Μαθαίνοντας τους τρόπους των λευκών
Είναι φοβερό πως μία ολόκληρη κοινωνία μπορεί να μεταλλαχθεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Είναι πολύ πιο εύκολο να συμβεί απ’ όσο μπορεί να πιστεύει κανείς. Αρκεί να εισβάλλει ο «πολιτισμός» και μία αρχαία φυλή, η οποία για χιλιάδες χρόνια ζει απομονωμένη στο δάσος, μετατρέπεται σε κακό προϊόν του σύγχρονου κόσμου.
Αρκεί να συντρέχουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Να υπάρχει κινητό τηλέφωνο και σύνδεση στο ίντερνετ. Όταν τα μέλη της φυλής Marubo στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας ήρθαν το Σεπτέμβριο του 2023 σε μία πρώτη επαφή με το σύμπαν του ίντερνετ, μέσω της δορυφορικής υπηρεσίας του Έλον Μασκ «Starlink», κανείς δεν πίστευε πως οι άρρενες της κοινότητας θα εθίζονταν στο πορνό.
Κάπως έτσι, σε λιγότερο από 10 μήνες, μία κοινότητα περίπου 2.000 ανθρώπων που ήταν απομονωμένη από τον «πολιτισμό» του έξω κόσμου για εκατοντάδες χρόνια, ανέπτυξε κακές έξεις, καθώς ένα μέρος του οχετού που ξεβράζεται από το ίντερνετ, εισέβαλε στις φτωχικές καλύβες και στα μυαλά αγνών ανθρώπων, μολύνοντάς τούς με βίτσια των «πολιτισμένων». Πριν την έλευση του ίντερνετ και της βιομηχανίας πορνό στην κοινότητα των Marubo, οι δημόσιες διαχύσεις και οι εναγκαλισμοί ήταν ανήκουστοι. Πόσο μάλλον η πορνογραφία.
Έκτοτε καταγράφηκαν αλλαγές στην ιδιοσυγκρασία των ενηλίκων μελών της κοινότητας, με τους νεαρούς άνδρες να γίνονται πιο νωχελικοί και πιο βίαιοι, ενώ τα ενήλικα μέλη των Marubo άρχισαν να εκδηλώνουν διάφορες μορφές απροκάλυπτης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Άλλη ενδιαφέρουσα αλλαγή στη συμπεριφορά των μελών της φυλής ήταν πως μετά την ενασχόλησή τους με το ίντερνετ, μειώθηκε η επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας και της φυλής. Παρατηρήθηκε δηλαδή περισσότερη «απομάκρυνση» και λιγότερη διαπροσωπική επικοινωνία.
Σχολιάζοντας τις δραματικές αλλαγές που επέφερε η σύνδεση με το ίντερνετ, η Ταμασάι Μαρούμπο, η πρώτη γυναίκα φύλαρχος της κοινότητας, δήλωσε πως ο εθισμός των νεαρών της φυλής στην πρωτόγνωρη δραστηριότητα, τους οδήγησε να ξοδεύουν «ατέλειωτες ώρες» στα κινητά τους τηλέφωνα, με αποτέλεσμα την παραμέληση εργασιών. Επεσήμανε μάλιστα πως μελετούν το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου σύνδεσης με το ίντερνετ και τον περιορισμό του σε 7 ώρες το 24ωρο, με απεριόριστη πρόσβαση μόνο τις Κυριακές.
Ο 73χρονος πρεσβύτερος της φυλής Τσαϊνάμα Μαρούμπο σχολίασε από τη μεριά του πως ενώ όλοι «ήταν χαρούμενοι» όταν έφτασε το διαδίκτυο, «τώρα τα πράγματα έχουν χειροτερέψει», καθώς «οι νέοι έχουν γίνει τεμπέληδες λόγω του διαδικτύου» και «μαθαίνουν τους τρόπους των λευκών». Και αυτοί οι «τρόποι» ευθύνονται για την παρακμή τόσων και τόσων γηγενών πληθυσμών, οι οποίοι ήρθαν ξαφνικά σε επαφή με την ψυχοπαθολογία της λευκής φυλής. Είναι άλλωστε ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι «πολιτισμένοι» λευκοί, ειδικεύονται στην διαφθορά και τελικά την καθυπόταξη των ιθαγενών.
Η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα ακόμη γλαφυρό παράδειγμα για τους κινδύνους του διαδικτύου και για τον τρόπο με τον οποίο η αλόγιστη χρήση του οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον εθισμό και κατά συνέπεια σε μία πολλαπλή κατάπτωση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ίντερνετ αποτελεί ένα φοβερά χρήσιμο εργαλείο, απαραίτητο πια για τη ζωή μας. Αντίστοιχα όμως, δεν υπάρχει εξίσου καμία αμφιβολία ότι η ανθρώπινη επικοινωνία, ο σεβασμός στο αντίθετο φύλο και η χαρά της καθημερινής συναναστροφής, συνιστούν την πεμπτουσία της κοινωνικής ζωής. Αξίζει λοιπόν να ελπίζουμε ότι μια μέρα ο κόσμος αυτός θα αλλάξει, και οι λευκοί θα διορθώσουν τους τρόπους τους.