FOLLOW US: facebook twitter

«Μάχη» διαρκείας για τη Χειρουργική

Ημερομηνία: 14-02-2024 | Συντάκτης:

Προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά λόγω αποχωρήσεων γιατρών

-Αναπόφευκτη η μείωση των τακτικών επεμβάσεων, τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκ. Γιατρών Πύργου, Αγγ. Σαραντοπούλου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Το πανελλαδικό «κύμα» παραιτήσεων και «άγονων» προκηρύξεων δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη ούτε τη Δημόσια Υγεία της Ηλείας, αφού εκτός από την Παθολογική, απώλειες καταγράφονται πλέον και σε άλλες κλινικές, όπως στη Χειρουργική του Νοσοκομείου Πύργου.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν αποχωρήσει τρεις γιατροί και έχει προσληφθεί μόνο ένας με «μπλοκάκι», με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η πίεση στους εναπομείναντες χειρουργούς, που προσπαθούν με καθημερινή υπέρβαση να ανταποκριθούν τόσο στα επείγοντα περιστατικά όσο και στα προγραμματισμένα χειρουργεία. Η ενθαρρυντική εξέλιξη είναι πως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις γιατροί στην πρόσφατη προκήρυξη για τη θέση του χειρουργού, ενώ η διοίκηση αναζητά έναν ακόμα χειρουργό με μπλοκάκι.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» η χειρουργός της Κλινικής και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, οι γιατροί της Κλινικής κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι σημαντική η κατάσταση, θα υπάρχει αναπόφευκτη μείωση των τακτικών χειρουργείων σε εβδομαδιαία βάση.

«Μέχρι τώρα κάναμε 12 με 15 χειρουργεία την εβδομάδα, αλλά τώρα αναγκαστικά θα πάμε σε μείωση τουλάχιστον 25%, χωρίς να αποκλείουμε να φτάσει και το 50%, διότι όταν είμαστε μόνο δύο γιατροί για χειρουργείο, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη δεύτερη αίθουσα. Είναι δύσκολο πλέον να κάνουμε περισσότερα από δέκα χειρουργεία», ανέφερε και εξέφρασε την προσδοκία να καλυφθεί η προκηρυγμένη θέση.

«Είναι αναγκαία η ενίσχυση της Χειρουργικής Κλινικής με προσωπικό, διότι έχουμε φτάσει στα όρια της πνευματικής και σωματικής εξάντλησης για να εξυπηρετούμε τους πολίτες της Ηλείας και να παρέχουμε υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης», πρόσθεσε.

Ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Σπύρος Πολίτης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η διοίκηση καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για τη στελέχωσή της, είτε με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων είτε με την πρόσληψη γιατρών με μπλοκάκι.

«Προσπαθούμε διαρκώς να βρούμε λύσεις και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει η νομοθεσία για να στελεχώσουμε τη Χειρουργική, αλλά και όλες τις κλινικές που έχουν ανάγκες. Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον στην πρόσφατη προκήρυξη και περιμένουμε την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος