FOLLOW US: facebook twitter

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Με «λουκέτο» κινδυνεύουν 100.000 επιχειρήσεις – Θα χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας

Ημερομηνία: 22-04-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110386″ img_size=”full”][vc_column_text]Μαύρα… μαντάτα προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας Marc που έγινε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα που πάρθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κοροναϊού στις μικρές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα περίπου 100.000 επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν «λουκέτο», κάτι που θα κοστίσει και 250.000 θέσεις εργασίας.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • 7 στις 10 επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους
  • 7 στις 10 επιχειρήσεις, θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η έλλειψη ρευστότητας
  • 1 στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
  • 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να επεκταθεί για τουλάχιστον 6 μήνες

Κλείσιμο επιχειρήσεων

Βάσει της έρευνας, το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα συνεχίσει κανονικά τη δραστηριότητά του. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό 13% δήλωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Επιπλέον, ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό (13%) δήλωσε ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού του. Με βάση τα στοιχεία αυτά, υπάρχει κίνδυνος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να κλείσουν περίπου 100.000 επιχειρήσεις και να χαθούν περίπου 250.000 θέσεις απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι).

Το 75% των επιχειρήσεων που δήλωσαν πως ενδέχεται να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αφορά επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει πλήρως ή μερικώς τη λειτουργία τους. Φαίνεται δηλαδή ότι ο κίνδυνος βιωσιμότητας αυξάνει για τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σταματήσει να λειτουργούν ή υπολειτουργούν σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους παρά τις δύσκολες συνθήκες και τα μειωμένα έσοδα.

Το 79% προαναγγέλει απολύσεις

Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό για τις επιχειρήσεις που δήλωσαν πως θα μειώσουν το προσωπικό τους. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει μερικώς ή πλήρως τη λειτουργία τους αποτελούν το 79% των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι θα μειώσουν προσωπικό μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι η έλλειψη ρευστότητας σε ποσοστό 74%. Ακολουθούν οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο (εφορία – ασφαλιστικά ταμεία) σε ποσοστό 9% και οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές σε ποσοστό 6%. Από την άλλη μεριά, μόλις το 6% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, τα στοιχεία αυτά προσδιορίζουν και τα πεδία των παρεμβάσεων για την επόμενη μέρα που θα πρέπει να γίνουν τόσο στο σκέλος της ζήτησης όσο και στο σκέλος της προσφοράς. Η έρευνα έχει διαμορφωθεί σε ένα περιβάλλον όπου η γενική αίσθηση είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου και θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για σταδιακή επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.Επειδή, ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, απαιτούνται, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, μέτρα στήριξης προσανατολισμένα σε δύο βασικές κατευθύνσεις:

  • Ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων
  • Κάλυψης της απώλειας των εισοδημάτων. Η κάλυψη αυτή θα πρέπει να ξεπεράσει το στενόχωρο μέτρο των αποσπασματικών επιδομάτων.

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot