FOLLOW US: facebook twitter

Λιγότεροι, γηραιότεροι και… χωρισμένοι!

Ημερομηνία: 01-09-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Μειωμένος ο πληθυσμός της Δυτικής Ελλάδας, σαρώνουν τα διαζύγια

-Πληθυσμιακή πλειοψηφία τα ατομικά νοικοκυριά, τεράστια μείωση στους πολύτεκνους

-Φαρμάκης: «Το δημογραφικό είναι πληγή που πρέπει να γιατρευτεί»

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αυξημένα νοικοκυριά αλλά λιγότερο πληθυσμό εμφανίζει η Δυτική Ελλάδα με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες. Ο πληθυσμός φτάνει τα 648.220 άτομα, καταγράφοντας μείωση 4,6%, ενώ τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 6,2% μέσα σε δέκα χρόνια.

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα της απογραφής του 2021 είναι «σαρώνουν» τα διαζύγια και τα ζευγάρια σε διάσταση, καθώς και τα νοικοκυριά του ενός ατόμου!

Οι διαζευγμένοι είναι 25.270, καταγράφοντας αύξηση 61,7% (55-45 υπέρ των γυναικών η αναλογία, ενώ κατά 76,3% αυξήθηκαν αυτοί που είναι σε διάσταση, φτάνοντας τους 5.679. Οι άγαμοι μειώθηκαν κατά 3,6% και είναι 269.484, όπως και οι έγγαμοι κατά 10,9%, ενώ εκτοξεύτηκαν τα σύμφωνα συμβίωσης κατά 1.387%!

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των νοικοκυριών, κυριαρχούν τα ατομικά (82.783), ενώ ακολουθούν τα νοικοκυριά των δύο ατόμων (70.589) και μόλις 44.848 των τριών ατόμων και 37.766 των τεσσάρων.

Οι οικογένειες πολυτέκνων είναι πλέον ισχνή μειοψηφία, αφού είναι μόλις 21.083 τα νοικοκυριά των πέντε ατόμων.

Για τη μελέτη της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και για την θεσμοθέτηση μέτρων άμβλυνσης του φαινομένου συγκροτήθηκε το Περιφερειακό Παρατηρητήτιο Κοινωνικής Ένταξης, το οποίο ήδη διενεργεί έρευνα  κατά πόσο το δημογραφικό ζήτημα έχει επηρεάσει και θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Στην έρευνα αναζητήθηκαν ιδέες και προτάσεις των κατοίκων των Δήμων για την καλύτερη αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος τοπικά. Κυρίως όμως η έρευνα αποσκοπεί στη μελέτη του κατά πόσο η εξέλιξη των δημογραφικών δεδομένων της περιοχής και οι πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις τους, μπορούν έστω και εν μέρει, να αντιμετωπιστούν από πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Φαρμάκης:« Το δημογραφικό είναι η πληγή που πρέπει να γιατρευτεί»

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο in.gr ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε πως το δημογραφικό είναι «πληγή που πρέπει να γιατρευτεί», κάνοντας ειδική μνεία στην Ηλεία, και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια το έχει ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

«Το δημογραφικό μας απασχολεί πολύ στην περιφέρεια. Παρατηρούμε έντονη μείωση πληθυσμού κυρίως στο νομό Ηλείας, αλλά και αλλού. Να επισημάνουμε ότι η ερημοποίηση της περιφέρειας έχει δύο υποκατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία, αφορά τους πολίτες που επιλέγουν να φύγουν από τον τόπο γέννησής τους για να ζήσουν σε κάποιο αστικό κέντρο της ίδιας περιφέρειας. Η δεύτερη κατηγορία, αφορά εκείνους που φεύγουν από την Περιφέρεια συνολικά. Είναι αλήθεια, πως για να επιλέξει κάποιος να ζήσει στην περιφέρεια, παίζουν ρόλο και οι υποδομές της. Δηλαδή, να έχει υποδομές παιδείας και υγείας τουλάχιστον. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ωστόσο και στα πλαίσια που ορίζουν οι αρμοδιότητές μας, κατευθύνουμε πολλούς από τους διαθέσιμους πόρους μας στη δημιουργία επιχειρηματικού ρεύματος, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οι κάτοικοι της περιφέρειας να παραμείνουν κοντά μας συμβάλλοντας στην ευημερία και ανάπτυξη του τόπου. Οι προσπάθειές μας έχουν αποδώσει καρπούς, αφού έχουμε πετύχει σημαντικό ποσοστό μείωσης της ανεργίας αλλά και ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η συμμετοχή της Περιφέρειας στο ΑΕΠ», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot