FOLLOW US: facebook twitter

Mε το δάχτυλο στην πληγή ή ιδού η Ηλεία ιδού και το πήδημα

Ημερομηνία: 17-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Καταρχάς χαίρομαι και πιστεύω ότι αυτή η χαρά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο. Ανήκει εξίσου σε όλους εκείνους οι οποίοι, ανεξαρτήτως ιδιότητος ή ιδεολογίας,  συμμερίζονται την ίδια αγωνία για τα χρόνια προβλήματα και το μέλλον του τόπου μας.

Υπ’ αυτήν την έννοια, η πρόταση του βουλευτή Ηλείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα με την οποία προτείνει δημοψήφισμα για την απόσχιση του νομού από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, μεταφέρει στο πεδίο της πολιτικής έναν κοινό προβληματισμό όλων των Ηλείων.

Ακόμη περισσότερο και λόγω της απροσδόκητης δημοσιότητας που έλαβε σε αθηναϊκά Μ.Μ.Ε. η συγκεκριμένη πρόταση, άνοιξε μία γενικότερη συζήτηση για τις θετικές προοπτικές της Ηλείας αυτή τη φορά, που δεν σχετίζονται με τις φωτιές, τους καταποντισμούς, την διαχείριση των σκουπιδιών της, ή την ποιότητα του παραγόμενου στον τόπο χασίς.

Βέβαια, ακριβώς επειδή δεν έχουν άμεση σχέση με την τοπική πραγματικότητα και τα διακυβεύματά της, κάποιοι συνάδελφοι παρεξήγησαν και το σκεπτικό. Να επισημάνουμε λοιπόν ότι: άλλο Ηλεία, άλλο Καταλονία!

Αυτό το οποίο αναδεικνύει περισσότερο κι από την προτεινόμενη από μέρους του ως λύση ο Ηλείος βουλευτής –και τούτο οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε– είναι το πρόβλημα, και το πρόβλημα είναι ότι η Ηλεία ήταν ανέκαθεν ο φτωχός συγγενής της Περιφέρειας.

Τα τελευταία χρόνια η «Πρωινή» έχει αναφερθεί πολλές φορές στο έλλειμα υποδομών και γενικότερα επενδύσεων, το οποίο σε τελική ανάλυση μεταφράζεται σε έλλειμα θεσμικό και ειδικότερα στην ετεροβαρή αντιμετώπιση της περιοχής από τα αρμόδια όργανα.

Αλλά και πριν λίγες μόλις εβδομάδες, η εφημερίδα μας είχε προσκομίσει στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ότι ο νομός είναι ουραγός σε κατά κεφαλήν εισόδημα και απασχόληση.

Συνεπώς η αξία της πρότασης έγκειται στο ότι βάζει το δάχτυλο στην πληγή, ανεξάρτητα από το αν αποδέχεται κανείς ότι η θεραπεία που προτείνεται είναι η ενδεδειγμένη.

Εκείνο το οποίο πρωτίστως ενδιαφέρει δεν είναι τόσο αν θα φύγουμε ή αν θα μείνουμε, αλλά ότι πρέπει επιτέλους να αποδοθούν τα της Ηλείας στην Ηλεία ή τουλάχιστον να της παραχωρηθούν ίσες ευκαιρίες, ούτως ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις όλα όσα διαχρονικά της έχουν στερήσει.

Τέλος, όσον αφορά την δήλωση του κ. Κατσιφάρα, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καίτοι «γεμάτη αντιθέσεις» όπως παραδέχεται το διαφημιστικό της σλόγκαν ενώνει και δεν διχάζει τους πολίτες, θα επεσήμαινα ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενώνει κανείς, αλλά η μέχρι τώρα πείρα έχει αποδείξει περίτρανα πως αυτή η ένωση έχει σχεδόν καταστατικά την Ηλεία ως αδύναμο κρίκο της. Αν  εξακολουθήσει να επιμένει ότι δεν είναι έτσι, ιδού η Ηλεία, ιδού και το πήδημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος