FOLLOW US: facebook twitter

Έλσα Ζαχαριαδάκη για αποθέματα αίματος-Νοσοκομείου Πύργου: «Μας λείπουν 1000 αιμοδότες…»

Ημερομηνία: 30-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Παραμένει ελλειμματικός στα αποθέματα ο Σταθμός Αιμοδοσίας του ΓΝ Πύργου,
παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών

-Την ανάγκη ενεργοποίησης της νεολαίας υπογραμμίζει η δ/ντρια του Σταθμού,
Έλσα Ζαχαριαδάκη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Καθημερινός είναι ο αγώνας που κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Σταθμού Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου για να βρουν το απαραίτητο αίμα στους ασθενείς, αφού οι ανάγκες είναι περισσότερες από τα διαθέσιμα αποθέματα.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, ο Σταθμός του Πύργου έχει έλλειμμα περίπου χιλίων μεταγγίσεων, με συνέπεια να ζητά διαρκώς βοήθεια από την Αμαλιάδα ή από άλλες πόλεις της Περιφέρειας και την Αθήνα.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» η Διευθύντρια Αιμοδοσίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, Ελισάβετ Ζαχαριαδάκη, οι ανάγκες της αιμοδοσίας είναι σταθερά αυξημένες, παρά τις προσπάθειες που κάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να τις καλύψει.

«Δυστυχώς υπάρχουν πολλά περιστατικά στο νοσοκομείο στα οποία -αν και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό- δεν μπορούμε πάντα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Και γι’ αυτό ζητάμε συχνά βοήθεια από άλλες υπηρεσίες αιμοδοσίας, οι οποίες μας βοηθούν, αλλά βέβαια αυτό συνεπάγεται καθυστέρηση στον χρόνο που πρέπει να γίνει η μετάγγιση του ασθενούς», τόνισε και εξέφρασε την επιθυμία για περισσότερη ενεργοποίηση από τους πολίτες και κυρίως τους νέους.

«Θα ήθελα να έρθουν στην αιμοδοσία μας οι νέοι, να δουν την διαδικασία για αντιληφθούν ότι δεν είναι κάτι φοβερό κι ότι είναι μια ευχάριστη διαδικασία, να νιώσουν και οι ίδιοι την χαρά του να προσφέρεις λίγο από το αίμα σου και πραγματικά να σώζεις έναν άνθρωπο. Νομίζω ότι ο κόσμος εδώ στην Ηλεία δεν το έχει καταλάβει αυτό, δεν το έχουν βάλει μέσα του ότι πραγματικά σώζουν μια ζωή με αυτό τον τρόπο», τόνισε.

Η ενθαρρυντική εξέλιξη είναι η προσθήκη στην υπηρεσίας μίας μικροβιολόγου, εξέλιξη που θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία της αιμοδοσίας. «Το ωράριο προσέλευσης των αιμοδοτών θα γίνει πιο ευρύ, γιατί τώρα μόνο δύο ιατροί που είμαστε δεν μπορούμε να καλύψουμε όλο τον μήνα και αυτό είναι μια πληγή στο ότι οι αιμοδότες δεν έρχονται γιατί δεν υπάρχουν ιατροί στην αιμοδοσία, ώστε να έρθουν την ώρα που μπορούν. Θεωρώ ότι θα πάμε πολύ καλύτερα τις χρονιές που μας έρχονται», πρόσθεσε.

Η κ. Ζαχαριαδάκη επισήμανε πως οι ανάγκες σε αίμα κάθε χρόνο αυξάνονται, σημειώνοντας ότι ήταν καθοριστική η βοήθεια των εθελοντών αιμοδοτών στην περίοδο της πανδημίας.

«Ενώ υπήρχε ο φόβος ότι θα πέσει πολύ το ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών, εν τούτοις καταφέραμε και το διατηρήσαμε σε ένα καλό επίπεδο. Στατιστικά είμαστε περίπου χίλιες μονάδες κάτω από τις ανάγκες μας. Είναι μεγάλο το ποσό και πιστεύω πως αν κάποιος αιμοδοτούσε έστω μία φορά τον χρόνο, θα ήμασταν πολύ καλύτερα και θα μπορούσαμε εμείς να βοηθήσουμε άλλες αιμοδοσίες πλέον και όχι να μας βοηθάνε οι άλλες αιμοδοσίες», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot