FOLLOW US: facebook twitter

«Μάχη» σε Άνδρο και Έβρο, αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα και Βοιωτία

Ημερομηνία: 27-08-2023 | Συντάκτης:

Τα αποκαΐδια μιας ζωής μετρούν οι πυρόπληκτοι με το κόστος να είναι δυσβάσταχτο και να μην καλύπτεται από την όποια αποζημίωση αναμένουν από την κυβέρνηση, που αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά εγκληματικά απούσα.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τις πυρκαγιές μετά από ακόμα μία νύχτα υπεράνθρωπων προσπαθειών, ενώ χθες προκλήθηκαν νέες λόγω έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε διάφορες περιοχές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, όλα τα μεγάλα μέτωπα εμφανίζουν την ίδια εικόνα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από εναέρια μέσα.

Το δυσκολότερο μαίνεται, για ένατη μέρα, στον Έβρο, όπου η φονική πύρινη λαίλαπα στοίχισε τη ζωή 20 ανθρώπων. Πρωτοφανές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το μέγεθος της καμένης γης που έχει ήδη ξεπεράσει τα 700.000 στρέμματα.

Κάτοικοι και φορείς απευθύνουν έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων, ενώ συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων έγιναν στο δάσος της Δαδιάς, σε Αισύμη και Σουφλί. 

Το έργο κατάσβεσης επικεντρώνεται στην περιοχή ανάμεσα σε Δαδιά, Κοτρονιά, Λεπτοκαρυά και Αισύμη. Χθες οι κάτοικοι σε Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά έλαβαν εντολή ξανά για εκκενώσεις.

Ελαφρά βελτιωμένη μοιάζει η κατάσταση στην Άνδρο, όπου έφτασαν και Γάλλοι  πυροσβέστες για να συνδράμουν. Ήδη έγινε στάχτη μεγάλη έκταση, όπως επίσης ζώα και μελίσσια, σύμφωνα με κατοίκους. Υδροφόρα του δήμου κάηκε αλλά ο οδηγός κατάφερε να βγει εγκαίρως.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να φτάσουν οι φλόγες σε οικισμοί, που εκκενώθηκαν χθες, όπως το χωριό Γίδες, ανατολικά του Γαυρίου, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υδροδότησης. Και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε με συνεργείο του ΔΕΔΗΕ να προσπαθεί να αποκαταστήσει τις βλάβες.

Στην Πάρνηθα, πυροσβέστες και εθελοντές αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, που προβληματίζει από χθες την υπηρεσία. Η οικολογική καταστροφή τρομάζει στον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής, όπου μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει στάχτη πάνω από 500.000 στρέμματα.

Διάσπαρτες εστίες καίνε ακόμα στη Βοιωτία, στο Στείρι, προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι. Καλύτερη φαίνεται η εικόνα στην πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες στο Λοκρό Φθιώτιδας.

* Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης της Πολιτικής Προστασίας, ψηλός κίνδυνος κατηγορίας 3 υπάρχει σήμερα σε Βοιωτία, Αττική, Εύβοια, Αργολίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία, Έβρο κα Κρήτη.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος