Μάκης Μπαλαούρας: Παιδεία, Επιστροφή στον παρελθόν
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]Στους 11 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ είχαμε:
-κατάργηση των «πράσινων σχολών», μέτρο ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια.
-αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών για 1500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ.
-εξαγγελία μείωσης του αριθμού των εισακτέων –που λόγω της πανδημίας δεν εφαρμόστηκε φέτος.
-εξίσωσε επαγγελματικά δικαιώματα δημόσιων ΑΕΙ και ιδιωτικών κολλεγίων
Θυμίζω, ότι στις 8/6/2015, ο τότε αναπ. υπουργός Τ. Κουράκης επανέφερε στην εκπαίδευση τους 2.700 εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ που μπήκαν σε διαθεσιμότητα-απόλυση από Αρβανιτόπουλο-Μητσοτάκη της κυβέρνησης Σαμαρά,το 2013.
Το ν/σ Κεραμέως
Το ν/σ κατακεραυνώθηκε από όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ), σύλλογοι αναπληρωτών και συνδικαλιστικές παρατάξεις.
Οι μόνοι φορείς που στήριξαν με ενθουσιασμό το ν/σ της κυβέρνησης ήταν οι φροντιστές και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.
Τα κεντρικά σημεία που οδηγεί την Παιδεία στην επιστροφή στο βαθύ παρελθόνκαι οδήγησαν στις κινητοποιήσεις-απεργίες των εκπαιδευτικώνείναι, συνοπτικά, τα παρακάτω:
- «Αριστεία» για τους λίγους και των παραπεταμένων για τους πολλούς.
- Παλινόρθωση εξετάσεων– λαιμητόμων που αναπαράγει κοινωνικές και ταξικές διακρίσεις.
- Τράπεζα Θεμάτων: οι γονείς θα οδηγηθούν σε οικονομική αφαίμαξη πληρώνοντας φροντιστήρια για να περάσουν τα παιδιά τους τον νέο σκόπελο των «μίνι» πανελλαδικών εξετάσεων Λυκείου. Όταν είχε εφαρμοστεί πρώτη φορά η Τράπεζα Θεμάτων, το 24% έμεινε μετεξεταστέο.
- Σχολείοσυνεχέςεξεταστικό κέντρο με αυστηρότερους όρους προαγωγής-απόλυσης. Τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται από 4 σε 7.
- Αύξησηαριθμού μαθητών ανά τάξη σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.
- Λατινικά αντί κοινωνιολογίας:‘Όπως είπε ο Φίλης, είναι αναμφισβήτητη η αξία των κλασικών σπουδών (και λατινικών) για μαθητές που θα ακολουθήσουν φιλολογία, ιστορία, αρχαιολογία, αλλά όχι με απαρχαιωμένο-βαρετό τρόπο. Τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν άλλες θεωρητικές επιστήμες, διεθνή-κοινωνιολογία-ψυχολογία, πρέπει να διδαχθούν και εξεταστούν στη κοινωνιολογία. Η μάχη που δίνει το υπουργείο υπέρ των λατινικών και κατά της κοινωνιολογίας, έχει συμβολικό χαρακτήρα, από το σκοτεινό παρελθόν, θυμίζει φαντάσματα που είχαν εναντιωθεί στη μεταρρύθμιση Παπανούτσου.
- Αξιολόγηση εκπαιδευτικώνσυμμορφωτική, που αποκτούν λειτουργίες επιτήρησης.
Νίκη Κεραμέως, διαγωγή επίμεμπτος
Η επαναφορά της αναγραφής στο απολυτήριο της διαγωγής είναι αναχρονιστική, επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, που συνοδεύει τον πρώην μαθητή σε όλη του τη ζωή. Είμαι και εγώ παθών. Στην ΑΣΟΕΕ, επί δικτατορίας, μόλις πήγα να γραφτώ μου ζήτησαν απειλητικά εξηγήσεις. Στη μεταπολίτευση για να βρω δουλειά έπρεπε να δίνω διευκρινήσεις…
Ως βουλευτής τον Μάρτη 2016, κατέθεσα Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, που συνυπέγραψαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τη κατάργηση της διαγωγής των μαθητών. Όπως σημείωναστην Ερώτηση,«ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών ως κοσμίας ή επίμεμπτης έχει νομοθετηθεί πριν από δεκαετίες – σε εποχές ταραγμένες πολιτικά – και στοχοποιεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Επινοήθηκε με το πρόσχημα ότι είναι δήθεν παιδαγωγικό μέτρο, ενώ κατέληξε να γίνει μέσο στιγματισμού και τρομοκράτησης του μαθητή, σε όλα τα σχετικά πιστοποιητικά, εφ’ όρου ζωής. Αυτό το μέτρο χρησιμοποιήθηκε για την περιθωριοποίηση μαθητών, πολλές φορές λόγω των ιδεών τους, της πολιτικής δράσης τους, της θρησκείας, του χρώματός τους κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και νυν βουλευτές του Κοινοβουλίου, που έχουν τιμωρηθεί ως μαθητές με διαγωγή κοσμία…!»
Ο Κ.Γαβρόγλου, στη Βουλή, απαντώντας στην Ερώτηση μου, συμφώνησε με την αναγκαιότητα κατάργησης της διαγωγής,μαζί με τις πολυήμερες αποβολέςκαι δεσμεύθηκε ότι θα εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι προχώρησε η ριζοσπαστική αυτήπράξη!
Η επαναφορά τηςδιαγωγής για τη ΝΔ δεν είναι απλά ένας αναχρονισμός. Στοχεύει, όπωςορίζει η παιδαγωγική επιστήμη στη ταπείνωση του μαθητή, μέσω πειθαρχικού-τιμωρητικούσχολείου. Ουσιαστικά πρόκειται για μήνυμα που στέλνει στο συντηρητικό εκλογικό της ακροατήριο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]