Λουκέτα για πειραγμένες ταμειακές μηχανές και επιθέσεις
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57109″ img_size=”full”][vc_column_text]Νέο ποινολόγιο με βαριά πρόστιμα και λουκέτα για πειραγμένες ταμειακές μηχανές και επιθέσεις σε εφοριακούς υπάλληλους καθιερώνουν διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν στη Βουλή.
Ειδικά για τις περιπτώσεις άσκησης σωματικής βίας σε βάρος ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η σχετική διάταξη έρχεται λίγες μέρες μετά το πρωτοφανές περιστατικό που συνέβη στη ΔΟΥ Κοζάνης. Σε ό,τι αφορά τις ταμειακές μηχανές και την απώλεια των ηλεκτρονικών αρχείων με την έναρξη του ελέγχου, μιας πρακτικής που ακολουθούν πολλές επιχειρήσεις, τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 30.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο θεσπίζεται νέο πολύ πιο αυστηρό ποινολόγιο για τις εξής περιπτώσεις:
● Όταν παρεμποδίζεται η διενέργεια ελέγχου από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ ή του υπουργείου Οικονομικών, με βία ή απειλή, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, μέχρι 1 μήνα.
● Όταν παρεμποδίζεται η διενέργεια ελέγχου με απειλή χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα, ή ασκείται βία με αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ή τον κίνδυνο ζωής ή που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής του ελεγκτή, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης από δυο έως έξι μήνες και, σε περίπτωση υποτροπής, από έξι μήνες έως τρία χρόνια.
Επίσης, εξασφαλίζεται στους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, οι οποίοι υφίστανται σωματική βλάβη κατά τη διάρκεια και εξαιτίας της άσκησης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, η κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών νοσηλείας και αποθεραπείας, στο μέτρο που οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν καλύπτονται από τον κύριο φορέα ασφάλισης ή και από προαιρετικό ιδιωτικό φορέα ασφάλισης.
Παραβίαση ταμειακής
Αναστέλλεται η λειτουργία των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, όταν διαπιστώνεται παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών:
● Όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, από δυο έως δώδεκα μήνες.
● Όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση, που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών του εγκαταστάσεων από τρεις έως είκοσι μήνες και επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Αναστολή ΑΦΜ
Η φορολογική διοίκηση μπορεί να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού, εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι παραβιάζει κατά οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του ή έχει εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.
Λογιστικά βιβλία
Βαριά είναι και τα πρόστιμα όταν διαπιστώνεται η μη τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς και των αρχείων των ταμειακών μηχανών, έως το 15% των εσόδων της επιχείρησης για κάθε έτος, όπου διαπιστώνεται παράβαση, με ελάχιστο ποσό ανά έτος τα 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα τρία τελευταία χρόνια, το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστον 30.000 και 50.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]