Μ. Κατρίνης: “H Ελλάδα είναι πιστός σύμμαχος, αλλά όχι δεδομένος. Καμία έκπτωση στα εθνικά μας δικαιώματα.”
‘’ Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί συστάσεις συμμάχων ή φίλων για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Καμία έκπτωση, καμία υποχώρηση στα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα.’’
Συνολική και ξεκάθαρη τοποθέτηση για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας, έκανε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας το Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις συμβάσεις που αφορούν στην προμήθεια των φρεγατών και των Rafale.
Τόνισε ότι “η σχολή σκέψης του Ανδρέα Παπανδρέου και οι αρχές μιας συγκροτημένης και δυναμικής εξωτερικής πολιτικής είναι επίκαιρες όσο ποτέ. Για μια Ελλάδα που είναι πιστός σύμμαχος, αλλά δεν είναι δεδομένος όταν απειλούνται εθνικά, κυριαρχικά της δικαιώματα.”
Επισήμανε ότι ‘’πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης , οι επιπτώσεις δεν αφορούν και δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα.’’
Τόνισε μάλιστα αναφερόμενος στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, ότι το ο Διεθνές Δίκαιο δεν έχει a la carte εφαρμογή. Το Αιγαίο δεν είναι ειδική περίπτωση.
Κάθε χώρα , με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε κρίνει ότι μπορεί να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Κάθε νησί που κατοικείται , έχει επήρεια ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως ορίζουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Ο Μιχάλης Κατρίνης απέρριψε τις τουρκικές απαιτήσεις για την αποστρατιωκοποίηση των νησιών επικαλούμενος το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ για τη νόμιμη άμυνα, τονίζοντας με έμφαση ότι ΄΄η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί συστάσεις συμμάχων ή φίλων προς αυτή την κατεύθυνση.’’
Ανέφερε επίσης ότι ‘’ Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα , αν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις, θα ασκήσει το δικαίωμα της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Να αντιληφθούν όλοι ότι η Ελλάδα δεν θα παραμείνει απαθής, δεν αποδέχεται λογικές κατευνασμού μιας επιθετικής και αναθεωρητικής δύναμης.’’
Ο Μιχάλης Κατρίνης υπενθύμισε ότι ‘’ παρά τις βαθιά πολιτικές διαφορές που είχαν , ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλαν τη σφραγίδα τους στο δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής, αναγνωρίζοντας και οι δύο ότι η κύρια απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η Τουρκία.
Η κοινή θέση τους ότι η μοναδική διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δεσμεύει όλες τις κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση και αποτελεί ένα από τα σταθερά δόγματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα , ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι η Ελλάδα , κάποια στιγμή , θα πρέπει να πάψει να είναι χώρα-πελάτης.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει συγκροτήσει μια εθνική στρατηγική και ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι ‘’ μια εθνική αμυντική πολιτική προϋποθέτει , στις προμήθειες οπλικών συστημάτων που γίνονται από άλλες χώρες, να υπάρχει και ως αντιστάθμισμα η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε προμήθεια οπλικών συστημάτων πρέπει να συνδυάζεται και με μια παράλληλη συμφωνία εκτέλεσης συγκεκριμένου έργου από την ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία.’’
Όπως είπε ο κ.Κατρίνης πρέπει ως χώρα να εμπιστευτούμε και να επενδύσουμε στους ανθρώπους και τους εργαζόμενους στην ΕΑΒ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα Ναυπηγεία, τον ιδιωτικό τομέα με ειδίκευση στις νέες τεχνολογίες, στην έρευνα και την καινοτομία.
Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, λαμπρά μυαλά, με ερευνητικό έργο, ιδέες, γνώσεις, προτάσεις, μοναδικές ικανότητες.
Παράλληλα ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη , που στην πρόσφατη προσύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στις 16 Δεκεμβρίου, ζήτησε εκ νέου να συζητηθεί το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε..