Λευτέρης Βαρουξής: Η νέα γενιά διεκδικεί πρώτο ρόλο στην Ευρωβουλή
Συνέντευξη του υπ. ευρωβουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Βαρουξή
Κύριε Βαρουξή, είστε ένας νέος άνθρωπος που κατέρχεται πρώτη φορά ως υποψήφιος. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;
Είναι ένα χρέος απέναντι στους ανθρώπους της γενιάς μου. Στους νέους και στις νέες που αγωνίζονται, μοχθούν για να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και οι οποίοι συνήθως, είναι αποκλεισμένοι από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Σ’ αυτούς τους νέους οφείλουμε πολλά, αλλά και στους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες που αγωνίζονται για την επιβίωση της επιχείρησής τους.
Άνθρωποι καθημερινοί, της διπλανής πόρτας που δίνουν ο καθένας τον αγώνα του με αξιοπρέπεια και υπηρηφάνεια. Εμείς, λοιπόν, οι καθημερινοί άνθρωποι θα πρέπει να δώσουμε τις μάχες μας για να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Η αποχή δεν μπορεί να είναι επιλογή για έναν νέο άνθρωπο. Επιβάλλεται να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας συμμετέχοντας και συνδιαμορφώνοντας τις εξελίξεις για να μην αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς.
Η φρεσκάδα της ηλικίας πιστεύετε ότι συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων;
Η φρεσκάδα είναι πάντα ωφέλιμη, αρκεί να συνοδεύεται από πολιτική σκέψη καθώς και γνώση των θεμάτων.
Βέβαια οι αφορισμοί ποτέ δεν με εξέφραζαν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαξιώνεται η εμπειρία των μεγαλύτερων.
Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι έμπειρους πολιτικούς τους είχε ανάγκη ο τόπος, για τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.
Ωστόσο «η μηχανή χωρίς νέο λάδι δεν λειτουργεί σωστά».
Οι ανάγκες επιβάλλουν τη σύμμετρη εξισορρόπηση ανάμεσα στο «νέο» και στο «παλαιό».
Ως νέος, ποιό μήνυμα στέλνετε στους ανθρώπους της γενιάς σας για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, αλλά και για να εμπιστευτούν την Ευρώπη;
Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, πρόεκυψαν βασικά ζητήματα σχετικά με την νεολαία και την απαξίωση της πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για την χαμηλόμισθη εργασία (working poor) και την ανεργία των νέων. Η κρίση «γέννησε» τους NEETs. Ανθρώπους νέους που είναι απογοητευμένοι από τα πολιτικά κόμματα, δεν έχουν εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα και δείχνουν έλλειψη ενδιαφέροντος για την πολιτική.
Είναι ίσως η πλέον κοινωνικά ευάλωτη ομάδα στην Ευρώπη. Οι NEETs αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι, έχοντας ένα ζοφερό μέλλον, καθώς δεν συμμετέχουν στην απασχόληση, την εκπαίδευση ή την κατάρτιση.
Ταυτόχρονα έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τις ευρωεκλογές ως μια αναμέτρηση «δεύτερης κατηγορίας», με μειωμένο ενδιαφέρον και χαμηλή συμμετοχή. Αυτή είναι μια μεγάλη πλάνη, για την οποία ευθύνονται τόσο το ίδιο το πολιτικό σύστημα που τις υποβαθμίζει, όσο και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, που συχνά μιλούν για «χαλαρή ψήφο» και «ψήφο διαμαρτυρίας», με το βλέμμα των πολιτών στραμμένο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, και όχι στην Ευρώπη και στις ευρωπαϊκές πολιτικές που επηρεάζουν τη χώρα μας, όπως κανονικά θα έπρεπε.
Σε μια εποχή που το φάντασμα του σκοταδισμού και ο ευρωσκεπτικισμός σκεπάζουν ξανά τη γηραιά ήπειρο, με τους εκπροσώπους τους να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Γιατί να ψηφίζουν εσάς κ. Βαρουξή ?
Γιατί σαν νέος επιστήμονας και επιχειρηματίας αρνούμαι να κάθομαι μοιρολατρικά στον καναπέ μου, λέγοντας ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, όποιος και να εκλεγεί.
Το ίδιο πράττω και σαν ενεργός πολίτης συμμετέχοντας ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής στο Επιμελητήριο Ηλείας. Συμμετέχω απαιτώντας να λέμε την αλήθεια για το τι πραγματικά μπορεί να γίνει για να βγούμε από την κρίση και όχι ευχολόγια για το τι θα θέλαμε ιδεατά να πετύχουμε.
Γιατί με την ανεργία να έχει φτάσει στα ύψη, ειδικά στους νέους επιστήμονες, είναι αναγκαίες οι φωνές εκείνες που θα μεταφέρουν τις σκέψεις και τις αγωνίες μιας γενιάς, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα μια μαζικής μετανάστευσης.
Για να συμμετέχω σε μια προσπάθεια που προτάσσει τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στο κράτος, που θα χτυπήσουν το τέρας της γραφειοκρατίας, θα επιτρέψουν νέες επενδύσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Γιατί μόνο όταν θα αρχίσουμε να παράγουμε σαν χώρα, θα βγούμε πραγματικά από την κρίση.
Διαχρονικά όπλα μου στην τόσο στη δουλειά μου όσο και στην ενασχόληση με τα κοινά είναι η αμεροληψία, οι προοδευτικές ιδέες, η δεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στις προκλήσεις και στις αλλαγές. Με πάθος και νεανική αποφασιστικότητα επιλέγω, αποδέχομαι λάθη και προχωράω.
Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα. Πως θα το αντιμετωπίσουμε;
Η Ευρώπη σήμερα έχει να αντιμετωπίσει τρία μεγάλα προβλήματα που επιζητούν λύσεις.
Πρώτο πρόβλημα. Το δημογραφικό. Ίσως, το σημαντικότερο και σίγουρα το λιγότερο προβεβλημένο.
Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που το βιώνουμε πλέον πολύ έντονα και στη χώρα μας. Η Ελλάδα, η Ευρώπη γερνάει. Τα νούμερα είναι άκρως ανησυχητικά. Όπως και οι προβλέψεις όλων των ερευνών.
Το δημογραφικό πρόβλημα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρές πολιτικές επιδότησης των νέων ζευγαριών ώστε να έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά. Σήμερα στη χώρα μας ο μέσος όρος γεννήσεων ανά ζευγάρι είναι 1,2. Αν το πρόβλημα αφεθεί «στις καλένδες», αν δεν προχωρήσουμε σε ουσιαστικές λύσεις, τότε η Ευρώπη που ξέρουμε δεν θα έχει καμία σχέση με την Ευρώπη που θα γνωρίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Δεύτερο πρόβλημα, το προσφυγικό. Η Ευρώπη απέτυχε να το διαχειριστεί .
Όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζήτησαν μία διέξοδο από τη φωτιά που είχαν πίσω τους. Κλειστήκαμε, στους «εθνικούς μας εγωισμούς» και αντιδράσαμε με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Η Ευρώπη άφησε στη μοίρα τους τις χώρες εισόδου.
Μέχρι να αντιληφθεί το ζήτημα και να προχωρήσει σε λύσεις.
Τρίτο πρόβλημα, η οικονομική κρίση. Η Ευρώπη και πολύ περισσότερο η χώρα μας και ο λαός βίωσαν και βιώνουν ακόμη μία παρατεταμένη οικονομική κρίση.
Και εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο ζητούμενο για την Ευρώπη του αύριο. Για μία Ευρώπη με μία φωνή, μία απόφαση, μία κοινή πορεία. Η, όσο το δυνατόν ταχύτερη, πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Με οικονομική και τραπεζική ενοποίηση.
Με κοινή εξωτερική πολιτικής.
Με κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.
Η Ευρώπη αν δεν εκσυγχρονιστεί κινδυνεύει να εξαφανιστεί…
Χρησιμοποιείτε συχνά τη λέξη: «Μπορούμε!» Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για την Ελλάδα, για τη Νέα Δημοκρατία, για εσάς ?
«Μπορούμε» σημαίνει έχουμε και σχέδιο και την αποφασιστικότητα για να τα καταφέρουμε. Τους τελευταίους μήνες μου δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσω αναλυτικά για τους άξονες του σχεδίου μας. Μικρότεροι φόροι, μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων. Και παράλληλα, αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο διακυβέρνησης.
Το σίγουρο είναι πως η κρίση των τελευταίων χρόνων μας έκανε όλους σοφότερους. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να μην επιστρέψει στις κακές πρακτικές του παρελθόντος.
Και σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε.
Πιστέψτε με, σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα πατάει ξανά γερά στα πόδια της.
Μια χώρα με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Με ισχυρή ανάπτυξη και επενδυτικές ευκαιρίες.
Μια χώρα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους και όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης θα επιστρέφουν πίσω στην πατρίδα μας. Μπορούμε να το πετύχουμε.
Οπότε το «Μπορούμε» δεν είναι απλά μια λέξη για μας, ούτε ένα σύνθημα. Είναι υπόσχεση σε κάθε Έλληνα. Είναι δέσμευση. Η δικής μας δέσμευση.