Αντί ΑΕΙ… μεταλυκειακή δομή!
-Το πλάνο του Πανεπιστημίου Πατρών για τον Πύργο
-«Το κτίριο του δήμου παραχωρείται μόνο για ΑΕΙ, έχουμε ήδη και δημόσιο και ιδιωτικό ΙΕΚ στην πόλη», δηλώνει ο δήμαρχος Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος
Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Η λειτουργία αντίστοιχης μεταλυκειακής δομής Πολιτισμού και Τουρισμού στον Πύργο είναι το επόμενο βήμα του νέου πλάνου που έχει το Πανεπιστήμιο Πατρών για την Ηλεία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλους φορείς, κατά το πρότυπο του μνημονίου συνεργασίας Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ήλιδας με τα αρμόδια υπουργεία και ιδιωτικούς φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», πρόθεση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το συγκεκριμένο εγχείρημα να μπει σε τροχιά υλοποίησης την ακαδημαϊκή περίοδο 2023-24, αφού πρώτα ξεκινήσει τη λειτουργία του στην Αμαλιάδα το παράρτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και διαπιστωθεί η βιωσιμότητά της.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ίδρυση ανάλογης δομής στον Πύργο θεωρείται ευκολότερο εγχείρημα σε σχέση με της Αμαλιάδας, διότι η σύμπραξη αγροτικών φορέων –που συνήθως είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους- είναι δυσκολότερη. Στην περίπτωση ίδρυσης μεταλυκειακής δομής Πολιτισμού Τουρισμού στον Πύργο, οι συμπράττοντες εταίροι θα είναι –πλην Περιφέρειας και Πανεπιστημίου Πατρών- τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ αναμένεται να προσκληθεί για συμμετοχή το Επιμελητήριο Ηλείας και όποιος άλλος ιδιωτικός φορέας το επιθυμεί, εφόσον πληροί τις προδιαγραφές που θα τεθούν.
Όλα αυτά, βέβαια, προϋποθέτουν και την εξεύρεση των κατάλληλων υποδομών, αφού το κτίριο που σήμερα στεγάζει το υπό κατάργηση τμήμα της Μουσειολογίας, δεν διατίθεται για άλλη χρήση πλην της σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, δεν είναι αντίθετος στη λειτουργία μεταλυκειακής δομής στην πόλη, αλλά ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα για τον δήμο παραμένει προτεραιότητα η λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής.
«Το κτίριο που στεγάζει σήμερα τη Μουσειολογία και το οποίο ο δήμος έχει παραχωρήσει για την ομαλή λειτουργία του, προορίζεται μόνο για τη στέγαση σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με αυτά που έχει πει κατά καιρούς το Πανεπιστήμιο Πατρών για μεταλυκειακή δομή στην πόλη, δηλαδή ΙΕΚ, για να ξέρουμε τι λέμε και να μην κοροϊδευόμαστε. Ας το κάνουν, αλλά ο Πύργος έχει ήδη ΙΕΚ – και δημόσιο και ιδιωτικό. Δεν είναι αυτό που εμείς ζητάμε. Αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή είναι η λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής», τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος προσθέτοντας ότι αυτό είπε και στον ίδιο τον υφυπουργό κ. Συρίγο κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στον Πύργο τον περασμένο Ιανουάριο.
Προτείνουν αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σε Ολυμπία από Παν/μιο Πελοποννήσου- ΔΟΑ
Η από κοινού πρόταση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας αφορά στην ίδρυση και λειτουργία αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με αντικείμενο «Ολυμπισμός και Φυσική Αγωγή». Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία και στη Σπάρτη και θα απευθύνεται σε ξένους φοιτητές από όλες τις ηπείρους.
Το θεωρητικό πρόγραμμα των μαθημάτων θα αναφέρεται στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων, σε επίκαιρα εκπαιδευτικά θέματα γύρω από τον Ολυμπισμό και τη Φυσική Αγωγή καθώς και σε θέματα που αφορούν στην ηθική ακεραιότητα, στην τεχνολογία, στη διακυβέρνηση και στο management των μεγάλων πολιτιστικών και αθλητικών οργανώσεων.