Μαρμαρωμένες Τρωάδες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116339″ img_size=”full”][vc_column_text]
Μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση που δόθηκε στο αίθριο του Μουσείου σε μετάφραση του έργου του Ευρυπίδη από τον Μ. Κακογιάννη
Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου
Άνοιξε την Δευτέρα το βράδυ από την Αρχαία Ολυμπία η αυλαία των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» όπου το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσίασε στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας τις ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΕΣ ΤΡΩΑΔΕΣ. Μια ιδιαίτερη παράσταση -ένα οπτικό-ηχητικό τοπίο με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερς που μας μεταφέρουν τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν νικημένες από τον πόλεμο, ακολουθούν τη μοίρα τους, τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των Ελλήνων νικητών.
Η παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», τίτλος συμβολικός που μεταφέρει όλο το διαχρονικό βάρος των δεινών και της φρίκης του πολέμου, βασίζεται στις Τρωάδες του Ευριπίδη σε μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη[/vc_column_text][vc_single_image image=”116337″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι Τρωάδες αποτελούν ένα κείμενο που προσφέρεται από κάθε άποψη για τη δημιουργία μίας σύγχρονης μορφής αφήγησης. Ένα κείμενο διαχρονικό και τόσο επίκαιρο στις ιστορικές περιόδους που διανύουμε. . Η παράσταση αποτελεί μία σύγχρονη μορφή αφήγησης. Η μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη με την αμεσότητα και τη μουσικότητα που διαθέτει, αποτέλεσε μία ισχυρή βάση για αυτό το εγχείρημα. O λόγος, η μουσική, η εικόνα, ο ήχος, οι ηθοποιοί δημιουργούν ένα περιβάλλον βιωματικό για το θεατή.
Σύνθεση και υλοποίηση στηρίζονται σε ειδικό ηχητικό σχεδιασμό (χρήση τετραφωνίας, μία ζώνη από τέσσερα ηχεία ανάμεσα στα οποία είναι τοποθετημένοι οι θεατές) και τρεις ηθοποιούς. Τα οπτικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι λήψεις, ειδικά επεξεργασμένες, από φυσικά τοπία, εικόνες ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το φαντασιακό που εντείνουν την αίσθηση της απώλειας του φυσικού χώρου, του χρόνου και της μνήμης των γυναικών που οδηγούνται στον δρόμο της σκλαβιάς.[/vc_column_text][vc_single_image image=”116338″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου ήταν από την Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise) και έπαιξαν οι ηθοποιοί- μουσικοί Αγλαΐα Παππά (Εκάβη), Χάρης Χαραλάμπους (Ταλθύβιος), Λουΐζα Κωστούλα (Κασσάνδρα, Ανδρομάχη)
Kοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά
Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά : Νίκος Λεβαντἠς, Λουΐζα Κωστούλα, Bασίλης Κουντούρης Βοηθός σκηνοθέτη: Eλίνα Μαντίδη[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]