Με επιτυχία η εσπερίδα «Από την Άλωση του Λάλα στην Άλωση της Τριπολιτσάς–Η νίκη στο Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά»
*Διοργανωτές το Διεθνές Ίδρυμα «Κοινόν Πελοποννησίων» και η Τοπική Κοινότητα Αρχαίας Ολυμπίας
*Ιστορικοί, ερευνητές και εκπαιδευτικοί μίλησαν για την σημασία της Πολιορκίας του Λάλα αλλά και τα Επαναστατικά γεγονότα της Ηλείας κατά το 1821
«Από την Άλωση του Λάλα στην Άλωση της Τριπολιτσάς – Το Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά», ήταν το αντικείμενο της εσπερίδας που διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα της Αρχαίας Ολυμπίας με το Διεθνές Ίδρυμα «Κοινόν Πελοποννησίων» την Παρασκευή 24 Ιουνίου.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας μίλησαν ιστορικοί, ερευνητές και εκπαιδευτικοί για την μεγάλη σημασία της Πολιορκίας του Λάλα καθώς και για τα επαναστατικά γεγονότα στην Ηλεία κατά το 1821.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τάκη Μαντά που ευχαρίστησε το Διεθνές Ίδρυμα «Κοινόν Πελοποννησίων» για την πρωτοβουλία στο να πραγματοποιηθεί η εν λόγω εσπερίδα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Η συγκεκριμένη εσπερίδα έχει σκοπό να τονίσει και να χαρακτηρίσει τη συμβολή της μάχης στο Πούσι τον Ιούνιο του 1821, ως καθοριστικής σημασίας για την ολοκληρωτική αποχώρηση των Τούρκων από την Ηλεία».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος που συνεχάρη τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση της Εσπερίδας τονίζοντας την τεράστια συμβολή που είχε η Ηλεία κατά την Επανάσταση του 1821 και την καθοριστικής σημασίας Πολιορκία του Λάλα που έληξε με την νικηφόρα Μάχη στο Πούσι τον Ιούνιο του 1821.
Ανάστος Δημητρόπουλος – Πρόεδρος και ιδρυτής Διεθνούς Ιδρύματος
«Κοινόν Πελοποννησιών»
«Σημαντική η νίκη στο Πούσι για την πορεία της Επανάστασης στην Ηλεία»
Συνεχίζοντας τον λόγο πήρε ο Ηλείος Πρόεδρος και Ιδρυτής του Διεθνούς Ιδρύματος «Κοινόν Πελοποννησίων» κ. Ανάστος Δημητρόπουλος που ανέλυσε το θέμα «Η Νίκη στο Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά» τονίζοντας την τεράστια σημασία από στρατιωτικής πλευράς που είχε η νίκη των Επαναστατημένων Ελλήνων στο Πούσι τον Ιούνιο του 1821 τονίζοντας ότι σηματοδότησε θετικά την πορεία της Επανάστασης στην Ηλεία».
Θεόδωρος Λάμπρος – Ιστορικός – Συγγραφέας – Αναβιωτής του 1821
«Η Ηλεία αποτέλεσε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων κατά το 1821»
Ο ιστορικός – συγγραφέας και Αναβιωτής του 1821 Θεόδωρος Λάμπρος κατά την ομιλία του με θέμα «Τα Επαναστατικά Γεγονότα στην Ηλεία το 1821» ανέφερε ότι στην Ηλεία έλαβαν χώρα σημαντικά πολεμικά γεγονότα και πολλοί ήταν οι αγωνιστές που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος όπως ο Χαράλαμπος Βιλαέτης τονίζοντας ότι όλα αυτά τα γεγονότα θα πρέπει να αναδεικνύονται και να προβάλλονται τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε ο κόσμος σιγά σιγά να αρχίζει να αγαπά την ιστορία του 1821 ώστε να γίνει κομμάτι της εθνικής του συνείδησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εσπερίδα μίλησαν ο κ. Γιώργος Κουρκούτας Φιλόλογος – Ιστορικός Ερευνητής με θέμα «Οι ηγετικές φυσιογνωμίες των Ελλήνων στην Πολιορκία του Λάλα και η πορεία τους στην Εθνεγερσία», ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λάλα Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος με θέμα «Το 1821 και η Πολιορκία και Άλωση του Λάλα μέσα από τα μάτια των μαθητών», ο εκπαιδευτικός Θανάσης Κατσίμπελης με θέμα «Η διάσωση και η διάδοση της ιστορικής μνήμης μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας» και ο Εκπαιδευτικός «Νίκος Αγγελόπουλος με θέμα «Θυμόμαστε τις νίκες, επιμένουμε στις αξίες της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας.
Τον συντονισμό της όμορφης εκδήλωσης είχε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος «Κοινόν Πελοποννησίων» Ανδρέας Νικολόπουλος – Κορμάς ενώ στον χώρο της Εσπερίδας υπήρχε και έκθεση Πινάκων και Φωτογραφιών με θέμα την «Πολιορκία του Λάλα».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ Νίκος Μαρούντας και Ρόη Αντωνοπούλου, η συγγραφέας – στρατιωτικός Άννα Κορτέση, εκπρόσωπος του ιερού κλήρου και πλήθος πολιτών από την Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή.