Μάκης Μπαλαούρας: Κτηνοτροφία: Aπό μεγάλος ασθενής να γίνει δύναμη ανασυγκρότησης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι εγγενείς δυσκολίες του επαγγέλματος, η παντελής απουσία του κράτους στην ενημέρωση, εκπαίδευση και δομική στήριξη της κτηνοτροφίας και όχι με ευκαιριακές επιδοτήσεις, παρά τα ποιοτικά προϊόντα, την οδήγησαν σε μαρασμό και αδιέξοδο.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 εισέρευσαν στη χώρα τεράστιες ευρωπαϊκές ενισχύσεις, που όμως, μέσα στο ασφυκτικό πελατειακό πλαίσιο, ούτε ανάπτυξαν ούτε εκσυγχρόνισαν τη κτηνοτροφία. Στο ίδιο πλαίσιο ευτελίστηκε και η ανάγκη υγιούς συνεργατισμού.
Εν μέσω της επιδημίας, δόθηκαν ορισμένες ενισχύσεις (ψίχουλα), αφήνοντας λιγότερα ψίχουλα σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Προτάσεις
Πέραν της άμεσης στήριξης λόγω επιδημίας, το ερώτημα είναι αν θέλουμε, πρωτογενή τομέα, και αν θέλουμε, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκπόνηση μιας στρατηγικής διάσωσης του.
Α΄ Ειδικά μέτρα για την κτηνοτροφία
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε ανακοινώσει ότι θα δοθούν 150 εκ. στον πρωτογενή τομέα από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι έκτακτες ενισχύσεις όμως για τους αιγοπροβατοτρόφους για τα αδιάθετα αμνοερίφια και τις χαμηλές τιμές του Πάσχα, καθώς τις κατά 5 φορές (!) μειωμένες εξαγωγές, θα φτάσουν μόνο στα 24 εκατ. δηλαδή σε 4 ευρώ το κεφάλι!
Η μεταχείριση αυτή από τη κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει όχι απλώς άγνοια για το ρόλο της κτηνοτροφίας στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά σχέδιο εξαφάνισης της. Τα ζώα έχουν απαιτήσεις 365 ημέρες το χρόνο, ανεξαρτήτως πωλήσεων, εισπράξεων ή κερδοφορίας…
Ταυτόχρονα, υπέστησαν αιφνίδια μείωση 8-10 λεπτών στην τιμή πώλησης του γάλακτος, ενώ η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η τιμή για τον καταναλωτή παραμένει αναλλοίωτη. Μεγάλο είναι το πλήγμα και για τη χοιροτροφία, η οποία πλήττεται από τα κλειστά μαγαζιά, χωρίς να δικαιούται καμία ενίσχυση στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
- Ενίσχυση για αμνοερίφια όπως στην Ισπανία, που είναι 30 ευρώ το κεφάλι.
- Ενίσχυση από τις ήσσονος σημασίας ενισχύσεις (de minimis), 20.000-25.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση, που λόγω πανδημίας δε χρειάζεται έγκριση.
- Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα (βόειο-αιγοπρόβειο κρέας, ειδικά δικαιώματα χωρίς επιλέξιμα εκτάρια.
- Άμεση επιπλέον έκτακτη στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, για προμήθεια ζωοτροφών.
Β΄ Μέτρα της συγκυρίας για όλο τον πρωτογενή τομέα
- Απορρόφηση από κράτος, όπως νοσοκομεία, στρατός, σχολεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Δήμοι. Από κοινωνικά προγράμματα, «Σχολικά Γεύματα»- «Φρούτα στα σχολεία». Επιπλέον άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ).
- Πρόγραμμα γενναίας παροχής ρευστότητας στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων.
- Εξόφληση άμεσα όλων των οφειλών και της βασικής ενίσχυσης του ΕΛΓΑ-ΟΣΔΕ, ανεξάρτητα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών.
- Ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με αντικατάσταση λιμναζόντων, στα σχέδια βελτίωσης καλλιεργειών, όπως κορινθιακής σταφίδας.
- Πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για εξαγωγές.
- Αισχροκέρδεια: καταπολέμηση της με Παρατηρητήριο τιμών για όλη την αλυσίδα (εφόδια, τρόφιμα).
- Αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων-ασφαλιστικών εισφορών για όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων- επιβαρύνσεων.
- Μείωση τιμής του αγροτικού ρεύματος, αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης από όλους τους παρόχους σε γεωτρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές επιχειρήσεις.
- Αγροτικό πετρέλαιο: Μείωση του ΕΦΚ.
- Επίδομα 800 ευρώ για εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται. Για παράκτιους αλιείς και ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας.
- Διεκδίκηση άμεσης τροποποίησης του Κανονισμού της ΕΕ για τη γενναία αύξηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ( minimis) για τους παραγωγούς- κτηνοτρόφους.
- Επαγγελματίες-επιχειρηματίες του κλάδου (γεωπόνοι, κτηνίατροι, γεωργ. μηχανήματα) που στηρίζουν και χρηματοδοτούν τον πρωτογενή τομέα, φορολογικά μέτρα ώστε να εξαιρούνται από υποχρεώσεις τα ποσά που μένουν ανείσπρακτα και έκτακτο ειδικό επίδομα το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περσινού καθαρού εισοδήματός τους.
- ΕΝΦΙΑ: Κατάργηση του πρόσθετου σε κτηνοτροφικές-πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
- Ελληνοποιήσεις: διεξαγωγή εντατικών ελέγχων στην αγορά.
Δεν δίνουν ένα παρά για τον πρωτογενή τομέα
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ για τον πρωτογενή τομέα, δε βρήκε ο κ. Μητσοτάκης στο προχθεσινό «διάγγελμα» του. Στα μάτια της ΝΔ είναι ανύπαρκτος ή βάρος!
Ο υπουργός κ. Βορίδης δε δείχνει άγνοια, αλλά εμπάθεια. Δε δέχτηκε ούτε καν την πρόταση για συμψηφισμό εισφορών ΟΓΑ με οφειλόμενες προς αυτούς αποζημιώσεις!
Η κυβέρνηση απέρριψε και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της αγροτικής-κτηνοτροφικής οικονομίας και του αγροτικού πληθυσμού με τα 446 εκατ.€ (και άλλα 200 που φαίνεται ότι θα προστεθούν) από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δικαίωσαν τη χώρα μας, ύστερα από έφεση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για να… πατσίσουν παλιά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα!!!
*Μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]