Βαβέλ με το άνοιγμα των σχολείων: Με μάσκες από το Νηπιαγωγείο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118551″ img_size=”full”][vc_column_text]
-1η Σεπτέμβρη θα ανακοινωθεί πότε θα γίνει η έναρξη των σχολείων
-Αντιδράσεις ΟΛΜΕ και Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για τους 25 και πλέον μαθητές ανά αίθουσα.
Μετά το φιάσκο του τουρισμού σειρά παίρνει τώρα το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των σχολείων. Τις παλινωδίες με τη δωρεάν χορήγηση μάσκας στους μαθητές ακολούθησαν οι συγκεχυμένες πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία εκκίνησης της νέας σχολικής χρονιάς και οι αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων.
Ούτε όμως χθες ξεκαθάρισε το τοπίο για το πότε τελικά θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, με την υπουργό Παιδείας να ανακοινώνει ότι οι τελικές αποφάσεις για τον αν το σχολείο θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου ή θα παραταθεί η έναρξη για μερικές μέρες, θα αποφασιστεί την 1η Σεπτέμβρη…
Όσον αφορά τους όρους έναρξης η κ. Κεραμέως, επισήμανε ότι όλοι οι μαθητές, από το Νηπιαγωγείο, θα φορούν μάσκες προστασίας την ώρα του μαθήματος και όχι στα διαλλείματα τα οποία θα γίνονται εκ περιτροπής και τα μαθήματα θα είναι καθημερινά.
Σε ότι αφορά την υποχρεωτική χρήση της μάσκας η Νίκη Κεραμέως την χαρακτήρισε αυτονόητη υποχρέωση, “όπως η ζώνη στο αυτοκίνητο, είναι ασπίδα προστασίας”, είπε χαρακτηριστικά.
Η Νίκης Κεραμέως είπε ότι ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων παραμένει για τις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, όπως είπε “ενδέχεται να υπάρχει παράταση στο άνοιγμα των σχολείων”. Στόχος, όπως είπε είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς. Εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων απηύθυνε παράκληση προς τους γονείς, να επιστρέψουν οι οικογένειες μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Εν συνεχεία η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε δέσμη μέτρων πρόληψης για τα σχολεία. Όπως είπε το παρόν σχέδιο βασίζεται στις οδηγίες της Επιτροπής προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του covid-19 βάσει των πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων. Τόνισε πως στην πορεία κάθε βήμα θα επαναξιολογείται και θα επικαιροποιείται.
Ως προς τα μέτρα πρόληψης:
Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους εκτός από την ώρα του φαγητού. Δεν προβλέπεται στα διαλείμματα που θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ενώ δεν προβλέπεται και στη γυμναστική..
Για τους εκπαιδευτικούς η μάσκα είναι υποχρεωτική, κάτι που ισχύει και για τους μαθητές. Ειδική εκπαίδευση θα υπάρξει για τα παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι και την τρίτη δημοτικού.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και για όποιον συνοδεύει τα προνήπια.
Όπως σημείωσε η κυρίας Κεραμέως, θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.
Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα γίνονται με μάσκα και μέτρα προστασίας. Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και συνέδρια. Οι επισκέψεις σε μουσεία και οι περίπατοι θα γίνονται ανά τμήματα.
Επίσης, ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ενώ δεν θα γίνουν τα σχολικά πρωταθλήματα.
Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.
Ισχυρή σύσταση υπάρχει για χρήση ατομικού νερού-παγουριού. Το ίδρυμα Λασκαρίδη θα δωρίσει από ένα παγούρι για κάθε μαθητή.
Εφεξής οι απουσίες δικαιολογούνται ως εξής: Αν νοσεί ο μαθητής ή εκπαιδευτικός παραμένει σπίτι του με ιατρική βεβαίωση.
Σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα, όχι το σχολείο και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο θα ακολουθεί τηλεκπαίδευση.
Η υπουργός σημείωσε πως η τηλεκπαίδευση είναι έτοιμη να στηρίξει τα σχολεία τη νέα χρονιά. Η σύνδεση μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται με το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο.
Κίνδυνοι διασποράς
Όσον αφορά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει επίσης η απόφαση να λειτουργήσουν τα τμήματα σε πλήρη σύνθεση (25 μαθητές ανά τμήμα), όπου καθίσταται πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας και καταργείται στην πράξη η αποφυγή συνωστισμού, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα διασποράς του ιού η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι στην ελληνική επικράτεια ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη είναι… 17.
«Επισημάναμε ότι με 25 και πλέον μαθητές ανά αίθουσα θα είναι αδύνατον να τηρηθούν αποστάσεις ειδικά σε μικρές αίθουσες 25 έως 30 τετραγωνικών μέτρων. Επιμείναμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον μη χωρισμό των τμημάτων και την εκ περιτροπής διδασκαλία τόσο για την υγεία των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μάλιστα έχουν υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Η υπουργός απάντησε ότι αυτή είναι η τάση στην Ε.Ε.», αναφέρει ενδεικτικά ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, ενώ η ΔΟΕ ζητά συνάντηση με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα. «Η προάσπιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να επαφίεται στην ατομική ευθύνη, αλλά αποτελεί υποχρέωση του κράτους να ενημερώσει επίσημα για όλα τα μέσα που απαιτούνται και να τα διασφαλίσει ώστε να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή», αναφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, με την ΟΙΕΛΕ να τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός σαφούς εκπαιδευτικού πρωτοκόλλου «που δεν θα αναφέρεται μόνο στον τρόπο λειτουργίας της σχολικής μονάδας, αλλά θα λαμβάνει υπόψη ότι η εκπαιδευτική κοινότητα αριθμεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και ότι η δυνατότητα μετάδοσης του ιού από τις εκπαιδευτικές δομές στην κοινωνία δεν πρέπει να υποτιμηθεί».
Δια ζώσης διαλέξεις στα Πανεπιστήμια με έως 50 φοιτητές
Η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και τον Ιούνιο, δηλαδή με το κάθε πανεπιστήμιο να επιλέγει τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.
Από το νέο εξάμηνο ωστόσο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, οι διαλέξεις και τα μαθήματα έως και 50 ατόμων θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι υπόλοιπες εξ αποστάσεως.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]