FOLLOW US: facebook twitter

Κυπαρισσιακός κόλπος – O παράδεισος αναπαραγωγής της καρέτα-καρέτα

Ημερομηνία: 09-10-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”121771″ img_size=”full”][vc_column_text]

Φωλιές ρεκόρ για θαλάσσια χελώνα στην Ελλάδα

Στα 75χλμ. των κύριων παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καταγράφτηκαν περίπου 6.500 φωλιές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος κρατά βεβαίως τα σκήπτρα που θεωρείται βάσει των στοιχείων η νούμερο 1 παραλία ωοτοκίας της προστατευόμενης χελώνας καρέτα- καρέτα όπου έχουν καταγραφεί  3.500 φωλιές απλωμένες σε μια θαλάσσια περιοχή  που καταλαμβάνει περίπου  20 χιλιόμετρα.  Οι ακτές του που είναι ο πυρήνας του βιοτόπου, φιλοξενούν τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό της χελώνας στη Μεσόγειο!. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χελώνων που φωλιάζουν στον Κυπαρισσιακό, φωλιάζουν στο νότιο τμήμα του κόλπο μεταξύ της Κυπαρισσίας και των εκβολών της Νέδας. Μάλιστα στον  Κυπαρισσιακό κόλπο καταγράφεται το  58,7%  του συνολικού αριθμού θαλάσσιων χελώνων σε όλη τη χώρα, θεωρείται δηλαδή ο παράδεισος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα και το 26,2%  των φωλιών εμφανίζεται στην Ζάκυνθο.

Νεκρές σε Βουλιαγμένη και Καβούρι δυο Καρέτα Καρέτα | Notians Voice - H Φωνή Των Νοτίων Προαστίων

Ακολουθεί ο κόλπος του Λαγανά στη Ζάκυνθο με 1.700 φωλιές σε παραλία έκτασης 5,5 χιλιομέτρων σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο». Ο πληθυσμός των φωλιών που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στον κόλπο του Λαγανά αυξομειώνεται, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους πληθυσμούς θαλάσσιων χελωνών στον κόσμο. Ακολουθούν, η παραλία του Ρεθύμνου στην Κρήτη με 350 φωλιές και έπονται η παραλία του Ευρώτα με 200 φωλιές, ο Κόλπος των Χανίων με 100 φωλιές, η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και η Κορώνη  με 50  και η παραλία Ρωμανού με 20 φωλιές.

Nα σημειώσουμε ακόμα, ότι σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΑΡΧΕΛΩΝ,  το φετινό καλοκαίρι που διανύσαμε, θεωρήθηκε η τρίτη καλύτερη χρονιά από το 1984 ως προς τον αριθμό των φωλιών της καρέτα καρέτα στις περιοχές ωοτοκίας της.

Έκαναν 8 μήνες να απαντήσουν για πάρτι σε φωλιές χελωνών

Η επίδραση της καραντίνας στην αύξηση των φωλιών

Σε κάθε περίπτωση, παρά τη διάχυτη αίσθηση, τα παραπάνω ενθαρρυντικά νέα δεν αποδίδονται στην καραντίνα, όπως εξηγεί η επιστημονική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο αριθμός των φωλιών σχετίζεται με εκείνον των θηλυκών χελωνών που φτάνουν στην παραλία ωοτοκίας. «Οι χελώνες που ωοτοκούν στην Ελλάδα διαβιούν στα πεδία διατροφής τους, στον Κόλπο του Γκαμπές (Βόρεια Αφρική) και στη Βόρεια Αδριατική, οι οποίες κάθε δύο τρία χρόνια μεταναστεύουν στις περιοχές ωοτοκίας για να αφήσουν τα αυγά τους. Το αν και πότε μία θηλυκή χελώνα είναι έτοιμη να μεταναστεύσει από το διατροφικό της πεδίο προς την παραλία αναπαραγωγής της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες» τονίζουν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο σημαντικότερος παράγων είναι η καλή διατροφή της, δηλαδή η αποθήκευση επαρκούς λίπους που θα τη βοηθήσει να αντέξει το μεγάλο ενεργειακό κόστος της μετανάστευσης και της αναπαραγωγής, που διαρκούν από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο». Η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα για την COVID-19 εφαρμόστηκαν σχεδόν σε όλο τον κόσμο την άνοιξη του 2020, μία περίοδο κατά την οποία οι θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο είχαν ήδη αρχίσει το μεγάλο τους ταξίδι, επομένως είναι μάλλον απίθανο τα μέτρα να επηρέασαν την απόφασή τους. Η μοναδική επίδραση της καραντίνας αφορά την περιορισμένη ανθρώπινη δραστηριότητα στις παραλίες ωοτοκίας, που τις έκανε πιο φιλόξενες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia