FOLLOW US: facebook twitter

Με… κόντρες το ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας!

Ημερομηνία: 05-08-2019 | Συντάκτης:
Βραχυπρόθεσμο σχέδιο λειτουργίας των Παθολογικών κατέθεσε Σύλλογος Εργαζομένων ΝΜ Αμαλιάδας-Με στοιχεία και αριθμούς τεκμηρίωσε τις αποφάσεις του ο διοικητής Κ. Διαμαντόπουλος

Παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, παρόντος και του δημάρχου Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλου, καταθέτοντας τη δική του πρόταση για τη λειτουργία των Παθολογικών Κλινικών σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης , ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σωκρ. Σωτηρόπουλος παρουσίασε βραχυπρόθεσμο  βιώσιμο σχέδιο λειτουργίας και των δύο Παθολογικών κλινικών με αυξημένες εισαγωγές και πρόγραμμα 8 ανοικτών εφημεριών και καθημερινής κλειστής λειτουργίας της Παθολογικής της Ν.Μ. Αμαλιάδας με ειδικευμένο, είτε γενικό, είτε άλλης παθολογικής ειδικότητας.

«Η  επαναλειτουργία της Παθολογικής στην Αμαλιάδα  θα αναχαιτίσει το κύμα εισαγωγών στη Ν/Μ Πύργου και θα διευκολύνει τη λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας, που το μεγαλύτερό της πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι πολύωρες αναμονές στο χώρο των επειγόντων και η δυσκολία εύρεσης ελεύθερης κλίνης για τους πάσχοντες» ανέφερε και πρότεινε και την εξομάλυνση της λειτουργίας των ΤΕΠ με επαρκή αριθμό βοηθών ιατρών, καθώς και την επαναλειτουργία του Μαιευτικού Γυναικολογικού Ιατρείο, ενώ άφησε αιχμές προς όσους απαξιώνουν τη δουλειά του προσωπικού της ΝΜ Αμαλιάδας.

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, επιτέθηκε στον διοικητή του ΓΝ Ηλείας, Κώστα Διαμαντόπουλο, και τόνισε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να τοποθετηθεί καθαρά και επίσημα για το πώς θέλει τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας στην Ηλεία.

«Στέλνεις “εντέλλεσθε” και παίρνεις τους γιατρούς από την Αμαλιάδα. Το υπουργείο και η 6η ΥΠΕ τα γνωρίζουν αυτά και ποια είναι η θέση τους; Η νέα κυβέρνηση, που έχει ένα μήνα, δεν έχει προλάβει να δώσει λύσεις σε αυτά που γίνονται στο Πύργο και στην Αμαλιάδα από το ενιαίο συμβούλιο.  Το συμβούλιο όμως θα πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Εάν η θέση της κυβέρνησης είναι να κλείσει το ένα για να λειτουργήσει το άλλο εμείς θα πρέπει να το γνωρίζουμε. Το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο και στην ΥΠΕ ήταν όλο υποσχέσεις. Για να λειτουργήσει ο Πύργος βλέπετε ως πρόσφορη λύση να κλείσετε την Αμαλιάδα αντί να απαιτήσετε να έρθουν γιατροί από άλλο νοσοκομείο ή να βάλει γενικούς ή αγροτικούς να βοηθήσουν», ανέφερε και επισήμανε ότι πρόβλημα ξεκίνησε όταν το 2012 έγινε ενιαία η διοίκηση.

«Οι ροές των ασθενών το αδιαπραγμάτευτο κριτήριο»

Ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος αρχικά διέψευσε κατηγορηματικά τα περί «εντέλλεσθε» και τεκμηρίωσε τις αποφάσεις του με την παρουσίαση στατιστικών επισκεψιμότητας σε Πύργο και Αμαλιάδα.

«Το α’ εξάμηνο του 2019 η Παθολογική Πύργου είχε 2.359 εισαγωγές και η αντίστοιχη της Αμαλιάδας 160. Από το ΤΕΠ και τα εξωτερικά ιατρεία του Πύργου πέρασαν 50.000 ασθενείς και από τα αντίστοιχα τμήματα της Αμαλιάδας 25.000. Τα στοιχεία με υποχρεώνουν -όπως και τα μέλη του ΔΣ- να επιβληθεί αυξημένη παρουσία παθολόγων στο Πύργο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις μόνιμοι παθολόγοι στις δύο Νοσηλευτικές Μονάδες, αριθμός απελπιστικά μικρός για να υποστηρίξει με ασφάλεια τις δύο κλινικές. Ο συγκεκριμένος αριθμός παθολόγων δεν επαρκεί για την κάλυψη μίας κλινικής, με δεδομένο ότι ο όγκος των ασθενών είναι αυξημένος τη θερινή περίοδο και τα καθήκοντά τους δεν περιορίζονται στη διαχείριση των νοσηλευομένων, αλλά είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν στο ΤΕΠ και να παρέχουν εκτιμήσεις και σε άλλες κλινικές.Τέθηκε το θέμα των μετακινήσεων ειδικευόμενων Παθολογίας. Θα ήταν αδιανόητο να αφήσω τον Παθολόγο που εφημερεύει αύριο στον Πύργο με έναν αγροτικό», εξήγησε αρχικά ο κ. Διαμαντόπουλος και τόνισε ότι οι αποφάσεις υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα ασφαλούς διαχείρισης των νοσηλευομένων αλλά και των Επειγόντων Περιστατικών.

«Αυτό που έχει αποφασιστεί από το ΓΝ Ηλείας είναι η καθημερινή εφημέρευση του Πύργου και η κατά προτεραιότητα κάλυψη της Παθολογικής του κλινικής. Το υπόδειγμα της καθημερινής εφημέρευσης του Πύργου που έχει και την υπερφόρτωση της Παθολογικής, έχει συμβάλει στη σημαντική μείωση διακομιδών προς της Πάτρα. κατά 21% στο ‘α εξάμηνο του 2019. Μιλήσατε για ισάξιες Μονάδες, όμως δεν είναι του ιδίου μεγέθους.  Η ΝΜ Πύργου αποτελεί τη μόνη δομή στην Ηλεία που μπορεί να υποστηρίξει με αξιοπιστία και ασφάλεια εφημερίες σε επίπεδο Νομού. Διαθέτει αξονικό τομογράφο, ΜΕΘ, Μονάδα Εμφραγμάτων, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, υποστηρικτικές ειδικότητες απαραίτητες να υπάρχουν δίπλα στον παθολόγο», εξήγησε ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι είναι σε μεταβατική περίοδο λόγω της κυβερνητικής αλλαγής δεν συνεπάγεται αδράνεια και μη λειτουργία.

Σχετικά με το μαιευτικό – γυναικολογικό είπε ότι θα θα επαναλειτουργήσει άμεσα, ενώ για τις προκηρύξεις θέσεων μόνιμων Παθολόγων χτύπησε «καμπανάκι» καθώς δεν υπάρχει ζήτηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος