Μ. Κατρίνης: «Η αναγέννηση του ΕΣΥ αποτελεί καθολικό κοινωνικό αίτημα»
‘’Το περιστατικό με το θάνατο μιας γυναίκας στην Κω, που ελλείψη ασθενοφόρου μεταφέρθηκε νεκρή στην καρότσα ενός φορτηγού στο νοσοκομείο του νησιού ανέδειξε τις ελλείψεις αλλά και την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία στην περιφέρεια. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και στην Ηλεία, που ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο υποστελεχωμένες οι δομές δημόσιας υγείας’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης , μιλώντας στα κεντρικά ΜΜΕ, αλλά και με πολίτες οι οποίοι του εξέφρασαν την ανησυχία τους.
Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι ‘’ η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά το απαξιώνει διαρκώς. Δεν αποδέχεται το ΕΣΥ γιατί ως θεσμός είναι ταυτισμένος με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και εμβληματικά, ιστορικά πρόσωπα όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Γιώργος Γεννηματάς΄΄
Τόνισε ότι πέρα από τις ελλείψεις γιατρών , η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, προχώρησε στην κατάργηση μιας βασικής αρχής του ΕΣΥ: της δωρεάν και καθολικής παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής κάθε κυβέρνησης.
Ανέφερε ότι σκόπιμα η Νέα Δημοκρατία δεν αντιμετώπισε, αλλά αντίθετα επιδείνωσε το πρόβλημα με τις μεγάλες λίστες και τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία, για να στέλνει τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που επισημοποίησε με το νομοσχέδιο που έφερε και ψήφισε.
‘’ Για όλα αυτά , η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλουν να μιλάμε, όλα αυτά δεν θέλουν να ακούγονται. Έμειναν μόνο οι επευφημίες και τα χειροκροτήματα, χωρίς να στηριχθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ και οι εργαζόμενοι. Όπως δεν θέλουν να ακούγεται ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία αξιοποίησαν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας.‘’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναγέννηση του ΕΣΥ που περιλαμβάνουν:
-Την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από τον προϋπολογισμό, ώστε να υπερβούμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
-Την διάθεση του 8 έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία, όπως έγινε και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
-Την αύξηση των αποδοχών των νέων ιατρών και θέσπιση μισθολογικών, φορολογικών και βαθμολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που υπηρετούν, όχι μόνο σε δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και σε περιοχές όπως η Ηλεία, όπου οι περισσότερες προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες.
-Τη δημιουργία ενός νέου και ισχυρού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την ενεργό συμμετοχή της αυτοδιοίκησης.
-Την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πρόταση που το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε 13 φορές στη Βουλή με την υπογραφή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.
‘’ Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο συνδέεται με την παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει σε αυτό, έχει αφήσει ανοχύρωτη τη δημόσια υγεία.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης που ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Να στείλουν, όπως είπε, το μήνυμα ότι η δημοκρατική Ηλεία επιστρέφει δυναμικά. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή Ηλεία.