FOLLOW US: facebook twitter

Μάγεψε τη βόρεια Ελλάδα το βόρειο Σέλας

Ημερομηνία: 06-11-2023 | Συντάκτης:

Ένα εντυπωσιακό σπάνιο φαινόμενο παρατηρήθηκε τη νύχτα στον ουρανό της βόρειας Ελλάδας και τον χρωμάτισε κόκκινο. Πρόκειται για το Βόρειο Σέλας που χάρισε ένα πρωτόγνωρο θέαμα στους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη. Εικόνες και βίντεο κατέκλυσαν γρήγορα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους επιστήμονες να εξηγούν τι συνέβη.

Το κόκκινο σέλας, το εξαιρετικά σπάνιο φυσικό φαινόμενο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, «που βλέπουμε στα πλάτη μας είναι το ανώτατο τμήμα του σέλαος, που μπορούμε και βλέπουμε λόγω της καμπυλότητας της Γης (που ΔΕΝ είναι επίπεδη …) κοιτάζοντας προς τα βόρεια».

«Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία» τόνισε σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Η εμφάνισή του οφείλεται σε ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα και δεν έχει σχέση με ηλιακές καταιγίδες.  Είναι φαινόμενο «εσωτερικό» της γήινης μαγνητόσφαιρας και οφείλεται στην πρόσκρουση μαγνητοσφαιρικών ηλεκτρονίων στην ατμόσφαιρα, εξηγεί με ανάρτησή της η φυσικός Τίνα Νάντσου:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot