Λιγότεροι και μακριά από την Ηλεία!
Μείωση 9% στον νόμιμο πληθυσμό και πολλούς ετεροδημότες κατέγραψε η απογραφή του 2021
-Οι δήμοι της νότιας Ηλείας εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δημογραφική “αιμορραγία”
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Τη δημογραφική συρρίκνωση της Ηλείας και τον υψηλό αριθμό ετεροδημοτών επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της απογραφής του 2021, τα οποία δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ο νόμιμος πληθυσμός της Ηλείας ανέρχεται σε 168.358 δημότες έναντι 182.456 το 2011, δηλαδή 9% λιγότεροι μέσα σε μία δεκαετία, ενώ σχεδόν 20.000 Ηλείοι ζουν μακριά από τον τόπο τους.
Τη μεγαλύτερη αναλογία μεταξύ μόνιμων κατοίκων και ετεροδημοτών την καταγράφουν οι δήμοι της νότιας Ηλείας, εξέλιξη αναμενόμενη αφού είναι οι δήμοι με τη σοβαρότερη δημογραφική συρρίκνωση, η οποία εντάθηκε μετά τις πυρκαγιές του 2007. Ο δήμος Ζαχάρως έχει 11.462 δημότες και 8.606 μόνιμους κατοίκους, ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εμφανίζει 14.928 δημότες και 11.273 μόνιμους κατοίκους και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας καταγράφει ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό ετεροδημοτών, αφού έχει 17.307 δημότες και 11.307 μόνιμους κατοίκους! Επί της ουσίας, η νότια Ηλεία έχει 12.000 ετεροδημότες!
Αυξημένο αριθμό ετεροδημοτών έχουν και οι δύο μεγάλοι δήμοι του νομού, αφού ο Πύργος έχει 49.632 δημότες και 44.482 μόνιμους κατοίκους (περίπου 5.000 διαφορά) και ο δήμος Ήλιδας έχει 33.942 δημότες και 29.409 μόνιμους κατοίκους. Η κατάσταση είναι διαφορετική στον Κάμπο, όπου ο μόνιμος πληθυσμός είναι υψηλότερος από τους δημότες. Ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχει 22.614 μόνιμους κατοίκους αλλά 20.752 δημότες, ενώ και ο δήμος Πηνειού έχει 21.658 μόνιμους και 20.335 δημότες. Στην προκειμένη περίπτωση, μια πιθανή εξήγηση είναι ενδεχομένως ο αριθμός των μεταναστών εργατών γης που μένουν κατά διαστήματα στην περιοχή για λόγους εργασίας. Νέες δουλειές και σύγχρονες υποδομές η λύση
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως το δημογραφικό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του νομού, για το οποίο πρέπει να χαραχθεί τόσο εθνική όσο και περιφερειακή πολιτική αντιμετώπισης.
«Η μείωση του μόνιμου πληθυσμού σε σχέση με το 2011 και ο υψηλός αριθμός ετεροδημοτών αποτυπώνουν τη δημογραφική “αιμορραγία” που έχει υποστεί η Ηλεία, ειδικά την τελευταία δεκαετία. Είναι χρέος μας, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο αποτροπής της δημογραφικής συρρίκνωσης, ώστε το 2030 η κατάσταση να είναι καλύτερη. Αυτό προϋποθέτει άρση της γεωγραφικής απομόνωσης με σύγχρονες υποδομές, συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικού κράτους», τόνισε.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως οι πυρκαγιές του 2007, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που ακολούθησε, οδήγησαν πολίτες και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, με τη συσσώρευση χρεών που πλέον έχουν εξελιχθεί σε «θηλιά» και απειλούν τη βιωσιμότητά τους.
«Οι επιχειρήσεις της Ηλείας, μετά την τραγωδία του 2007, βίωσαν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε με την οικονομική κρίση που ακολούθησε, με συνέπεια να συσσωρεύσουν οφειλές από δανειακές υποχρεώσεις. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στην Ηλεία, πρέπει να του διαμορφώσουμε συνθήκες για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, ειδάλλως η περαιτέρω συρρίκνωση θα καταστεί αναπόφευκτη», ανέφερε.
Η γενική γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου, επισήμανε ότι δίχως την προοπτική αξιοπρεπούς εργασίας δεν θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματική η πληθυσμιακή «αιμορραγία».
«Για να μείνει κάποιος μόνιμα στην Ηλεία, ειδικά νέος, θα πρέπει να του προσφερθούν συνθήκες εργασίας καλύτερες από αυτές που βρίσκει στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες επενδυτικής έκρηξης και οικονομικής ανάπτυξης στην Ηλεία, οι οποίες σε συνδυασμό με σύγχρονες υποδομές και παροχές υγείας και παιδείας, θα μετριάσουν τη δημογραφική συρρίκνωση», εξήγησε.