FOLLOW US: facebook twitter

Κυβερνητικό Mea Culpa για το μεταναστευτικό

Ημερομηνία: 16-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Γράφει ο Δικαιόπολις
Δεν άντεξε ο «σούπερμαν» Χρυσοχΐδης…

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που η ίδια κατάργησε, αποτελεί ευθεία παραδοχή του λάθους της. Κατάλαβε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός μας ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού, ενσωμάτωσης και διαχείρισης που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι ζήτημα καταστολής και δημόσιας τάξης, για να το χειρίζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το ξέρουμε ότι ο Χρυσοχοΐδης είναι σούπερμαν και μπορεί να τα χειρίζεται όλα με επιτυχία, αλλά η μεταναστευτική πολιτική απαιτεί ξεχωριστή διαχείριση, για αυτό και η προηγούμενη κυβέρνηση ίδρυσε ξεχωριστό υπουργείο. Του Χρυσοχοΐδη του πήρε ένα τρίμηνο να παραδεχθεί ενώπιον των Ευρωπαίων ότι «το μεταναστευτικό είναι μη διαχειρίσιμο», για να σπαταλήσει άλλο ένα τρίμηνο μέχρι να καταλάβει το λάθος του.  Προφανώς και δεν ήταν όλα καλώς καμωμένα, το είπε προχθές κι ο Νίκος Βούτσης στον Πύργο, ότι παραδόθηκε μια «καθόλου καλή, αλλά λελογισμένα διαχειρίσιμη κατάσταση».

Όμως αυτό που η νέα κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει πλήρως, είναι πως το μεταναστευτικό ποτέ δεν θα είναι διαχειρίσιμο όσο αντιμετωπίζεται με όρους αστυνόμευσης. Ποτέ δεν θα είναι διαχειρίσιμο όσο πιστεύουμε ότι ο παράτυπος μετανάστης ή πρόσφυγας πολέμου είναι «λαθρομετανάστης» που πρέπει υποχρεωτικά να φυλακιστεί. Ποτέ δεν θα είναι διαχειρίσιμο όσο δεν συζητάμε με τις τοπικές κοινωνίες για το πώς θα γίνει η κατανομή μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά τις φέρνουμε προ τετελεσμένων αποφάσεων. Ποτέ δεν θα είναι διαχειρίσιμο αν κάνουμε αδιαφανείς διαγωνισμούς εν μέσω Χριστουγέννων και αν ενημερώνουμε εκ των υστέρων για τις δρομολογημένες ενέργειές μας.

Η διαχείριση των μεταναστών επιτάσσει όρους διαφάνειας, ενημέρωσης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ισομερούς κατανομής τους, διότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι ροές, τόσο από την Ασία όσο και από την Αφρική. Όσες φυλακές κι αν χτίσουμε, ποτέ δεν θα είναι αρκετές.

Για να είμαι ειλικρινής, η τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη ως υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής δεν με ενθουσιάζει και μου δημιουργεί υποψίες ως προς τα κριτήρια διαχείρισης. Προσωπικό πρόβλημα μαζί του δεν έχω, όμως δεν παύει να είναι βουλευτής Χίου. Ελπίζω να μην τον επηρεάσει αυτή η ιδιότητα και λειτουργήσει με μοναδικό γνώμονα πώς θα αποσυμφορηθεί η Χίος, δηλαδή «στο νησί μου να μην είναι κι ας τους πάμε όπου να ’ναι». Προφανώς και πρέπει να τερματιστεί το φαινόμενο της Μόριας, αλλά όχι με τη δημιουργία νέας Μόριας σε άλλες περιοχές.

Για αυτό και πιστεύω ότι θα πρέπει άμεσα ο νέος υπουργός να «παγώσει» τις διαδικασίες εγκατάστασης κοντέινερ μεταναστών στο Επιτάλιο, να οργανώσει ευρεία σύσκεψη στον Πύργο με όλους τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους και να ενημερώσει τους Ηλείους πολίτες για τις κυβερνητικές προθέσεις. Καλό είναι να σταματήσουν οι μυστικές συσκέψεις, διότι υποδηλώνουν ενοχή, όπως και οι αδιαφανείς διαγωνισμοί των 2,5 εκατ. ευρώ. Το μεταναστευτικό δεν πρέπει να προσφέρεται για πλουτισμό κάποιων εις βάρος  άλλων ανθρώπων. Κι αφού τα κάνουμε όλα αυτά, ας πούμε και μια συγγνώμη στον Γιάννη Μουζάλα για όσα άκουσε επί τόσα χρόνια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος