FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: Νέο πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την κυβέρνηση, η επιστροφή της επιδότησης ρεύματος

Ημερομηνία: 14-07-2024 | Συντάκτης:

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις και την αναστάτωση που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση για τις επιστροφές επιδοτήσεων ρεύματος, ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη, με την οποία καταγγέλλουν την πρακτική της κυβέρνησης και ζητούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Η συγκεκριμένη απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου 2024, την επομένη των Ευρωεκλογών τροποποιεί την προηγούμενη απόφαση του Ιανουαρίου 2023, προβλέποντας την επιστροφή επιδοτήσεων που δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος με υπέρογκες χρεώσεις.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αναφέρει ότι περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν συνολικά 800 εκατομμύρια ευρώ. Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι οι λογαριασμοί περιλαμβάνουν χρεώσεις που δεν δικαιολογούνται από τα υφιστάμενα τιμολόγια, ενώ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επισημαίνει ότι οι επιδοτήσεις αυτές δεν εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πλέον οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία είσπραξης αυτών των ποσών.

Οι βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για το λόγο έκδοσης της απόφασης την επομένη των Ευρωεκλογών, καθώς και για το πότε ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση για την ανάγκη επιστροφής των επιδοτήσεων. Επιπλέον, ζητούν να μάθουν αν οι αρχές της Ε.Ε. είχαν εγκρίνει αυτές τις επιδοτήσεις και ποιες ήταν οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως επισημαίνουν ο Μιχάλης Κατρίνης και οι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το θέμα προσθέτει ένα ακόμη πλήγμα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία ήδη βρίσκεται σε δυσμενή θέση λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους. Οι βουλευτές ζητούν από τους υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος, χωρίς να επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot