FOLLOW US: facebook twitter

Λευτέρης Βαρουξής: «Όχι στην πολιτική απάθεια»

Ημερομηνία: 09-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Συνέντευξη με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο της Ν.Δ
-«Ανάγκη για εγρήγορση και προτάσεις

Στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα αλλά και ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών.

Συνέδριο «επανεκκίνησης, όπου θα αποτυπωθεί έμπρακτα η σύγχρονη φυσιογνωμία της φιλελεύθερης παράταξης, μιας παράταξης που μετεξελίσσεται, συμβαδίζει με την εποχή της, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, στο μέλλον» χαρακτηρίζει το 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ ο Λευτέρης Βαρουξής 

Ποιο είναι το μήνυμα που έστειλε  στον κόσμο της Ν. Δ. αλλά και στην κοινωνία το συνέδριο του κόμματος;

Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν και δεν είναι κόμμα συσχετισμού δυνάμεων, ούτε κόμμα ευκαιρίας. Είναι παράταξη σύγχρονη, πλουραλιστική, με ανοιχτούς ορίζοντες και αποκρυσταλλωμένη ιδεολογική ταυτότητα. Μια παράταξη που ενδιαφέρεται για το «εμείς» της κοινωνίας των πολιτών. Το 13ο συνέδριο δεν ήταν  πεδίο ιδεολογικής αναμέτρησης ή διαχείρισης αντιθέσεων. Ήταν  ένα συνέδριο θεματικό, αφετηρία γόνιμου διαλόγου, σύγχρονων, οραματικών και καινοτόμων προτάσεων, που θα αποτυπώσουν το νέο μοντέλο πολιτικής διακυβέρνησης για σταθερότητα και ευημερία.

Το Συνέδριο μπορεί  να αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή και προσέγγιση σε διαφορετικές πολιτικές που θέλουν σύνεση και συναίνεση σε όλους τους τομείς;

Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν ποτέ κόμμα διαμαρτυρίας και φθηνής δημαγωγίας.  Με επιχειρήματα και πολιτική κριτική «αντιπαρατίθεται» στο δημόσιο διάλογο προτάσσοντας πάντα  το εθνικό και συλλογικό συμφέρον κι όχι το κομματικό και το ατομικό.

Ωστόσο προχωράμε χωρίς τον φόβο να συγκρουστούμε με τα άνομα συμφέροντα, με τις ιδεοληψίες.

Με όλους όσους θέλουν να μην αλλάξει τίποτα γιατί τους βολεύει να μείνουν όλα ίδια. Ακόμα και αν αυτό βλάπτει τους πολλούς. Έχουμε φυσικά πολλή δουλειά μπροστά μας. Αποδεικνύουμε όμως κάθε μέρα ότι έχουμε και τη θέληση και τις ικανότητες να τα καταφέρουμε.  Και είμαι σίγουρος ότι αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα βάλει οριστικό τέλος στην κρίση και θα κάνει την Ελλάδα μία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Βλέποντας το βιογραφικό σου διαπιστώνει κανείς ότι έκανες σημαντικές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό και στα 37 σου χρόνια δούλεψες ήδη στον ιδιωτικό τομέα κι έστησες  οργανισμό επιχειρήσεων. Πως συμβιβάζονται η δουλειά με την πολιτική;

Οι πολιτικοί πρέπει να έχουν ένσημα εργασίας, να έχουν εργαστεί στην πραγματική οικονομία, να έχουν παραστάσεις από την καθημερινότητα του Έλληνα. Αυτόν θέλουν άλλωστε να εκπροσωπήσουν, για λογαριασμό αυτού θα ενεργούν στο κοινοβούλιο. Άρα όχι μόνο δεν είναι αυτονόητες οι επαγγελματικές μου ιδιότητες, αλλά σε μία ιδανική Πολιτεία θα έπρεπε όλοι οι υποψήφιοι να μας παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο βιοπορίζονται.

