FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: « Μετά τους εκβιασμούς ακολουθούν οι πλειστηριασμοί »

Ημερομηνία: 08-06-2023 | Συντάκτης:

‘’Το μόνο που ενδιαφέρει τη Νέα Δημοκρατία είναι να υφαρπάξει, με κάθε μέσο και τρόπο, την ψήφο των πολιτών στις 25 Ιουνίου. Σε αυτό το στόχο εντάσσεται και ο εκβιασμός για νέες εκλογές μέσα στον Αύγουστο.

Μετά τους εκβιασμούς όμως ακολουθούν οι πλειστηριασμοί σπιτιών, επαγγελματικών κτιρίων και αγροτεμαχίων, αφού η κυβέρνηση αρνείται να δει και να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας με επαγγελματίες, επιχειρηματίες και δανειολήπτες της Ηλείας που βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει, το βλέπουν όλοι εκτός από την κυβέρνηση.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν γίνει 5.435 ρυθμίσεις οφειλών, που  αντιστοιχούν σε οφειλές ύψους  1,83 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των οφειλών των πολιτών ξεπερνά τα 270 δις ευρώ, 4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία και πάνω από 1 εκατομμύριο είναι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία διαρκώς αυξάνονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά στα χρέη προς το δημόσιο, στις παλιές ρυθμίσεις των 36-72 και 120 δόσεων από τους 200.000 οφειλέτες που τις έχουν χάσει. κατάφεραν να επανενταχθούν  μόλις 7.000 πολίτες και είναι αβέβαιο πόσοι από αυτούς θα συνεχίσουν να τηρούν τις ρυθμίσεις.

Οι πολίτες δεν μπορούν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ‘’φρόντισε’’ να βάλει  όρους και προϋποθέσεις που τους αποκλείουν.

Επιπρόσθετα , σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης εντάχθηκαν μόνο 3.500 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, δηλαδή το 6% των οφειλετών.

‘’ Το ιδιωτικό χρέος θα είναι εδώ και μετά την αυτοδυναμία του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος όμως κάνει ότι δεν το βλέπει’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης που αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ , που περιλαμβάνουν:

-Νέο πλαίσιο ρύθμισης  120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30% για όσους είναι συνεπείς, ώστε και οι οφειλέτες να επανενταχθούν στην οικονομική δραστηριότητα και το κράτος να εισπράξει.

-Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους, αφού σήμερα δεν υπάρχει καμία προστασία πρώτης κατοικίας ενώ ο σχετικός φορέας του πτωχευτικού κώδικα δεν έχει καν συσταθεί, 3 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου.

-Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τα ΄΄κόκκινα δάνεια’’ με εξάντληση του μέγιστου αριθμού των 240 δόσεων και αξιολόγηση της προτεινόμενης από την πλατφόρμα ρύθμισης (για το αν είναι βιώσιμη ή όχι) από τραπεζικό διαμεσολαβητή ή επιτροπή της ειδικής διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

-Κανόνες στη λειτουργία των funds που δρουν ασύδοτα και παροχή της δυνατότητας στο δανειολήπτη να αντιπροτείνει ρύθμιση, χωρίς να φοβάται την απευθείας απόρριψη από την πλατφόρμα και πιθανή κατάσχεση και πλειστηριασμό από τα funds

-Δυνατότητα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει το δάνειο του σε fund, τα οποία αγοράζουν τα δάνεια στο 10-15% της αξίας και απειλούν με πλειστηριασμούς ζητώντας το 90-95% της αξίας…

-Προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις αφού αποτελεί το μοναδικό μέσο που έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για να επιβιώσουν.

-Βιώσιμη πρόταση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και τους εγγυητές δανείων που κινδυνεύουν με απώλεια της περιουσίας τους.

Για όλες τις παραπάνω προτάσεις, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σχετικές νομοθετικές προτάσεις στη Βουλή ήδη από το 2019, προτάσεις που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει απορρίψει, παρά το γεγονός ότι τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής από ενώσεις δανειοληπτών και καταναλωτών.

‘’ Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση απέναντι σε μια κυβέρνηση που σπρώχνει στο περιθώριο χιλιάδες πολίτες.’’ τονίζει ο κ.Κατρίνης κατά τις συζητήσεις του με επαγγελματίες, αγρότες και πολίτες σε όλη την Ηλεία, με τον Ηλείο βουλευτή να έχει εισηγηθεί και τις περισσότερες από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος