FOLLOW US: facebook twitter

Μανώλης Σφακιανάκης: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους χρήστες του διαδικτύου είναι η… άγνοια κινδύνου»

Ημερομηνία: 25-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”99061″ img_size=”full”][vc_column_text]

Άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα στον Πύργο με ομιλητή τον πρόεδρο του CSI για την κυβερνοασφάλεια

«Στις μέρες μας ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε στο διαδίκτυο είναι η άγνοια κινδύνου, καθώς μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων και κυρίως τα παιδιά, δεν γνωρίζει τις πραγματικές απειλές που κρύβει ο κυβερνοχώρος. Γι αυτό το λόγο η σωστή ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη» ειδικά για να προστατευτούν τα παιδιά από τα αρπακτικά του διαδικτύου. Αυτό τόνισε από τον Πύργο το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια -CSI Institute-  Μανώλης Σφακιανάκης Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛΑΣ .

Η ημερίδα που είχε σαν θέμα της «Μύθοι και αλήθειες σχετικά με το διαδίκτυο και την ασφάλεια των δισεκατομμυρίων χρηστών του» πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας με διοργανωτή το Cyber Security International Institute (CSIi) και με την υποστήριξη της Cosmote όπου την ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Σφακιανάκη παρακολούθησε πολύς κόσμος και κυρίως πάρα πολλοί γονείς, καθώς τα συχνότερα θύματα του διαδικτύου είναι παιδιά.

Όπως επισήμανε ο κ.. Σφακιανάκης το διαδίκτυο είναι ωφέλιμο κατά 98% ενώ μόλις το 2% μπορεί να κρύβει κινδύνους κάποιους μάλιστα πολύ σοβαρούς, κινδύνους που πρέπει να γνωρίζουν κυρίως οι γονείς για να προφυλάξουν τα παιδιά τους. Όπως ανέφερε όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τέσσερα πράγματα: Δεν υπάρχει ανωνυμία, Ό,τι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο (φωτογραφίες, status κτλ) μένει για πάντα, Ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο δεν είναι αλήθεια, δεν είμαστε απόλυτα προστατευμένοι όσα φίλτρα και αν διαθέτουμε. Ασφάλεια έχουμε μόνο όταν βγάλουμε την πρίζα!

Αναφέρθηκε ακόμα στα αμέτρητα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του διαδικτύου καθημερινά, όπως η κλοπή προσωπικών δεδομένων και ο διαδικτυακός εκβιασμός τονίζοντας ότι η άγνοια τους τόσο για την ύπαρξη αυτών των φαινομένων όσο και η σωστή αντιμετώπισή τους είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

Παράλληλα ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις βασικές απειλές του διαδικτύου που είναι κωδικοποιημένες με συγκεκριμένα ονόματα και είναι το Cyberbulling  δηλαδή η  παρενόχληση ή εκφοβισμός που γίνεται μέσω της χρήσης της τεχνολογίας. Το  Cybercriminal όπου χάκερ που χρησιμοποιούν διαδικτυακά προγράμματα προχωρούν σε παράνομες δραστηριότητες με σκοπό να εξαπατήσουν κάποιους μέσα από το ηλεκτρονικό «ψάρεμα»κυρίως με στόχο οικονομικά οφέλη, και είναι τα fake news δηλαδή η προπαγάνδα η οποία ως σκοπό έχει τη διασπορά και την αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων που στοχεύει στην παραπληροφόρηση του κοινού. Μια ακόμα πολύ σοβαρή απειλή κυρίως για εφήβους και παιδιά, είναι το online grooming sexual predators ή ηλεκτρονική αποπλάνηση. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται όταν κάποιος κτίζει μία διαδικτυακή σχέση με ανήλικο άτομο και προσπαθεί να το ξεγελάσει προκειμένου να το πείσει να συναντηθούν από κοντά και να προχωρήσει μαζί του σε σεξουαλικές πράξεις Τέλος, υπάρχει και το λεγόμενο Sextortion όπου εκεί υπάρχουν πληροφορίες ή εικόνες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου που χρησιμοποιούνται για εκβίαση του θύματος, μια παγίδα στην οποία πέφτουν συχνά έφηβοι και κάποιοι εξ αυτών έχουν οδηγηθεί και στην αυτοκτονία!

Γι αυτό ο κ. Σφακιανάκης κάλεσε τους γονείς να  εξοικειωθούν με το διαδίκτυο και να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να έχουνε μαζί τους ουσιαστική επικοινωνία.

Εισήγηση στην ημερίδα για την κυβερνοασφάλεια, έκανε και η Κλινική Εγκληματολόγος και Δ/ντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSIi Καλλιόπη Ιωάννου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia