FOLLOW US: facebook twitter

Leasing Αυτοκινήτου – Νέα Μόδα ή Νέα Πραγματικότητα;

Ημερομηνία: 01-02-2024 | Συντάκτης:

Το leasing έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με ολοένα και περισσότεροι οδηγούς να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους με μισθωμένα οχήματα

Έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια τα μοντέλα των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους έχουν “αλλάξει πίστα”; Τα τζιπ και τα υβριδικά οχήματα την τελευταία πενταετία έχουν την τιμητική τους στη χώρα μας και κάθε φορά που το παρατηρώ κάνω την ίδια σκέψη: πως καταφέρνει ένα μέσο νοικοκυριό να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια αγορά;

Και κάθε μα κάθε φορά δε βγάζω ιδιαίτερη άκρη. Περιμένοντας στωικά στην κίνηση με το σχεδόν εικοσαετίας αμαξάκι μου κάνω μπακαλίστικους υπολογισμούς για το θέμα, αλλά τα μαθηματικά δε μου βγαίνουν.

Είναι τόσα πολλά τα πάγια έξοδα που ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως κατορθώσαμε ως “ταλαιπωρημένος οικονομικά” λαός να αλλάξουμε το τοπίο στους δρόμους και να κυκλοφορούμε πλέον με καινούργια και αρκετά ακριβά μοντέλα;

Τι είναι το Leasing Αυτοκινήτου;

Πρόσφατα, διαβάζοντας τυχαία ένα άρθρο για το leasing και το πως έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έλαβα και τις πρώτες μου απαντήσεις στην παραπάνω απορία. Μπορεί εγώ να αγνοούσα την ύπαρξή του, ή έστω να πίστευα ότι αφορούσε μόνο τις επιχειρήσεις, το υπόλοιπο όμως 40% του κόσμου όπως φαίνεται γνώριζε ότι δυνατότητα για χρονομίσθωση, όπως είναι η απόδοση στα ελληνικά, έχουν και οι ιδιώτες.

Πριν δούμε τις επιμέρους λεπτομέρειες ας δούμε τι είναι το leasing αυτοκινήτου. Συνοπτικά, πρόκειται για μία υπηρεσία χρονομίσθωσης με προνόμια (ενοικίασης για μεγάλο διάστημα) που παρέχει στον ενοικιαστή τη δυνατότητα μετά το πέρας της σύμβασης να αποκτήσει το εν λόγω αυτοκίνητο, καταβάλλοντας ένα προ συμφωνηθέν ποσό.

Γιατί να προτιμήσω το Leasing;

Οι εταιρείες χρονομίσθωσης αυτοκινήτων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχύσει το στόλο τους με όλα τα νέα μοντέλα της αγοράς, παρέχοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από μία μεγάλη γκάμα, βρίσκοντας το αυτοκίνητο που θα καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες. Γιατί όμως κάποιος να προβεί σε μία τέτοια κίνηση και να μην μπει στη διαδικασία για δανειοδότηση από την τράπεζα για αγορά ενός οχήματος; Μια πρώτη απάντηση είναι για να είναι πιο ξέγνοιαστος!

Σε γενικές γραμμές, οικονομικά δεν επωφελείται άμεσα κάποιος από μια τέτοια υπηρεσία. Τα οφέλη είναι έμμεσα και είναι τα εξής (ενδέχεται να διαφοροποιούνται από εταιρεία σε εταιρεία):

  • Ο ενοικιαστής απαλλάσσεται από το έξοδο της ασφάλισης αυτοκινήτου, καθώς η εταιρεία αναλαμβάνει για όλο το διάστημα της μίσθωσης να του παρέχει δωρεάν καλύψεις με μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου.
  • Η εταιρεία χρονομίσθωσης αναλαμβάνει, επίσης, το ετήσιο σήμα κυκλοφορίας (τέλη) του οχήματος, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο στην περίπτωση αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού.
  • Ο μισθωτής ξεγνοιάζει από όλα τα προγραμματισμένα και μη Services του αυτοκινήτου αφού ηεταιρεία αναλαμβάνει να συντηρήσει και να επισκευάσει το όχημα χωρίς έξτρα χρέωση.
  • Δυνατότητα παροχής αυτοκινήτου αντικατάστασης για όσο χρόνο το μισθωμένο όχημα βρίσκεται στο συνεργείο.
  • Δωρεάν αλλαγή ελαστικών, συνήθως κάθε 40.000 χιλιόμετρα, δηλαδή κάθε περίπου δύο χρόνια.
  • Τέλος, δίνεται η ευκαιρία / δυνατότητα στον μισθωτή να προβεί σε αγορά του εν λόγω οχήματος μετά το πέρας του συμβολαίου, καταβάλλοντας ένα σχετικά μικρό προ συμφωνηθέν ποσό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω προνόμια – παροχές ενός Leasing, ο ενοικιαστής επωφελείται από την απαλλαγή στα τρεχούμενα έξοδα και τις φθορές που έχει ένα αυτοκίνητο και στην ουσία το μόνο που καλείται να πληρώνει είναι τα καύσιμα και η δόση της μίσθωσης, ποσό που έτσι και αλλιώς θα πλήρωνε στην περίπτωση αγοράς μέσω χρηματοδότησης.

(Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στις εταιρείες θα βρει κανείς όλων των ειδών τις τεχνολογίες, από βενζίνη, πετρέλαιο και κυρίως ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή συνδυασμό αυτών).

Στο τέλος του δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο που του έχει ήδη κάνει χρήση για ένα χ διάστημα (το λιγότερο 24 μήνες) και έχει μείνει ευχαριστημένος. Έχετε υπόψιν ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία φαίνεται να βρίσκει καλύτερη εφαρμογή στην περίπτωση μίσθωσης ενός ακριβότερου και περισσότερων κυβικών μοντέλου, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση μια μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου και τα τέλη που καλύπτονται είναι ακριβότερα, άρα και το μακροπρόθεσμο κέρδος μεγαλύτερο.

Τι δυνατότητες επιλογών έχω με το Leasing;

Οι δυνατότητες επιλογής μοντέλου είναι πολλές και καλύπτουν όλες τις ανάγκες και τις επιθυμίες. Οι περισσότερες εταιρείες χρονομίσθωσης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας διαθέτουν στις ιστοσελίδες τους εξαιρετικά εύχρηστα εργαλεία υπολογισμού μέσα από τα οποία μπορείτε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το κόστος μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε κάποια πεδία και το τελικό κόστος, με ή χωρίς ΦΠΑ ανάλογα αν είστε ιδιώτης ή εταιρεία, θα υπολογιστεί αυτόματα. Οι παράμετροι που πρέπει να συνυπολογιστούν συνήθως είναι οι εξής:

  • Επιλογή κατασκευαστή, μάρκας αυτοκινήτου δηλαδή, αν γνωρίζετε ήδη τι θέλετε
  • Επιλογή μοντέλου και χρονιά έκδοσης
  • Τύπος καυσίμου (πετρέλαιο, βενζίνη, ηλεκτρικό και συνδυασμός αυτών)
  • Τύπος κιβωτίου, αυτόματο ή με ταχύτητες
  • Ποσό μισθώματος, δηλαδή ορίζετε μέχρι ποιο ποσό είστε διατεθειμένοι να δίνετε κάθε μήνα
  •  Διάρκεια μίσθωσης
  • Ποσό προκαταβολής
  •  Και τέλος, αν επιθυμείτε μετά το πέρας της σύμβασης να αποκτήσετε το εν λόγω όχημα

Γιατί ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν το Leasing;

Οι λόγοι που τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες χρονομίσθωσης έγιναν δημοφιλείς και στην Ελλάδα είναι κυρίως οικονομικοί. Η αδυναμία αποταμίευσης ενός σεβαστού ποσού για την αγορά ενός αυτοκινήτου, καθώς και τα έξοδα συντήρησης, όπως τα τέλη και η ασφαλεια αυτοκινητου, οδήγησε τον κόσμο στην αναζήτηση και εύρεση εναλλακτικών λύσεων.

Γιατί όμως άργησε τόσο πολύ να εμπιστευτεί το private leasing ο Έλληνας, ενώ στο εξωτερικό η χρονομίσθωση από ιδιώτες είναι εξαιρετικά διαδεδομένη εδώ και
δεκαετίες;

Προφανώς για λόγους νοοτροπίας και κουλτούρας. Ως λαός προτιμούμε την ιδιοκτησία, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα υπέρογκα δάνεια που έχουμε λάβει για τη αγορά πρώτης κατοικίας, μια νοοτροπία που ελάχιστες χώρες στο εξωτερικό ασπάζονται, καθώς θεωρούν το ενοίκιο ως την ιδανικότερη λύση.

Κατά το ίδιο σκεπτικό λειτουργούσαμε και στο θέμα του αυτοκινήτου, μια νοοτροπία που μοιάζει να αλλάζει…

Πηγή: sportime.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος