FOLLOW US: facebook twitter

Κυνήγι ξανά λόγω αγριόχοιρου 

Ημερομηνία: 21-08-2024 | Συντάκτης:

Ήρθη η απαγόρευση για την πυρόπληκτη ζώνη του 2021 από το δασαρχείο Πύργου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με μια σημαντική αλλαγή ξεκινά η φετινή κυνηγετική περίοδος στην Ηλεία, καθώς η ικανοποιητική εξέλιξη της φυσικής αναγέννησης στις πυρόπληκτες περιοχές  του Πύργου και της Ολυμπίας από τη φωτιά του 2021, σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή αύξηση του αγριόχοιρου, οδήγησαν στην άρση απαγόρευσης από το δασαρχείο Πύργου.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, η μελέτη που εκπονήθηκε φέτος, με τη συμπλήρωση τριετίας βάσει νομοθεσίας, αποτυπώνει πλήρη ανάπτυξη της φυσικής αναγέννησης, τέτοια που καθιστά μη αναγκαία τη συνέχιση της αναδάσωσης.

«Είδαμε από τη μελέτη ότι η κάλυψη στο έδαφος είναι στο 100% και ότι πλέον δεν χρειάζεται πρόσθετες αναδασώσεις. Η φυσική αναγέννηση είναι πλήρης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι έγινε δεκτό το αίτημα των κυνηγετικών συλλόγων της περιοχής για άρση της απαγόρευσης θήρας, κυρίως για να αντιμετωπιστεί ο πολύ αυξημένος πληθυσμός των αγριόχοιρων στη ζώνη Αρχαία Ολυμπία-Ερύμανθος και στη ζώνη Λάνθι-Κολίρι-Λαμπέτι στον δήμο Πύργου.

«Λόγω των ζητημάτων που υπάρχουν με τον αυξημένο αριθμό των αγριόχοιρων σε περιοχές προστατευόμενες λόγω της πυρκαγιάς του 2021, που βρήκαν καταφύγιο εκεί, υποβλήθηκε ένα αίτημα από πολλούς ανθρώπους για την άρση της απαγόρευσης θήρας που είχε επιβληθεί εκ του νόμου, το οποίο έγινε αποδεκτό.  Παράλληλα, βλέπουμε ότι η φύση έχει αποκαταστήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα οικοσυστήματα, ενώ δεν έχει μεταβληθεί ούτε το είδος ούτε η ποσότητα των θηραμάτων. Για αυτόν τον λόγο, θέλουμε να συμβάλουμε στον περιορισμό των προβλημάτων που μας έχουν παρουσιαστεί από τον αγριόχοιρο», δήλωσε ο κ. Λάττας.

Ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γ’ ΚΟΠ, Άλκης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του δασαρχείου, στεκόμενος ιδιαίτερα στο πρόβλημα του αγριόχοιρου.

«Το δασαρχείο αξιολόγησε το τεκμηριωμένο αίτημά μας και το αποδέχθηκε. Θεωρώ ότι έγινε το σωστό, διότι ο αυξημένος πληθυσμός στο αγριογούρουνο έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα όχι μόνο σε γεωργικές εκτάσεις αλλά σε αγροτικές κατοικίες» ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot