FOLLOW US: facebook twitter

Λ. Βαρουξής: Στήριξη των κτηνοτρόφων μας και έλεγχος στις εισαγωγές κρέατος

Ημερομηνία: 03-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Κοινωνία, Νέα

Τα αισθητά μειωμένα μεγέθη στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής κάνουν πιο έντονες τις επιπτώσεις στον κλάδο της κτηνοτροφίας που σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε όπως και παλαιότερα να αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο.

Οι συνθήκες ωστόσο δεν υπήρξαν ευνοϊκές για τους κτηνοτρόφους μας ο αριθμός των οποίων επίσης μειώνεται μπροστά στον κίνδυνο απώλειας εισοδήματος από τις χαμηλές τιμές αλλά και το κόστος ζωοτροφών.

Τα στατιστικά στοιχεία – πρόσθεσε – δείχνουν ακριβώς `μείωση παραδόσεων του όγκου πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος αλλά και μείωση κατανάλωσης που αν και έχουμε αύξηση στην μέση τιμή παραγωγού δεν έχουμε τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα.

Είναι γνωστό σημειώνει το πολιτικό στέλεχος της ΝΔ ότι η κτηνοτροφία μας εξαρτάται από εισαγωγές σε πρώτες ύλες ζωοτροφών ειδικά στους επιμέρους τομείς πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας. Το ζήτημα δε, γίνεται επιπλέον ανησυχητικό αν συνυπολογίσουμε ότι η ανάπτυξη της εγχώριας καλλιέργειας για ζωοτροφές παρουσιάζει μια σχετική στασιμότητα στην διάρκεια των τελευταίων ετών.

Παράλληλα και όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα μεγαλώνει οι προβληματισμός για την διάθεση των αμνοεριφίων και τον ανταγωνισμό που δεν μπορούν να αντέξουν οι ντόπιοι παραγωγοί. Οι τελευταίοι μάλιστα δικαιολογημένα ζητούν την έναρξη εντατικών ελέγχων στις εισαγωγές για ζωντανά και για σφαγμένα ζώα αλλά και καταγραφή αποθεμάτων προκειμένου να αποφευχθεί η εκμετάλλευση από τους επιτήδειους της αγοράς.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ηκαι εμπιστοσύνη που θα πρέπει να δείξει και το αγοραστικό δυναμικό στην παραγωγή της περιοχής μας με δεδομένη την επικρατούσα ποιότητα αλλά και την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων μας που καθημερινά δίνουν το δικό τους αγώνα για την καλύτερη παραγωγή του ζωϊκού κεφαλαίου, του γάλακτος και όλων των παράγωγων προϊόντων.

Αναφέρει τέλος ότι και από την Πολιτεία απαιτείται ένας επανασχεδιασμός και μια νέα βάση συζήτησης για την διάσωση της πολύτιμης στην οικονομία μας κτηνοτροφία με ειδικές παρεμβάσεις που με κίνητρα και συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα βοηθήσουν είτε άμεσα είτε μεσοπρόθεσμα τους κτηνοτρόφους μας.

Λευτέρης Βαρουξής

Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ηλείας, Πρόεδρος Συνεδρίου Ενδυνάμωσης Πόλεων & Περιφερειών «OlympiaForum», Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot