FOLLOW US: facebook twitter

Λιγότερο ελαιόλαδο φέτος στην Ηλεία

Ημερομηνία: 05-07-2023 | Συντάκτης:

-Ο καιρός επηρέασε την καρπόδεση και θα μειώσει την παραγωγή

«Καμπανάκι» για τον δάκο από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας

Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ανησυχητικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για τη φετινή ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία, καθώς οι πρώτοι έλεγχοι των γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2023 έδειξαν μειωμένη και ανομοιόμορφη καρπόδεση σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες και κατά τόπους ακαρπία.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Γιώργος Μικέογλου, οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών, κυρίως Απριλίου και Μαΐου, επηρέασαν τα άνθη και την καρπόδεση, εξέλιξη που μάλλον θα οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι βροχές τον Απρίλιο και τον Μάιο, σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα, φαίνεται πως έχουν οδηγήσει στη μειωμένη καρπόδεση. Είχαμε άνθη, τα οποία λόγω βροχοπτώσεων δεν έδεσαν όπως θα έπρεπε. Η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής απαιτεί προσοχή για τον δάκο, διότι ο ίδιος δακοπληθυσμός σε μικρότερη παραγωγή είναι πιο επίφοβος για ζημιά. Για αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους ελαιοπαραγωγούς στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, δεδομένου ότι σε αυτές, η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος είναι εξαιρετικά αμφίβολη και ως εκ τούτου θα χρειαστεί να επέμβουν και με ιδία μέσα, ενεργώντας πάντα υπό την καθοδήγηση των τεχνικών τους συνεργατών», εξήγησε ο κ. Μικέογλου, επισημαίνοντας ότιη παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

«Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην Υπηρεσία οπουδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους», πρόσθεσε.

Ξεκινούν οι δολωματικοί ψεκασμοί για τον δάκο

Σε ανακοίνωσή της η αρμόδια Διεύθυνση ενημέρωσε  τους ελαιοπαραγωγούς ότι με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών ξεκινά δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2023

Ομάδα   14η:Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Νεοχώρι
Ομάδα   15η:Δουνέικα
Ομάδα   16η:Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο, Σκουροχώρι, Γρανιτσέικα, Βυτινεϊκα, Άγιος Ιωάννης

Η ακριβής ημερομηνία ψεκασμού θα αναφέρεται στις σχετικές ανακοινώσεις που θα αναρτηθούν στις κατά τόπους Τοπικές Κοινότητες.

Επισημαίνουμε ότι:

  1. Το πρόγραμμα ψεκασμών του κάθε ψεκαστικού συνεργείου θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των αναδόχων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
  2. Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
  3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
  4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
  5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
  6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
  7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, ώστε να αποφευχθεί πιθανός ανεπιθύμητος ψεκασμός.
  8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300m3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας τηλ. 26213 60170, 163


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

giannopoulos

This will close in 0 seconds