Μου έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι στις συνεντεύξεις σου που έχω ακούσει ή διαβάσει, δεν διστάζεις να κάνεις αυτοκριτική για τα έργα των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το βρίσκω πολύ υγιές, ιδιαίτερα σε ένα νέο άνθρωπο που δεν χρησιμοποιεί κλισέ φράσεις και ξύλινο λόγο. Το κάνεις ειλικρινά ή είναι… επικοινωνιακό τρικ;

Στο σημείο που βρίσκεται η χώρα, με τόσες και τόσο μεγάλες προκλήσεις μπροστά της, όποιος τοποθετείται στο δημόσιο διάλογο με τρικ και επιφανειακές επικοινωνιακές συνταγές – να το πω απλά – δεν  βρίσκει στο σήμερα ακροατήριο. Και βέβαια θα ασκήσω κριτική και στην παράταξή μου, άλλωστε σε αυτή μετέχω, από αυτήν έχω προσδοκίες και απαιτήσεις. Καλοπροαίρετη κριτική!

Και βέβαια θα ασκήσω κριτική στα κακώς κείμενα διότι πρώτα και πάνω από όλα είμαι Έλληνας, είμαι πολίτης και επιθυμώ την πρόοδο της χώρας μου. Μετά είμαι νεοδημοκράτης και παραμένω νεοδημοκράτης για να υπηρετήσω τη χώρα, και όχι στενά κομματικά συμφέροντα. Άλλωστε αν κάτι μάθαμε από την πολιτική ιστορία της Ελλάδας είναι πως όταν η παράταξή μας υπηρέτησε τα συμφέροντα της χώρας δικαιώθηκε.

Αυτό είναι το νόημα της πολιτικής ή έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ την πολιτική. Πολιτική με ουσία, με στόχους – όχι μόνον επικοινωνιακές φιγούρες.

Όπως όλα δείχνουν, η πολιτική μάλλον σε ελκύει….

Για μένα το να μην σε αφορά η πολιτική ενώ είσαι ένας άνθρωπος που συμμετέχει στη ζωή, ενεργά, είναι πρόβλημα . Γιατί με τον τρόπο αυτόν, της μη συμμετοχής, εκχωρείς το γήπεδο στους χειρότερους, με αποτέλεσμα οι μέτριοι ή οι χειρότεροι να αποδιώξουν τους ευγενέστερους και τους καλύτερους. Άρα το γήπεδο θα είναι πάντα έτσι.

Τίποτε στη ζωή δεν έρχεται ως φυσικό επακόλουθο. Μας προσδιορίζουν  οι αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή μας και είμαστε απολύτως υπεύθυνοι για αυτές. Σίγουρα παράγοντες που σχετίζονται με την οικογένεια και τις παραστάσεις επηρεάζουν – άλλοτε πολύ και άλλοτε λίγο – τις αποφάσεις του ατόμου, αλλά είμαι θιασώτης της ατομικής ευθύνης, της ατομικής επιλογής και της ελευθερίας του ατόμου.

Για να εμπλακείς με την πολιτική, πρέπει να νιώθεις ότι κάτι έχεις να πεις. Αν δεν είχα θα καθόμουν σπίτι μου. Δεν επιθυμώ να ζήσω από την πολιτική, έχω επάγγελμα. Δεν με θρέφει η ματαιοδοξία, αλλά το αυθεντικό ενδιαφέρον μου για την πατρίδα και τον τόπο μας. Όταν μου έγινε η πρόταση από τον σημερινό πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη διέβλεψα μία μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε  μία νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα απαλλαγμένη από ιδεοληψίες, από καθυστερήσεις, από εμπόδια. Όταν βλέπεις μπροστά σου τη δυνατότητα να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία χώρα των ονείρων σου δεν μπορείς παρά να μπεις στη μάχη και στην πρώτη γραμμή. Είναι η μάχη της γενιάς μου , την έδωσα με αξιοπρέπεια κι οφείλω να τιμήσω – παραμένοντας σε εγρήγορση –  τους  35.000 ανθρώπους  που πίστεψαν σε μένα και με τίμησαν με την ψήφο τους

35.000 και βάλε ψηφοφόροι σε εμπιστεύτηκαν με την πρώτη! Είναι βαρύ για σένα ένα τέτοιο φορτίο;

Σίγουρα αυτό που προσδοκά κάποιος όταν ξεκινάει την πολιτική του διαδρομή είναι η αναγνώριση και η στήριξη. Ειδικά αν αυτή προέρχεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Οι κάτοικοι του τόπου που γεννήθηκες , οι φίλοι , οι συμμαθητές , οι συγγενείς είναι οι πρώτοι στους οποίους απευθύνεσαι.   Αγωνίζομαι για την Ηλεία πάντοτε ενστερνιζόμενος τα συμφέροντα της πατρίδας μου.

Ως μέλος του Δ.Σ. ΕΒΕ Ηλείας και της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων  Νήσων θα ήθελα να μου περιγράψεις την κατάσταση που επικρατεί στον επιχειρηματικό κλάδο

Αν έλεγα ότι όλα είναι καλά θα έλεγα ψέματα. Η εποχή είναι πάρα πολύ δύσκολη για τον επιχειρηματικό κόσμο. Νομίζω όμως πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, απ’ το να οργανωθούμε όλοι μαζί και να χρησιμοποιήσουμε το επιμελητήριο που είναι ένα χρήσιμο εργαλείο προς το συμφέρον του επιχειρηματία. Ο νομός έχει μείνει πολύ πίσω αναπτυξιακά κι αυτό έχει συμπαρασύρει και τις επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα η Ηλεία είναι μια περιοχή που έχει πληγεί από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες και η διαδικασία της αποκατάστασης δεν ήταν αυτή που  έπρεπε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πυρόπληκτα δάνεια, ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει επιλυθεί άμεσα με πολιτική απόφαση και τα χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη που θα έπρεπε ήδη να έχουν «κατευθυνθεί» στην περιοχή της Ζαχάρως  και της Ηλείας ευρύτερα.

Η κρίση και η παρατεταμένη οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με όσα μεσολάβησαν τα τελευταία χρόνια (κλείσιμο τραπεζών, capital controls κ.λ.π.) οδήγησαν μια μερίδα επιχειρήσεων να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Πολλοί μάλιστα επιχειρηματίες, έμποροι, επαγγελματίες αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και κατά συνέπεια να μείνουν άνεργοι. Τι έχεις  να τους πεις; Να ελπίζουν ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο ή δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ;

Οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια βιώνουν απρόβλεπτες καταστάσεις. Σε μία περίοδο μακράς οικονομικής ύφεσης, με συνεχώς αυξανόμενα αρνητικά αποτελέσματα, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, ο ερχομός των capital controls ήταν απλώς «η ταφόπλακα» της μικρομεσαίας επιχείρησης. Ο ταμειακός έλεγχος των εισαγωγών και εξαγωγών μαζί με την έλλειψη ρευστότητας ήταν η «χαριστική βολή» για την ελληνική επιχείρηση και κατ’ επέκταση για τις επιχειρήσεις του Νομού μας.

Πολλοί επιχειρηματίες, μάλιστα, οι οποίοι βρίσκονταν στο στάδιο της επένδυσης ή του δανεισμού ή γενικώς σε επιχειρηματικό «άνοιγμα», δυστυχώς βρέθηκαν σε αδιέξοδο.

Το Επιμελητήριο Ηλείας με μία σειρά παρεμβάσεων τόσο σε τοπικό επίπεδο (συναντήσεις με Βουλευτές του Νομού και με κλιμάκια κομμάτων), όσο και σε κεντρικό επίπεδο προτείνει μια σειρά μέτρων που πραγματικά θα δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ και θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση .

Στο προσεχές διάστημα θα έρθω σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους Ηλείους επιχειρηματίες και από κοινού θα αναζητήσουμε λύσεις για τα κοινά μας προβλήματα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia