, χωρίς να υπάρχει (τότε) εμβόλιο κάνοντας λόγο για 2.1 εκατ. εμβολιασμούς πολιτών τον μήνα.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, το εμβόλιο της Pfizer «σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται να λάβει έγκριση στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη ομάδα από τα υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, η οποία με έδρα το κτίριο της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας θα αναλάβει, όπως σημείωσε, το περίπλοκο, αλλά και εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Τόνισε επίσης πως μόνον όταν εμβολιαστεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού «θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αφήσαμε πίσω την πανδημία» και επέμεινε πως για καιρό ακόμα εμβολιασμός και τήρηση των προστατευτικών μέτρων θα συμβαδίζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των εορτών, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που θα είναι «διαφορετικά» και έχοντας δείχνοντας και πάλι προς το μέρος των πολιτών που θα πρέπει να «ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης» και «να κάνουν αυτό το οποίο είναι σωστό».

Τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε το χρονοδιάγραμμα, στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, έφταναν τα πρώτα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας.

O γενικός γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ) Σπύρος Νικολαΐδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM», επισήμανε πως «είναι ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, ιαπωνικής κατασκευής, φτάνουν στους -80 βαθμούς Κελσίου. Διαθέτουν οθόνη καταγραφής θερμοκρασίας και θα τηρηθούν όλα πρωτόκολλα παραλαβής, αποθήκευσης και παράδοσης.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες φύλαξης των ψυγείων βαθιάς κατάψυξης, είπε ότι «περίπου 15.000 φιαλίδια θα αποθηκεύονται σε κάθε ψυγείο. Κάθε φιαλίδιο περιέχει πέντε δόσεις εμβολίων, άρα η δυνατότητα τους φτάνει να αποθηκεύουν έως 80.000 εμβόλια».

«Υπάρχουν πέντε φαρμακαποθήκες «προσγείωσης» των εμβολίων σε όλη τη χώρα» υπογράμμισε και διευκρίνισε πως «η πιο κοντινή σε εμάς έδρα είναι στην Καρδίτσα, έτσι εμείς θα μπορούμε να εξυπηρετούμε εμβολιαστικά κέντρα από τη Λάρισα μέχρι το τελευταίο χωριό του Έβρου».

Πρόσβαση θα υπάρχει μόνο από το προσωπικό που ήδη έχει οριστεί και του έχει ανατεθεί η φύλαξη αλλά και η σωστή λειτουργία του όλου εγχειρήματος τόνισε ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε πως «υπάρχει ήδη 24ωρη φύλαξη με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και θα ενισχυθεί και από τα σώματα ασφαλείας».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος