FOLLOW US: facebook twitter

«Η περιπετειώδης πορεία των επαναστατικών Συνταγμάτων του 1821» – Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίου του καθηγητή Ξεν. Κοντιάδη

Ημερομηνία: 19-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Στα βιβλιοπωλεία της χώρας κυκλοφορεί από χθες το νέο βιβλίο του καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη με τίτλο «Η περιπετειώδης πορεία των επαναστατικών Συνταγμάτων του 1821» από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Όπως αναφέρει ο εκδοτικός οικος, η ιστορία της δημιουργίας των Συνταγμάτων του Αγώνα είναι συναρπαστική και περιπετειώδης σαν μυθιστόρημα. Πώς έγραψαν οι επαναστατημένοι Έλληνες τα Συντάγματα του Αγώνα; Πάνω σε ψάθες από άχυρο, ανάμεσα σε πορτοκαλιές και λεμονιές, με φωνές και καβγάδες, που οδηγούσαν σε μικρές ή μεγάλες μάχες, ενίοτε ένοπλες. Στα Συντάγματα του Αγώνα οι επαναστατημένοι Έλληνες συσσωρεύουν θεσμική εμπειρία που θα ασκήσει τεράστια επίδραση στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία.

Τα επαναστατικά Συντάγματα του 1821 είναι στοιχείο της εθνικής ταυτότητας και της συλλογικής αυτογνωσίας. Η θέσπισή τους αποτελεί τη θεμελιωτική στιγμή της ελληνικής πολιτείας. Όταν οι πρώτοι παραστάτες, συγκεντρωμένοι στον πορτοκαλεώνα της Πιάδας και στο λεμονόδασος της Τροιζηνίας, υπογράφουν συγκινημένοι τα ψηφίσματα των Συνταγμάτων, ενδεχομένως δεν έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας της πράξης τους. Γνωρίζουν, όμως, ότι θέτουν τα θεμέλια για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους και τη συγκρότησή του σε κυρίαρχο κράτος.

«Όταν ξεκίνησα τη μελέτη δεν φανταζόμουν πόσο ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία τους και πόση σημασία έχουν για την κατανόηση όχι μόνο της Επαναστασης καθεαυτής αλλά και της διαδρομής των 200 χρόνων από την Πρώτη Ελληνική Δημοκρατία μέχρι σήμερα. Αισθάνομαι ότι η γραφή του κειμένου ήταν το ελάχιστο που όφειλα να κάνω ως συνταγματολόγος για αυτή την επέτειο. Οι πρώτες φράσεις (αλλά και διάσπαρτα κομμάτια) είναι γραμμένες σε πιο ελέυθερο ύφος: “Ο χειμώνας στη νότια Ελλάδα έρχεται αργά. Στην Πιάδα, όχι μακρυά απο την Αρχαία Επίδαυρο, ένα πυκνοκατοικημένο χωριό κρυμμένο κάτω από απόκρημνα βράχια, μια ασυνήθιστη συγκέντρωση ανδρών συνεχίζεται για αρκετές μέρες…” (η συνέχεια επί της οθόνης). Οι εκδόσεις Καστανιώτη παρήγαγαν ένα εξαιρετικό βιβλίο, με σκληρό εξώφυλλο, άρτια επιμελημένο, που ελπίζω να φτάσει σύντομα σε ανοιχτά βιβλιοπωλεία», δήλωσεσε ανάρτησή του ο κ. Κοντιάδης, ο οποίος συμμετέχει ως εισηγητής-ομιλητής στη διαδικτυακή διημερίδα που διοργανώνει στις 27 & 28 Μαρτίου η Πρωινή.

*Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος