FOLLOW US: facebook twitter

Μάθε για την Άνοια σήμερα  στο δημοτικό σχολείο Στρεφίου

Ημερομηνία: 09-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα, Υγεία

Και δύο εκδηλώσεις για τον Εγκέφαλο αύριο Τρίτη στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου


Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την άνοια, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στις 8 το βράδυ στο δημοτικό σχολείου Στρεφίου με ομιλητή τον Γρηγόρη  Γεωργακόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, επιχειρώντας να απαντήσει τα παρακάτω ερωτήματα: Τι είναι η άνοια; Ποια είναι τα συμπτώματα και τα στάδια της νόσου; Πως αντιμετωπίζεται;

Η άνοια είναι μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές και κοινωνικές προκλήσεις στην εποχή μας, καθώς ο αριθμός ασθενών προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050 – κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης επιβίωσης- προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο πρόβλημα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Alzheimer ενώ οι θάνατοι από καρδιοαγγειακές παθήσεις μειώνονται, οι θάνατοι από τη νόσο Alzheimer τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διπλασιαστεί, και παράλληλα εκτιμάται ότι περίπου ένας στους τρεις ηλικιωμένους πεθαίνει με νόσο Alzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας. Η άνοια έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για τη χώρα μας, καθώς το συνολικό κόστος της νόσου (άμεσο και έμμεσο) υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας πρόσφατης μελέτης που εκπονήθηκε από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας το ετήσιο κόστος της νόσου ανά οικογένεια κυμαίνεται από 12.000 ευρώ (ήπιο στάδιο νόσου) μέχρι και 22.600 ευρώ (για το σοβαρό στάδιο της άνοιας.

Ας γνωρίσουμε  λοιπόν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για την άνοια, ώστε να μπορέσουμε και να πάρουμε μέτρα προφύλαξης εμείς οι ίδιοι, αλλά και να μάθουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης, για άτομα του περιβάλλοντός μας, που πιθανώς νοσούν ή θα νοσήσουν. 


Εγκέφαλος.  Ο Σκηνοθέτης της ζωής μας

Ο εγκέφαλος,  αυτό το τόσο   πολύπλοκο όργανο, ο διαμορφωτής  του προσωπικού μας εγώ, ο σκηνοθέτης της ζωής μας είναι όργανο άκρως  απαιτητικό  και ευαίσθητο. Οι μαθητές  θα έχουν  τη μοναδική ευκαιρία  να μάθουν για τη λειτουργία του αλλά και την προφύλαξή του  αύριο Τρίτη (11/7/2023) και ώρα 10.30   το πρωί,  στο Δημοτικό Σχολείο Στρεφίου. Η κ. Μαριγούλα Μαργαρίτη, Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου & Ζώων, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, με την ομάδα της, θα μυήσει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο του εγκεφάλου.

Στη συνέχεια ο κ. Ηλίας Καλογήρου, (Φυσικός Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρώην υπεύθυνος ΕΚΦΕ Πύργου), θα μας παρουσιάσει το θέμα «Ανιχνεύοντας  την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου με ειδικές χάντρες- προφυλάξεις»

Τα προγράμματα είναι  για μαθητές  Δημοτικού,  Γυμνασίου,  Λυκείου (διαφορετικές ομάδες).

Η μαγεία του εγκεφάλου, θα αναλυθεί διεξοδικά  και το βράδυ στις 8 στον ίδιο χώρο, με ομιλία της κας Μαργαρίτη για το ευρύ κοινό με θέμα: « Εγκέφαλος.  Ο Σκηνοθέτης της ζωής μας». Μια εξερεύνηση στα πολύπλοκα μονοπάτια του με αναφορά στην πολύπλοκη δομή και λειτουργία του προσεγγίζοντας θέματα όπως: πλαστικότητα, νευροεκφύλιση, μνήμη-μάθηση, επιβράβευση-τιμωρία, εθισμός, συναισθήματα/ ενσυναίσθηση, νευροηθική κ.α.

Οι εκδηλώσεις για τον Εγκέφαλο, γίνονται στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου Στρεφίου της Βραδιάς του Ερευνητή και  της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο.

Η Βραδιά του Ερευνητή “  Researchers’ Night ” είναι μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Σκοπός της Βραδιάς Ερευνητή  (η επίσημη εορτή γίνεται σε όλες τις χώρες την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη  αλλά εκδηλώσεις  λαμβάνουν χώρα όλη την  διάρκεια του έτους)  είναι να φέρει πιο κοντά τους ερευνητές με την κοινωνία και να παροτρύνει περισσότερους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ερευνητή.

Η  Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο  “Brain Awareness Week” έχει σα  στόχο την    ενημέρωση  μαθητών και ευρέος κοινού  για τις λειτουργίες του Εγκεφάλου. Για την Ελλάδα  την οργάνωση αναλαμβάνει  η Ελληνική Εταιρεία  για τις Νευροεπιστήμες, με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος