FOLLOW US: facebook twitter

Με επίκεντρο «πυροδάνεια» και ρευστότητα η χθεσινή τηλεδιάσκεψη βουλευτών-ΕΒΕ Ηλείας

Ημερομηνία: 07-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111389″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο απεγκλωβισμός των ηλειακών επιχειρήσεων από τα «πυροδάνεια», ώστε να επωφεληθούν από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, ήταν το κυρίαρχο ζήτημα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ των βουλευτών της Ηλείας και του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναπτύχθηκαν όλες οι παράμετροι του προβλήματος και υπογραμμίστηκε η ανάγκη οριστικής του διευθέτησης για να σταματήσουν να «σέρνουν» αυτό το βάρος οι επαγγελματίες του νομού μας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες σχετικά με την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό εξαιτίας της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων. Επισήμανε πως οι ηλειακές επιχειρήσεις είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, διατηρούν θέσεις εργασιας, αλλά δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης εξαιτίας της καταχρηστικής αντιμετώπισης των εγγυήσεων από την πλευρά των τραπεζών.

«Οι τράπεζες ζήτησαν και πρόσθετες εγγυήσεις,  εγκλωβίζοντας κι άλλες επιχειρήσεις, με συνέπεια σήμερα να κινδυνεύουμε με ντόμινο στην ηλειακή οικονομία», είπε χαρακτηριστικά στηλιτεύοντας τον τρόπο αντιμετώπισης των τραπεζών στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και κυρίως αυτών με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διον. Αυγερινοπούλου, εξέφρασε την υποστήριξή της στο αίτημα του Επιμελητηρίου, αναφέροντας ότι έχει ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής, Χρ. Τριαντόπουλο, για να συζητηθεί εκτενώς η διευθέτηση των «πυροδανείων».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, τόνισε ότι για τα «πυροδάνεια» δρομολογούνται λύσεις σε δύο κατευθύνσεις. Όπως ανέφερε, για τα δάνεια που έχουν βεβαιωθεί ως οφειλές στο Δημόσιο, λόγω κατάπτωσης της εγγύησης, θα θεσπιστεί ρύθμιση σε πολλές δόσεις (πιθανότατα 120), καθώς οι αρμόδιοι υφυπουργοί Θ. Σκυλακάκης και Απ. Βεσυρόπουλος είναι θετικοί σε μια τέτοια ρύθμιση. Σε όσα δάνεια οι τράπεζες δεν έχουν επιδιώξει την είσπραξη της εγγύησης, ανέφερε ότι θα επιδιώξει τη θεσμική θωράκιση των δανειοληπτών από αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές, ώστε τα δάνεια να ρυθμιστούν κατά τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια.

Να αρθεί η αδικία

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διον. Καλαματιανός υπενθύμισε την εγκύκλιο Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες υποχρεούνται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, και υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί επί της ουσίας η νομοθεσία για να αποφευχθεί η περαιτέρω τραπεζική αυθαιρεσία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης μιας «γενναίας» ρύθμισης για τα δάνεια που βεβαιώθηκαν στην Εφορία. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι άδικο, μετά την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή του 2007 και τη βαθιά ύφεση που ακολούθησε και κατέστησε τους επιχειρηματίες δέσμιους των δανείων αυτών, να αποκλείονται οι επιχειρήσεις της Ηλείας από τα μέτρα στήριξης λόγω της νέας κρίσης, προτείνοντας την εφαρμογή της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για υπάρξει ρευστότητα.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχ. Κατρίνης επισήμανε πως πρέπει να διευκολυνθούν οι επιχειρήσει με ενιαίους και λογικούς κανόνες χρηματοδότησης, χωρίς δυσκολίες πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό και με όρους βιωσιμότητας και όχι μόνο ενημερότητας, ώστε να μη δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, τόνισε ξανά τη σημασία της συστράτευσης και της συνεννόησης για διευθετηθεί οριστικά το χρονίζον πρόβλημα των πυροδανείων με ειδική νομοθετική ρύθμιση για την Ηλεία, ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος, Αντώνης Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ηλειακών επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα την επόμενη μέρα της πανδημίας, εφόσον βοηθηθούν ουσιαστικά.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot