M. Κατρίνης: ‘’Στη μέση του καλοκαιριού θυμήθηκε η κυβέρνηση ότι είναι ακριβά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια;’’
Σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίτζο
Για το ζήτημα της εκτόξευσης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των υψηλών τιμών στα τρόφιμα, ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε:
O υπουργός Ανάπτυξης εξέθεσε στη Βουλή στην ομιλία του αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη για επέκταση και εντατικοποίηση των ελέγχων, προκειμένου να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
Αυτό από μόνο του αποτελεί μία ωμή παραδοχή ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια.
Για παράδειγμα, τα τελευταία 2 χρόνια όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα ανεβαίνει ανεξέλεγκτα μήνα με το μήνα η κυβέρνηση επέβαλε μόλις πέντε πρόστιμα για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανέβηκε και τον Μάϊο και τον Ιούνιο στην Ελλάδα (1,8% και 2,1% αντίστοιχα) την στιγμή που σύμφωνα με τον οργανισμό τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έπεσαν κατά 1,7 % τον Ιούνιο.
Το ΔΝΤ, μάλιστα,τόνισε πως τα 2/3 του πληθωρισμού οφείλονται στα κέρδη των εταιρειών, ενδεικτικό των υπερκερδών που έχουν αποκομίσει ορισμένες επιχειρήσεις.
Είναι, λοιπόν, προφανές πως σε στον τομέα του ελέγχου της αγοράς, η κυβέρνηση πέρασε πολύ «κάτω από τη βάση».
Ο πρωθυπουργός ανακάλυψε ξαφνικά ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πανάκριβα, όταν η τιμή στο πετρέλαιο έχει πέσει 40%. Και το κάνει για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, όπως κάνει συστηματικά με όλα τα θέματα που αφορούν στην ακρίβεια.
Σε καμία περίπτωση όμως, η καθημερινότητα δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές μεθόδους.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ επιμένουμε στους ελέγχους στην αγορά, στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ πρέπει να επιταχυνθεί η ανανέωση του στόλου με νέα πλοία που θα κινούνται με οικολογικά (και πιο φθηνά) καύσιμα.
Για την θέση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:
Το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση είχε ταχθεί θετικά υπέρ μιας ρύθμισης που επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν, χωρίς εμπόδια.
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, θα έπρεπε, πριν ανοίξει το θέμα με επικοινωνιακούς όρους, να κάνει μία γενναία αυτοκριτική γιατί ο προηγούμενος νόμος-παρότι ψηφίστηκε από μια ευρύτατη πλειοψηφία 291 βουλευτών- δεν λειτούργησε στην πράξη, με αποτέλεσμα την πολύ μικρή προσέλευση των απόδημων συμπατριωτών μας στη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Και αυτή η μικρή συμμετοχή δεν οφείλεται μόνο στις περιοριστικές ρυθμίσεις του νόμου, αλλά και σε καθυστερήσεις και αστοχίες της κυβέρνησης όσον αφορά στην ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού.
Για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε:
Θα πρέπει να γίνει μία ανοικτή συζήτηση χωρίς δογματισμούς, αλλά με αρχές και με επίκεντρο τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.
Και στο ΠΑΣΟΚ έχουμε μια απαράβατη αρχή: ότι πριν από όλα θα πρέπει να ενισχυθεί η δημόσια εκπαίδευση.
Και φυσικά να συζητήσουμε γιατί το 90% των μεταπτυχιακών προγραμμάτων απαιτούν (πολλές φορές παχυλά) δίδακτρα ή γιατί εξ’ αποστάσεως προγράμματα επιτρέπεται να παρέχει σήμερα μόνο ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα στη χώρα.