FOLLOW US: facebook twitter

Λύνεται ο γρίφος των εμπρησμών της Σπιάντζας

Ημερομηνία: 28-06-2023 | Συντάκτης:

-Για εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση κατηγορείται κτηνοτρόφος της περιοχής

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τον δύσκολο γρίφο της Σπιάντζας δείχνει να λύνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, καθώς η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Ανακριτικό τμήμα και παραδόθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, σε συνδυασμό με πρόσφατη αυτόφωρη σύλληψη προσώπου σε αναδασωτέα έκταση πίσω από το Ενωσιακό, οδήγησε στην άσκηση δίωξης για εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», πρόσφατα η Πυροσβεστική δέχθηκε ανώνυμη ειδοποίηση για καταπάτηση καμένης έκτασης στη Σπιάντζα από άνθρωπο που επιχειρούσε να τη φρεζάρει. Το αρμόδιο τμήμα κινήθηκε άμεσα και στη συνέχεια ενημέρωσε την Εισαγγελία για το συμβάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Εισαγγελία άσκησε τη σχετική δίωξη στο συγκεκριμένο πρόσωπο και επέστρεψε τη δικογραφία για να προχωρήσει η έρευνα και να συμπληρωθεί με επιπλέον καταθέσεις. Στην κατάθεσή του όμως ο κατηγορούμενος φέρεται να ισχυρίστηκε πως είχε προφορική άδεια από την αρμόδια αρχή για τις εργασίες και ταυτόχρονα κατονόμασε άλλα πρόσωπα ως υπαίτιους για όσα συμβαίνουν τα τελευταία τρία χρόνια στη Σπιάντζα, με τις απανωτές πυρκαγιές, τους εμπρησμούς και την παράνομη μετατροπή των καμένων εκτάσεων σε βοσκοτόπια.

Από την πλευρά τους οι πυροσβέστες που χειρίζονται την υπόθεση, μελετούν προσεκτικά κάθε στοιχείο και πληροφορία των καταθέσεων και φαίνεται πως έχουν σχηματίσει το… παζλ της υπόθεσης.

Έγκυρες πηγές της Πυροσβεστικής τόνισαν στην «Πρωινή» ότι τα απανωτά συμβάντα πυρκαγιάς στις εκτάσεις της Σπιάντζας, κυρίως πίσω από το Ενωσιακό, οφείλονται σε μη νόμιμη δραστηριότητας μερίδας κτηνοτρόφων, οι οποίοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν σε καμένη –και ως εκ τούτου αναδασωτέα- έκταση νέους βοσκότοπους, προκειμένου να εξυπηρετούν τα κοπάδια τους.

Η Πυροσβεστική έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή, διότι πιθανή εξάπλωση μιας θερινής πυρκαγιάς στην κατοικημένη από παραθεριστές ζώνη της Σπιάντζας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Δεν είναι τυχαίο πως εκεί έγιναν οι δοκιμές των drones, η χρήση των οποίων φαίνεται πως έχει αποθαρρύνει φέτος –για την ώρα τουλάχιστον- επίδοξους εμπρηστς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot