FOLLOW US: facebook twitter

Κύμα «οργής» για τα οικονομικά μέτρα στήριξης: Έντονες οι αντιδράσεις από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου

Ημερομηνία: 10-03-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”107091″ img_size=”full”][vc_column_text]Έντονες είναι οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου της Ηλείας από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία από τον κορονοϊό, καθώς αποκλείει τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί με τον περιορισμό για όσες έκλεισαν «με κρατική εντολή για πάνω από 10 μέρες».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, καθότι με την τωρινή κατάσταση στην αγορά παρατηρείται άνευ προηγουμένου ύφεση με καταλυτική σημασία στην ομαλή λειτουργία της.

«Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν μετά από κρατική εντολή (εκπαιδευτικά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικά συγκροτήματα) αλλά και πλήθος άλλων επιχειρήσεων που τις έκλεισε η αγορά και όχι οι κρατικές εντολές. Τέτοιες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις με ποσοστά ακυρώσεων 100% όπως ξενοδοχεία, πρακτορεία, οι μεταφορές, τα καταστήματα τουριστικών ειδών, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι καφετέριες αλλά και κάθε δορυφορική δραστηριότητα. Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις και για τα θέματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων που διακινούν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Καθίσταται λοιπόν εμφανές ότι ο περιορισμός των πληττομένων είναι ατελέσφορος και επιτείνει το πρόβλημα και δεν το θεραπεύει. Καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα ριζικά με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητος, ουσιαστική ρύθμιση των οφειλών στις τράπεζες, για δάνεια που είχαν χορηγηθεί για παλαιότερες φυσικές καταστροφές, πέραν των ρυθμίσεων των ασφαλιστικών και δημοσιονομικών θεμάτων. Τη στιγμή που η ηλειακή κοινωνία δίνει το δικό της αγώνα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού ζητάμε τη στήριξη στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων της αγοράς και της απασχόλησης», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της ΟΕΣΗ, Ν. Καρυώτης, δήλωσε στην «Πρωινή»:

«Τα μέτρα δεν μας ικανοποιούν. Αν και ειπώθηκε ότι είναι μόνο η πρώτη δέσμη, η ουσία είναι ότι δεν μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις από τον κορονοϊό. Έχουμε καταγεγραμμένες 13.000 ακυρώσεις τουριστικών αφίξεων, όλος ο Μάρτιος χάθηκε και οι ενδείξεις για τους επόμενους μήνες δεν είναι καλές. Σε όλες τις πόλεις η εμπορική κίνηση έχει επηρεαστεί και φοβόμαστε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να περιοριστεί ο ισχυρός αντίκτυπος από τον κορονοϊό. Για αυτό καταθέσαμε προτάσεις όπως τα άτοκα δάνεια και η έκτακτη ενίσχυση, ζητώντας επίσης να ληφθούν μέτρα και για τις δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες».

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ.Ελλάδας, Γ. Παππάς, δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διαχωρισμοί στις πληγείσες επιχειρήσεις.

«Τα μέτρα θα έπρεπε να προβλέπονται για το σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως δραστηριότητας, χωρίς περιορισμούς και τουλάχιστον σε ορίζοντα εξαμήνου, διότι η επίδραση από τον κορονοϊό είναι σε όλο το οικονομικό φάσμα (τουρισμός εμπόριο, εστίαση, μεταφορές) και παράλληλα να εκπονηθεί μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα ώστε να προβεί το κράτος σε στοχευμένες αποζημιώσεις προς όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχ. Ολυμπίας, Β.Τυλιγάδας, τόνισε:

«Υπάρχει μια ασάφεια για το ποιες επιχειρήσεις καλύπτουν τα μέτρα . Ακόμα και έτσι όμως, δεν έχει μεγάλη διαφορά, διότι είναι πολύ λίγα και ανεπαρκή για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ είναι δώρο άδωρον, αφού ούτως ή άλλως άδειοι είμαστε, τι τιμολόγιο να κόψουμε για να πληρώσουμε ΦΠΑ; Με τις οφειλές μας στις ΔΕΚΟ στους δήμους τι θα κάνουμε; Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουμε, για αυτά δεν προβλέπεται κάποια διευκόλυνση. Περιμένουμε τα επίσημα έγγραφα στις υπηρεσίες για διευκρινίσεις, όμως και πάλι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δ. Πύργου, Μ. Ζαχαρόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του δηλώνοντας: «θεωρώ απαράδεκτα και γελοία τα μέτρα. Ειδικά στον δικό μας τομέα, μετά από αυτήν την εβδομάδα που είχαμε 100% ακυρώσεις ενόψει Φλόγας αλλά και για όσες έρχονται μέσω booking και φτάνουν ως τα μέσα Απριλίου, τα μέτρα αυτά δεν ανακουφίζουν κανέναν μας. Θεωρώ ότι έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος και δεν έχει μεταφερθεί από τους αρμόδιους η σωστή εικόνα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πάρα πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν σε δύσκολη θέση».

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) με επιστολή της, καταθέτοντας ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων όπως: «Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων,  παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ έως 30/9/2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου και παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 30/09/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑ, δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις, κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων και πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31/72020 για τους λογαριασμούς ΔΕΗ για δανειολήπτες εμπορικών επιχειρήσεων, εστίασης και ξενοδοχειακών-τουριστικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών μεταφορών, ενώ όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για 6 μήνες».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia