FOLLOW US: facebook twitter

Με… αντιπροσωπείες μαθητών οι αγιασμοί στις σχολικές μονάδες!

Ημερομηνία: 14-09-2021 | Συντάκτης:
Με μέτρα, μάσκες  και βεβαιώσεις ανά χείρας χτύπησε χθες το πρώτο κουδούνι σε όλα τα σχολεία της Ηλείας
-Εμφανής η χαρά των παιδιών αλλά συγκρατημένα όλα στις διαπροσωπικές επαφές με τους συμμαθητές τους
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου-Κική Κολοβέρου

 

Στις τάξεις τους επέστρεψαν  χθες το πρωί μαθητές και εκπαιδευτικοί της Ηλείας, με το πρώτο κουδούνι να τους βρίσκει για άλλη μια χρονιά κάτω από ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.  Τα προαύλια πλημμύρισαν από χαρούμενες φωνές, , αλλά τα συναισθήματα ήταν πλέον ανάμεικτα, οι μαθητές ήταν συγκρατημένοι στις επαφές τους και οι αγκαλιές με τους συμμαθητές τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτες αν και… μασκοφορεμένοι όλοι, αφού γνωρίζουν καλά ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το σχολείο τους με φυσική παρουσία.  Έτσι, τα σχολεία άνοιξαν ξανά με μέτρα και νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, με το υπουργείο Παιδείας να έχει ως στόχο την αποκλειστική δια ζώσης διδασκαλία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Με «όπλο» τον εμβολιασμό και τους εντατικούς ελέγχους, σκοπός είναι μια ασφαλής σχολική χρονιά. Στόχος όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι το  μεγάλο επιδημιολογικό «στοίχημα» του φθινοπώρου είναι το άνοιγμα των σχολείων, που προβλέπεται ότι θα… ταράξει, λελογισμένα εάν τηρηθούν όσα ισχύουν και αυξηθούν οι εμβολιασμοί, τη σημερινή πτωτική πορεία του τέταρτου κύματος

Μικροί και μεγάλοι επέστεψαν  λοιπόν χθες, στο σχολικό περιβάλλον μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές και το καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Τα βλέμματα για άλλη μια χρονιά στραμμένα στα «πρωτάκια» δεδομένων και των πρωτόγνωρων συνθηκών.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί προσήλθαν στις σχολικές μονάδες  στις 8,15 το πρωί, με τα έγγραφα ανά χείρας τα οποία έλεγχαν διεξοδικά στην είσοδο των σχολείων οι εκπαιδευτικοί. Δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης, ή δήλωση αρνητικού  σελφ τεστ για τους μαθητές. Σε κάθε περίπτωση, φάνηκε ότι όλοι  οι μαθητές προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες και είχαν χθες στο χέρι τα απαιτούμενα πιστοποιητικά καθώς χωρίς αυτά, απαγορεύεται η είσοδος τους στο σχολείο.

Αγιασμοί με λίγους μαθητές

Χαρακτηριστικό των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ, είναι ότι και οι αγιασμοί στα σχολεία  πραγματοποιήθηκαν και φέτος με την συμμετοχή ολιγομελούς αντιπροσωπείας μαθητών και όχι όλων των μαθητών του σχολείου, ενώ στη συνέχεια ο παπάς πέρναγε από κάθε τάξη χωρίς όμως να ραίνει με αγιασμό έναν- ένα μαθητή .  Οι μαθητές αφού έγινε ο απαραίτητος έλεγχος των υγειονομικών εγγράφων τους, πέρασαν απευθείας στις τάξεις και σε κάθε σχολική μονάδα γινόταν επιλογή ενός τμήματος μόνο για να παραστεί στον αγιασμό. Έτσι η πρώτη μέρα, ήταν λίγο.. παράξενη, αλλά τα παιδιά φάνηκε να προσαρμόστηκαν γρήγορα καθώς έχουν πλέον την εμπειρία, γνώρισαν τους νέους τους δασκάλους και έγινε και διανομή ενός μεγάλου μέρους βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς. Ανάλογα μέτρα με τον αγιασμό θα ισχύσουν και  κατά τα διαλλείματα, αφού οι μαθητές θα βγαίνουν κατά ομάδες στο προαύλιο για να μην δημιουργείται ο συνήθης συνωστισμός.

Προβληματίζει το κλείσιμο του τμήματος με προσβολή  50% + 1

Βεβαίως η αγωνία μαθητών, εκπαιδευτικών και κυρίως των γονιών ήταν εμφανής για το αν θα καταφέρουν να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από τον covid, ενώ φαίνεται να υπάρχει  επιφύλαξη αλλά και διαφωνία σε σχέση με το κλείσιμο των τμημάτων σε περίπτωση προσβολής κορονοιού, καθώς το τμήμα θα κλείνει μόνο εφόσον έχει προσβληθεί το 50% + 1! Δηλαδή σε ένα τμήμα 20 μαθητών θα πρέπει να νοσήσουν τα 11 για να κλείσει, αριθμός που αντικειμενικά θεωρείται μεγάλος και το επιδημιολογικό φορτίο επικίνδυνο αν φτάσουν να νοσήσουν τα μισά παιδιά της τάξης! Και επίσης τηλεκπαίδευση  θα πραγματοποιείται μόνο σε περίπτωση αναστολής τμήματος ή εφόσον οι μαθητές κάτω των 12 ετών έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Για το μαθητή που είναι κρούσμα δεν προβλέπεται τηλεκπαίδευση αν και οφείλει να παραμείνει στο σπίτι τουλάχιστον 10 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων.

Μήνυμα Ν.  Φαρμάκη για τη νέα σχολική χρονιά

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος  Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

“Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει. Κάθε νέα αρχή και μία νέα ελπίδα

Ειδικά φέτος όμως, ας φροντίσουμε όλοι να μείνει ζωντανή η ελπίδα της σχολικής δημιουργίας και ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε τα παιδιά μας να έχουν φέτος μία…. κανονική σχολική χρονιά που δεν θα ανακοπεί πάλι από την πανδημία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στέκεται στο πλευρό της σχολικής κοινότητας, γνωρίζοντας ότι ο μεγάλος πλούτος του τόπου μας είναι οι άνθρωποι και ειδικά οι νέοι του. 

Είναι ευθύνη και υποχρέωσήμας, αυτός ο πλούτος να λάμψει και τα παιδιά μας να μην στερηθούν των δικαιωμάτων και των ευκαιριών τους.

Καλή χρονιά, με αγάπη για το σχολείο, για την μάθηση, για την πρόοδο, για τα παιδιά!”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος