FOLLOW US: facebook twitter

«Μαύρες» προβλέψεις για τον «μαύρο χρυσό»

Ημερομηνία: 08-08-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

– Κάτω από 20.000 τόνοι η φετινή ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Όλο και περισσότερες είναι οι ενδείξεις για αισθητά μειωμένη ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, αφού εκτιμήσεις των γεωπόνων και των παραγωγών προσδιορίζουν την παραγόμενη ποσότητα κάτω από τους 20.000 τόνους.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, η φετινή σοδειά αναμένεται να κυμανθεί κοντά στους 19.500 τόνους, όταν πέρυσι έφτασε τους 28.000! Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για την τοπική οικονομία, αφού η Ηλεία είναι κατεξοχήν αγροτικός νομός και το εισόδημα των αγροτών ενισχύει και τα αστικά κέντρα.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Πρωινή» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, οι βροχές τον Απρίλιο και τον Μάιο, σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα, φαίνεται πως έχουν οδηγήσει στη μειωμένη καρπόδεση.

Είχαμε άνθη, τα οποία λόγω βροχοπτώσεων δεν έδεσαν όπως θα έπρεπε. Η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής απαιτεί προσοχή για τον δάκο, διότι ο ίδιος δακοπληθυσμός σε μικρότερη παραγωγή είναι πιο επίφοβος για ζημιά. Για αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους ελαιοπαραγωγούς στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, δεδομένου ότι σε αυτές, η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος είναι εξαιρετικά αμφίβολη και ως εκ τούτου θα χρειαστεί να επέμβουν και με ιδία μέσα, ενεργώντας πάντα υπό την καθοδήγηση των τεχνικών τους συνεργατών», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot