FOLLOW US: facebook twitter

Λατινικά για άριστα, Χημεία και Πληροφορική για διαβασμένους

Ημερομηνία: 08-06-2023 | Συντάκτης:

Ολοκληρώνονται τη Δευτέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

  • Συνέχεια αύριο και μεθαύριο με μαθήματα ειδικότητας για τα ΕΠΑΛ

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Χημεία για πολύ καλά προετοιμασμένους, Πληροφορική που κάλυπτε όλο το φάσμα της ύλης και Λατινικά στα οποία μπορούσαν να γράψουν ακόμα και άριστα, ήταν τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα των Λατινικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών),  σύμφωνα με την φιλολογική ομάδα του φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ» παρουσίαζαν διαβαθμισμένη δυσκολία. «Αρχικά, δόθηκαν αποσπάσματα από τα κείμενα 23 και 38 του σχολικού εγχειριδίου, για να μεταφραστούν και να προσεγγιστούν γραμματικά και συντακτικά. Η ερώτηση της εισαγωγής είχε τη μορφή κλειστού τύπου και σίγουρα διευκόλυνε τους μαθητές. Η άσκηση της ετυμολογίας δεν έκρυβε ιδιαίτερες δυσκολίες. Οι ασκήσεις που αφαιρούσαν τη γραμματική παρουσίαζαν ποικιλία και απαιτούσαν καλή γνώση της. Στο σκέλος του συντακτικού, τα θέματα αφορούσαν συντακτική αναγνώριση λέξεων, μετατροπή ενεργητικής σύνταξης σε παθητική, εντοπισμό και ανάλυση δευτερευουσών προτάσεων και μεταφορά του ευθέος λόγου σε πλάγιο. Τα θέματα ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και προϋπέθεταν κατανόηση της ύλης και εξάσκηση σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Επομένως, οι άρτια προετοιμασμένοι μαθητές θα μπορούσαν να ανταποκριθούν με επιτυχία».

Όσον αφορά στο μάθημα της Χημείας (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), τα θέματα, σύμφωνα με τον Χημικό του φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ» Γιάννη Παπαδόπουλο, ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές, «που έπρεπε να έχουν καλή κριτική ικανότητα, να έχουν μελετήσει σε βάθος τις έννοιες και να έχουν ασχοληθεί με ασκήσεις ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα θέματα και στον χρόνο».

Σχετικά με την Πληροφορική (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), τα θέματα και εκεί ήταν βατά, με κλιμακωτή δυσκολία. «Τα θέματα των υποψηφίων της οικονομικής κατεύθυνση στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικός περιβάλλον είχαν κλιμακούμενη δυσκολία και κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης. Στο σύνολο τους τα φετινά θέματα χαρακτηρίζονται ευκολότερα από τα περσινά, αν και σε κάποια μικρά σημεία απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή από τους υποψηφίους γιατί θα μπορούσαν να χαθούν  εύκολα μονάδες» σχολίασε η Πληροφορικός του φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ» Σταυρούλα Μακρή.

Οι Πανελλήνιες αυτή την εβδομάδα συνεχίζονται για του υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα εξεταστούν αύριο και μεθαύριο σε μαθήματα ειδικότητας ενώ ολοκληρώνονται την Δευτέρα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ με Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Σχολιασμός των θεμάτων των Λατινικών Προσανατολισμού από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας

Τα θέματα των Λατινικών, σχολιάζουν οι φιλόλογοι, μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας κ.κ. Γιώτα Σπανού και Όλγα Λαμπαούνα, τονίζοντας πως ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερη δυσκολία.

“Τα δοθέντα αποσπάσματα προέρχονται από το Β  τεύχος, από τα κείμενα  ΧΧΙΙΙ (23) και  ΧΧΧVΙΙΙ (38) και ζητήθηκε να μεταφραστεί μέρος αυτών. Τα θέματα Β1 ,Β2 με ερωτήσεις εισαγωγής και ετυμολογίας δεν παρουσίαζαν δυσκολίες . Στο ίδιο επίπεδο κινήθηκαν και οι ερωτήσεις στη γραμματική που κάλυπταν ευρύ φάσμα γραμματικών φαινομένων και για πρώτη φορά φέτος υπήρχαν ασκήσεις εντοπισμού ονοματικών και ρηματικών τύπων. Οι ερωτήσεις στο συντακτικό παρουσίαζαν διαβαθμισμένη δυσκολία με βασική προϋπόθεση την καλή γνώση των φαινομένων και την σωστή προετοιμασία των μαθητών. Και στο συντακτικό για πρώτη φορά φέτος  ζητήθηκε από τους μαθητές να εντοπίσουν τις προτάσεις, πριν προβούν στην αναγνώρισή τους. Ευχόμαστε στους μαθητές καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα υπόλοιπα μαθήματά τους”.


Δημήτρης Βορλόκας, Πληροφορική

«Και οι ασκήσεις και η θεωρία των θεμάτων ήταν εύκολα. Έχω γράψει ικανοποιητικά πάνω κάτω σε αυτό που είχα στο μυαλό μου να γράψω».

Διονυσία Δημητρακοπούλου, Λατινικά

«Καλά ήταν τα θέματα που έπεσαν στα λατινικά αν και τα αρχαία πιστεύω ότι ήταν πιο εύκολα. Ήταν φυσικά για προετοιμασμένους υποψηφίους, όποιος είχε διαβάσει, έγραφε».

Βίκυ Θεοφιλοπούλου, Πληροφορική

«Ήταν πολύ ωραία θέματα για έναν μαθητή που είχε κάνει σωστή προετοιμασία και τη δέουσα προσπάθεια, οπότε θα έγραφε ένα καλό βαθμό. Ήταν αναμενόμενα και από τα εύκολα μπορώ να πω παρότι περιμέναμε να είχαν έναν βαθμό δυσκολίας».

Γιώργος Αποστολόπουλος, Πληροφορική

«Με σωστή προετοιμασία ήταν εύκολα και μάλιστα πιο εύκολα απ’ ότι θα περίμεναν οι περισσότεροι. Δεν έκρυβαν παγίδες ήταν πράγματα τα οποία τα κάναμε συνέχεια».

Σπύρος Γεωργιάδης, Πληροφορική

«Θεωρώ ότι τα θέματα ήταν πιο εύκολα σε σχέση με πέρυσι. Εγώ προσωπικά δεν δυσκολεύτηκα κάπου μόνο το Δ4 είχε, μια όχι δυσκολία, απλά ήθελε περισσότερη σκέψη σε σχέση με τα προηγούμενα ερωτήματα. Φυσικά οι προετοιμασμένοι έγραφαν».

Παναγιώτης Κατσώλης, Πληροφορική

«Εύκολα ήταν γενικά τα θέματα και για μένα προσωπικά στη σχολή που θέλω και δεν έχει πολλά μόρια πήγα καλά. Λίγο στη θεωρία ήταν αντί- sos, σε γενικές γραμμές όμως ήταν εύκολα».

Βασιλική Θεοχαρίδου, Πληροφορική

«Συμπαθητικά ήταν τα θέματα, το Γ νομίζω ήταν πιο απαιτητικό, τα υπόλοιπα όμως με ψυχραιμία λύνονταν. Δεν υπήρχαν παγίδες και ένας διαβασμένος μαθητής θα μπορούσε να γράψει».

Σοφία Κορδονούρη, Λατινικά

«Ήταν αρκετά εύκολα θα έλεγα και πιστεύω ότι πήγαν όλα καλά. Επίσης, ήταν θέματα αναμενόμενα και πιο εύκολα από τα περσινά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia