FOLLOW US: facebook twitter

Με επιτυχία η πρωτοβουλία Αβραμόπουλου για την ημερίδα ΕΣΠΑ 2021-27 & Ταμείο Ανάκαμψης

Ημερομηνία: 03-10-2024 | Συντάκτης:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ

•            ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ 2021-2027 ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ & ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Π. ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΕΙΑΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η πρωτοβουλία του π. Ευρωπαίου Επιτρόπου και Βουλευτή Ηλείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου να διοργανώσει ημερίδα για την ενημέρωση των Δημάρχων της Ηλείας σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -ΕΛΛΑΔΑ 2.0, καθώς και για τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εξασφάλιση και απορρόφησή των σχετικών κονδυλίων.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο “Ilis Congress Center” του Ξενοδοχείου Aldemar Olympian Village.

Παρέμβαση έκανε ο Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρος πως όσα ειπωθούν στη σημερινή Ημερίδα θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας αλλά και για όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας» Ο κ. Παπαθανάσης έκανε αναλυτική αναφορά στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στην Βουλή καθώς και ειδική μνεία στα έργα που αφορούν στο Νομό μας, από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης.

 Στη σύντομη εισαγωγική του τοποθέτηση, ο π. Ευρωπαίος Επίτροπος και Βουλευτής Ηλείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ομιλητές που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή του να ενημερώσουν τους μετέχοντες για το ζήτημα αξιοποίησης και απορρόφησης κοινοτικών και εθνικών πόρων.

Ευχαρίστησε επίσης το σύνολο των Αιρετών και τους Επικεφαλής των Δήμων μας, που παρακολούθησαν την Ημερίδα και ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αποδεικνύεται περίτρανα ότι με ενότητα και σύμπνοια, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτει η Ηλεία, μπορούν να μετατραπούν με έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό αλλά και με μια αποτελεσματική διαχείριση σε καταλύτη αναπτυξιακής δυναμικής, η οποία θα αναμορφώσει τη φυσιογνωμία του τόπου μας.

Έλεγα πάντα ότι ο Δήμος, διαθέτει πέρα από τα ισχυρά θεσμικά πλεονεκτήματα και μια κρίσιμη αποστολή. Να αναβαθμίζει διαρκώς και ποιοτικά την καθημερινότητα των πολιτών. Σήμερα, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαθέτουν χρηματοδοτικά εργαλεία περισσότερα, τόσο σε πλήθος, όσο και σε μέγεθος από κάθε άλλη φορά, για να ανταποκριθούν σε αυτόν το ρόλο και να λειτουργήσουν ως κυματοθραύστες, στις προκλήσεις που αναδύονται συνεχώς.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη σκέψη και την πρότασή μου για τη σύσταση ενός διαδημοτικού δικτύου μεταξύ των Δήμων της Ηλείας, με σκοπό αφενός την εμπέδωση ενός κοινού τόπου για τα μεγάλα έργα πνοής, που έχει ανάγκη ο Νομός μας και αφετέρου την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και λύσεων και εφαρμογών στην αξιοποίηση, απορρόφηση και διαχείριση εθνικών και κοινοτικών πόρων.

Μια τέτοια πρωτοβουλία για το γενικό καλό θα λειτουργήσει ως μοχλός αλληλεγγύης και ενότητας με προοπτική, συνέχεια και συνέπεια. Η εμπειρία των Αιρετών μας είναι μεγάλη και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την προσπάθειά τους εμπράκτως και με ουσιαστικές παρεμβάσεις, μακριά από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, αφού συνεχάρη τον κ. Αβραμόπουλο για την πρωτοβουλία του, αναφέρθηκε στην έκταση των πόρων που μέσω της Περιφέρειας έχουν ήδη διατεθεί προς τους Δήμους της Ηλείας κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο για έργα και δράσεις, τονίζοντας πως στόχος και στη νέα προγραμματική περίοδο είναι η πλήρης αξιοποίηση των πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Πλήρης και στοχευμένη ήταν η ενημέρωση που παρείχαν οι κ.κ.: – Γεώργιος Ζερβός-Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, – Νικόλαος Μαμαλούγκας -Προϊσταμένος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή” & “Πολιτική Προστασία», – Ιωάννα Φαναριώτου-Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα», – Δημοσθένης Βοϊβόντας -Διευθυντής Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, – Ηλίας Κανελλόπουλος– Προϊστάμενος Ομάδας Υποστήριξης Δικαιούχων της Μ.Ο.Δ. Α.Ε. – Παναγιώτης Μπαρλαμπάς-Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Συντονισμού των Περιφερειακών Προγραμμάτων και – Νίκος Θεοφιλόπουλος Γενικός Διευθυντής ΑΝΟΛ Α.Ε.

Παρευρέθηκαν πέραν του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νικόλαος Κοροβέσης, οι Αντιπεριφρειάρχες Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Βασιλόπουλος και Πολιτισμού Παναγιώτης Μπράμος, οι Δήμαρχοι Πύργου Στάθης Καννής, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, Ζαχάρως Κώστας Μητρόπουλος, στελέχη των Δήμων, εκπρόσωποι της Επιμελητηριακής Κοινότητας, Διοικητές Νομικών Προσώπων και Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, καθώς και η Βουλευτής ΝΔ Ηλείας κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Τον συντονισμό της Ημερίδας και της συζήτησης που ακολούθησε είχε η κα Μαίρη Σκαλτσά, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγραμμάτων «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και «Πολιτική Προστασία», ΕΣΠΑ 2021 – 2027.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot