FOLLOW US: facebook twitter

«Μας βάζουν σε ρόλο αστυνομίας να τσακωνόμαστε με τον πελάτη»

Ημερομηνία: 31-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”133013″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι επαγγελματίες της εστίασης μιλούν για lockdown, ανεμβολίαστους, ελέγχους, πτώση τζίρου και λουκέτα

Η ζοφερή κατάσταση που θα επικρατήσει στην εστίαση το προσεχές χρονικό διάστηµα εξαιτίας –και– της απαγόρευσης σε ανεµβολίαστους πολίτες να εισέρχονται σε καταστήµατα περιγράφεται γλαφυρά από ανθρώπους του κλάδου που µιλούν σήµερα στο Documento. Η πτώση του τζίρου εξαιτίας του επίµαχου µέτρου εκτιµάται ότι θα αγγίξει το 50% κι ενώ εδώ και 18 µήνες τα καταστήµατα µετράνε ζηµιές εξαιτίας των παρατεταµένων lockdowns. Χιλιάδες επιχειρηµατίες βρίσκονται µπροστά στον άµεσο κίνδυνο του λουκέτου ενώ καταγγέλλουν εργαλειοποίηση του κλάδου της εστίασης από την κυβέρνηση προκειµένου να αυξηθούν οι εµβολιασµοί. Η επόµενη ηµέρα φαντάζει «µαύρη».

«Το µέτρο του ελέγχου του πιστοποιητικού εµβολιασµού στην εστίαση µπορεί πρακτικά να εφαρµοστεί. Είναι όµως κόστος για την επιχείρηση επειδή χρειάζεται ένας εργαζόµενος να απασχολείται στην είσοδο µόνο µε τον έλεγχο και την ταυτοπροσωπία. Το βασικότερο πρόβληµα όµως είναι ότι από τις 13 Σεπτεµβρίου η εστίαση µπαίνει σε ένα µίνι lockdown και µάλιστα παρατεταµένο, έξι µηνών και πλέον» δήλωσε στο Documento ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνοµοσπονδίας Επαγγελµατιών Βιοτεχνών Εµπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελµάτων (ΠΟΕΣΕ).

Πρόκειται για κάτι που σηµαίνει, όπως λέει, ότι «η εστίαση χάνει τουλάχιστον το 50% των δυνητικών πελατών της, µιας και το 55% του γενικού πληθυσµού είναι πλήρως εµβολιασµένο. Αν πάµε σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, εκεί τα ποσοστά κλίνουν υπέρ των ανεµβολίαστων. Χρειάζονται µέτρα ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων, διαφορετικά θα αντιµετωπίσουµε τεράστια προβλήµατα, µιας και από την τελευταία έρευνα του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι το 40% των επιχειρήσεων έχουν τον φόβο του λουκέτου το επόµενο διάστηµα».

Είναι λοιπόν σαφές, εξηγεί ο Γ. Καββαθάς, ότι «η εστίαση δεν θα λειτουργεί σε κανονικότητα. ∆εν είναι µόνο επειδή στους εσωτερικούς χώρους θα µπαίνουν µόνο εµβολιασµένοι, αλλά και ότι πολλά καταστήµατα δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Αλλωστε, προϊόντος του χρόνου, σύντοµα δεν θα είναι δυνατόν λόγω του καιρού οι πελάτες να κάθονται έξω το βράδυ. Επίσης η δυνατότητα επισκεψιµότητας µειώνεται πολύ και εξαιτίας του ότι εµβολιασµένοι που έχουν στις παρέες του ανθρώπους που δεν έχουν εµβολιαστεί θα βγουν πιο δύσκολα».

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την εστίαση»

Η κυβέρνηση, σηµειώνει ο ίδιος, «θα µπορούσε να επιτρέψει την είσοδο σε ανεµβολίαστους εφόσον επεδείκνυαν rapid test, αλλά κι αυτό δεν είναι η εύκολη λύση µε την έννοια του κόστους. ∆ηλαδή για τρεις εξόδους την εβδοµάδα χρειάζεσαι 120 ευρώ τον µήνα, εκτός του κόστους της εξόδου. Είναι κάτι απαγορευτικό, αλλά θα έδινε διέξοδο στον ανεµβολίαστο. Τώρα δεν δίνεται αυτή η διέξοδος, επειδή η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την εστίαση ως µοχλό πίεσης ώστε να εµβολιαστεί ο πληθυσµός. Μόνο για την εστίαση απαιτείται να είσαι εµβολιασµένος».

Παράλληλα, προσθέτει ο Γ. Καββαθάς, υπάρχει το ζήτηµα «της άρνησης ορισµένων πελατών να επιδείξουν το πιστοποιητικό εµβολιασµού. Ηδη αντιµετωπίζουµε αυτό το πρόβληµα. Σε επιχειρήσεις που έχουν µόνο εσωτερικούς χώρους έχουν διαδραµατιστεί επεισόδια µε πελάτες επειδή αρνήθηκαν να ελεγχθούν. Πρόκειται για άρνηση που εκπορεύεται από τον διχασµό και την αντίδραση που δηµιουργεί ο διχασµός. Κι αυτό το κύµα αντίδρασης µας φέρνει απέναντι στους πελάτες µας».

Κι όλα αυτά, εξηγεί, ενώ «δεν είµαστε σε εποχή κανονικότητας. Ερχόµαστε από 18 µήνες µε ζηµιές. Εχουµε ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να επανέλθει η στήριξη στο ενοίκιο, να συνεχιστούν οι αναστολές των συµβάσεων εργασίας ώστε να µη χαθούν θέσεις εργασίας, αφού είναι δεδοµένο ότι δεν θα χρειαστούµε το σύνολο του προσωπικού και να υπάρξει ρευστότητα µε µη επιστρεπτέα προκαταβολή».

«Μαθαίνουµε για χιλιάδες λουκέτα»

«Τα καινούργια µέτρα σίγουρα θα επιβαρύνουν τον τζίρο των καταστηµάτων. Οι εµβολιασµένοι που θα µπαίνουν στα καταστήµατα θα πρέπει να καλύπτουν το 80-85% της αίθουσας. Αν συνυπολογιστούν οι αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν µεταξύ των τραπεζιών, το ποσοστό αυτό κυµαίνεται περίπου στο 50% συγκριτικά µε την προ κορονοϊού εποχή» δήλωσε στο Documento ο Ανδρέας Ανδριανάκης, πρόεδρος του σωµατείου ψητοπωλών Αττικής.

Επίσης, όπως σηµειώνει, «θα ερχόµαστε σε προστριβές µε τους πελάτες σχετικά µε το πιστοποιητικό εµβολιασµού. Ποιος θα το τσεκάρει; Εµείς; Μας βάζουν να αντικαταστήσουµε την αστυνοµία και να τσακωνόµαστε µε τον πελάτη. Κι αν κάποιος πελάτης δυστροπήσει όταν του ζητήσεις το πιστοποιητικό εκεί τι κάνεις; Φωνάζεις την αστυνοµία για να διώξει τον πελάτη µου; Αυτό το ξεχνάµε. Αυτός είναι ο µεγαλύτερος πονοκέφαλος των καταστηµάτων. Ας βρουν ένα σύστηµα που να µη χρειάζεται να ελέγχουµε τον κόσµο». Εφόσον, λοιπόν, συνεχίζει ο Α. Ανδριανάκης, «θα πέσει ο τζίρος, τουλάχιστον το κράτος να πάρει κάποια µέτρα να µας βοηθήσει, όπως την επαναφορά των αναστολών και το βοήθηµα στα ενοίκια. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά, πώς θα πληρωθούν από τους ανθρώπους; Τον Οκτώβριο θα γίνει χαµός στην αγορά. Τα νησιά δούλεψαν για ενάµιση µήνα και ανέβηκαν τα νούµερα, γεγονός που είναι καλό. Αλλά τι γίνεται από τον Σεπτέµβριο; Θα παρακαλάµε να µη χειµωνιάσει για να κάθεται ο κόσµος έξω και να κάνουµε κάποιο τζίρο».

Αλλωστε, καταλήγει ο ίδιος, «πολλοί συνάδελφοι δεν άνοιξαν τις αίθουσες. Το 80-90% δουλεύει µόνο µε τους εξωτερικούς χώρους, αφού αν γίνει έλεγχος και βρεθεί ένας ανεµβολίαστος, το πρόστιµο είναι τεράστιο και το κατάστηµα θα κλείσει για µία εβδοµάδα. Πώς θα επιζήσουν αυτοί που δεν έχουν καθόλου χώρο εσωτερικά ή αυτοί που δεν έχουν εξωτερικό χώρο; Θα υπάρξει ένα εκρηκτικό κλίµα, γιατί θα αρχίσουν τα λουκέτα. Από αυτά που µαθαίνουµε, µιλάµε για χιλιάδες λουκέτα. Μακάρι να διαψευστώ».

Πηγή: documentonews.gr

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia