FOLLOW US: facebook twitter

Κτίριο «κόσμημα» για τους μαθητές των Λεχαινών

Ημερομηνία: 16-11-2022 | Συντάκτης:

-Εγκαινιάστηκε χθες από τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης κα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το νέο Λύκειο, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως

-Δημοπρατήσαμε και ολοκληρώσαμε το έργο μέσα σε τρία χρόνια, επισήμανε ο Νεκτ.Φαρμάκης

-Τι απάντησε η υπουργός στην «Πρωινή» για το νέο κτίριο, την τηλεκπαίδευση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση

-Ευχαριστίες και αίτημα για βιοκλιματικό σχολείο στην Ανδραβίδα από τον Γ. Λέντζα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με την προσδοκία ότι θα είναι μόνο η αρχή για την ανανέωση της σχολικής στέγης στην Ηλεία εγκαινιάστηκε χθες το νέο κτίριο του Λυκείου Λεχαινών από τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με την παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως,του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, του νέου Μητροπολίτη Ηλείας, κ.Αθανασίου Β’ και των στελεχών της εκπαίδευσης της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας.

Την υπουργό υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, μαζί με τη Φιλαρμονική Λεχαινών και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, και αφού τελέστηκε ο αγιασμός του σχολείου, στη συνέχεια εξήρε τη σπουδαιότητα του έργου κατά τη διάρκεια μίνι εκδήλωσης στη νέα αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Ο κ. Λέντζας τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική μέρα για τον δήμο και, επικαλούμενος τη ρήση του Β. Ουγκό «εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνε μια φυλακή», υπογράμμισε τη σημασία ενός νέου κτιρίου για τον μαθητικό πληθυσμό.

«Σήμερα παραδίδεται στην τοπική κοινωνία ένα υπερσύγχρονο κτίριο που παρέχει ασφάλεια, άνεση και τις κατάλληλες συνθήκες σε μαθητές και καθηγητές για ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι για τον δήμο μας και ειλικρινά είμαι υπερήφανος που καταφέραμε να παραδώσουμε το έργο μέσα στη θητεία μας», ανέφερε και στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του έργου, με ξεχωριστή μνεία στην υπουργό για τη συμβολή της στο να δρομολογηθεί η κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου Μανολάδας και του δημοτικού σχολείου Ανδραβίδας, που είχε πληγεί από τον σεισμό του 2019.

Παράλληλα, ο κ. Λέντζας ζήτησε από την υπουργό να συμβάλει στην κατασκευή νέου βιοκλιματικού Δημοτικού Σχολείου στην Ανδραβίδα, σημειώνοντας ότι έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή εκτίμησης και καταμέτρησης ακινήτου.

«Φιλοδοξούμε από κοινού να κατασκευάσουμε ένα νέο 12θέσιο σχολείο, σύγχρονο, που να ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές προκλήσεις του μέλλοντος. Σας ζητούμε να μοιραστείτε μαζί μας αυτό το όραμα και να μας στηρίξετε σε αυτήν την προσπάθεια. Ας ανοίξει ένα ακόμα σχολείο και ας κλείσει μια φυλακή», επισήμανε.

«Ολοκληρώσαμε ένα έργο σε χρόνο ρεκόρ»

 Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε πως τα επίσημα εγκαίνια του Λυκείου Λεχαινών, το οποίο ήδη λειτουργεί από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είναι μια μεγάλη απόδειξη όσων μπορεί να πετύχει το κράτος και η αυτοδιοίκηση, όταν δουλεύει με γρήγορες ταχύτητες, με ενότητα και με διάθεση να είμαστε αποτελεσματικοί για την ίδια την κοινωνία.

«Μέσα σε τρία μόνο χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2019 που αναλάβαμε την Περιφερειακή Αρχή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, καταφέραμε να δημοπρατήσουμε, να  συμβασιοποιήσουμε και να ολοκληρώσουμε ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα! Πρόκειται για ένα μεγάλο και σπάνιο ρεκόρ, όχι μόνο για τα τοπικά, αλλά για ελληνικά δεδομένα.Και είναι ένα ρεκόρ που επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλαμε όλοι. Η Περιφέρεια, ο Δήμος, το Υπουργείο Παιδείας και βέβαια, η κατασκευαστική εταιρεία του Δημοσίου, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, που ανέλαβε και την υλοποίηση του έργου. Σε προσωπικό επίπεδο, η χαρά μου είναι μεγάλη.Το Γενικό Λύκειο Λεχαινών, ένα πραγματικό κόσμημα για τη σχολική κοινότητα της Δυτικής Ελλάδας, χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα με 3,1 εκατ. ευρώ και κατασκευάστηκε σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου» σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις στη σχολική στέγη της Ηλείας συνεχίζονται με την κατασκευή του Δημοτικού Νέας Μανωλάδας, που επίσης χρηματοδοτείται με 3,1 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ“Δυτική Ελλάδα 2014-2020” όπως και του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, την υλοποίηση του οποίου ανατέθηκαν τον περασμένο Ιούλιο με προϋπολογισμό περίπου 8 εκατ ευρώ.

Συνεχίζοντας ο κ. Φαρμάκης τόνισε στην ομιλία του ότι «Και βέβαια, κρατήσαμε την υπόσχεσή μας  για το Δημοτικό Σχολείο Ανδραβίδας, που μετεγκαταστάθηκε σε ασφαλές περιβάλλον, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έπειτα  και από σχετικές δράσεις, τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας. Επιπλέον, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους, εξελίσσεται ένα  μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σε πολλά σχολεία της Δυτικής Ελλάδας. Ξέρουμε πως οι υποχρεώσεις μας απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα δεν τελειώνουν ποτέ.Ξέρουμε επίσης όμως, ότι κάθε επένδυση στην εκπαίδευση, είναι πάντοτε μία ανεκτίμητη επένδυση. Μία επένδυση για τα παιδιά και το μέλλον του τόπου μας.Και με αυτό το σκεπτικό στο νου, σας υπόσχομαι πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε -και να συνεργαζόμαστε- για να βελτιώνονται διαρκώς οι σχολικές υποδομές του τόπου μας», δήλωσε και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με τον Κωστ;h Παλαμά, ο οποίος οραματίστηκε σχολεία «όπου μαθηταί και διδάσκαλοι θα επικοινωνούν αδελφικώς και οιονείπαίζοντες εις περιβάλλον όπου η παιδεία και η άμιλλα, το χρέος και η αγάπη, η υποχρέωσις και το αίσθημα, η μελέτη και η χαρά, θα συναποτελούν αδιάρρηκτα σύνολα εναρμόνια».

«Τα υλικά για να  φτιάξουμε τέτοια σχολεία δεν είναι το σίδερο και το μπετό. Είναι η αγάπη και η διάθεση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους, δηλαδή των πρωταγωνιστών κάθε σχολικής κοινότητας», σχολίασε.

Ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Γιαννόπουλος, εξέφρασε τη χαρά του επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πιο ευχάριστη και ευτυχισμένη στιγμή για ένα στέλεχος της εκπαίδευσης από τη σημερινή. «Στα πρόσωπα των μαθητών καθρεφτίζεται όλων η χαρά και ελπίδα ότι κάτι καλύτερο θα γίνει. Εύχομαι σε όσους συνετέλεσαν, να έχουν κι άλλες τέτοιες ευκαιρίες στη ζωή τους να μπορούν πάντα να δημιουργούν και να αξιοποιούν το δημόσιο και το ευρωπαϊκό χρήμα κα να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές. Η Ηλεία έχει ανάγκη από νέα σχολική στέγη», υπογράμμισε.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ανδρέας Ζέρβας, εξέφρασε τη χάρα του και τις ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές του έργου.

«Δεν είναι απλά ένα νέο ευαγές περιβάλλον, αλλά η δημιουργία ενός νέου σχολείου σηματοδοτεί και νέα στοχοθεσία, υψηλοτέρους στόχους για τους μαθητές, για τις οικογένειές τους, για τους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι απλά ένα κτιριακό βήμα, αλλά ένα βήμα για καλύτερη εκπαίδευση που μακροχρόνια οδηγεί στο τελικό ζητούμενο: μια καλύτερη παιδεία», είπε.

Η διευθύντρια του σχολείου, Παναγιώτα Σπυροπούλου, αναφέρθηκε αναλυτικά στις υψηλές προδιαγραφές του νέου σχολικού κτιρίου και, μέσα από συνοπτική ιστορική αναδρομή στην ελληνική εκπαίδευση, εξέφρασε τη χαρά της και τη συγκίνησή της για την ολοκλήρωση ενός σπουδαίου έργου.«Ήταν ένας διακαής πόθος μου και όνειρό μου η κατασκευή ενός νέου σχολικού κτιρίου», δήλωσε.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας, κ. Αθανάσιος, τέλεσε τον αγιασμό και στη συνέχεια εξήρε τη σημασία του έργου ευχαριστώντας την υπουργό και προτρέποντας τον μαθητικό πληθυσμό να διαφυλάξει τις ανέσεις του κτιρίου.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για τα Λεχαινά η σημερινή μέρα. Δείχνει την επιμέλεια και τη φροντίδα και τον αγώνα της υπουργού για να βελτιωθεί η παιδεία και να σπουδάζουν τα παιδιά σε σύγχρονα κτίρια, να είναι χαρούμενα, να αποδίδουν και να καλλιεργούνται πνευματικά. Συγχαίρω τη πρωτοπόρο υπουργό. Το σχολείο είναι ένα κέντρο παιδείας, επί γης παράδεισος και όλα τα παιδιά να το απολαμβάνετε και να το διατηρείτε όπως το παραλάβατε, μακριά από ενέργειες που το μειώνουν ή το ασχημαίνουν», δήλωσε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ολιγόλεπτη επίδειξη παραδοσιακών χορών από μαθήτριες του σχολείου, ενώ στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας, ΝικηΚεραμέως, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση του σύγχρονου σχολικού κτιρίου.

«Βρίσκομαι σήμερα σε ένα πραγματικό σχολείο στολίδι το οποίο είχα τη χαρά και την τιμή να εγκαινιάσουμε. Ένα σχολείο κόσμημα που έρχεται να στεγάσει τα όνειρά και τις φιλοδοξίες των παιδιών μας. Το σχολείο είναι αυτό είναι το κατεξοχήν παράδειγμα της έννοιας της συνέργειας. Για να γίνει πράξη, έχουν συμπράξει πάρα πολλοί διαφορετικοί παράγοντες (δήμος, Περιφέρεια, ΚΤΥΠ, ΥΠΕΣ, Υπουργεί Υποδομών, Παιδείας) αλλά πάνω από όλα η εκπαιδευτική κοινότητα. Όλα αυτά γίνονται με έναν στόχο: πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας», τόνισε.

Διαδραστικοί χάρτες στο δημοτικό και στο Γυμνάσιο

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η κ. Κεραμέως, απαντώντας σε ερώτηση της Πρωινής για τον ρόλο της τηλεκπαίδευσης στη δημόσια εκπαίδευση μετά την πανδημία, αποκάλυψε ότι μπαίνει στα σχολεία η καινοτομία του διαδραστικού πίνακα.

«Είναι γεγονός ότι στα χρόνια της πανδημίας έγινε ένα τεράστιο άλμα, το οποίο πιστώνεται στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Δεν μπορεί ποτέ η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να υποκαταστήσει τη διά ζώσης, μπορεί όμως να την εμπλουτίσει. Για παράδειγμα: αυτή και την ερχόμενη ημερολογιακά σχολική χρονιά θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται στα σχολεία της χώρας διαδραστικοί πίνακες σε κάθε τμήμα δημοσίου Λυκείου, Γυμνασίου, Ε’ &ΣΤ΄Δημοτικού. Να ένα απτό παράδειγμα του πώς έρχονται τα ψηφιακά εργαλεία να εμπλουτίσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση. Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στην εκπαίδευση αλλά σαφώς θέλει και όρια και δεν μπορεί ποτέ να υποκατασταθεί η διά ζώσης επαφή του εκπαιδευτικού με τον μαθητή.

Δηλώσεις των βουλευτών Α. Νικολακόπουλου και Δ. Καλαματιανού:

Ν. Κεραμέως για τα ΑΕΙ της Ηλείας και την επανίδρυση των ΤΕΙ

Ευκαιρίας δοθείσης, η «Πρωινή» επισήμανε στην υπουργό Παιδείας ότι η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη περιορίστηκε στα τμήματα της Ηλείας και ρώτησε αν τελικά θα συνεχιστεί και σε άλλα ιδρύματα. Παράλληλα, ρώτησε τι μέλλει γενέσθαι με την επανίδρυση των ΤΕΙ.

Η κ. Κεραμέως απάντησε: «Αναφέρεστε σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, που ήταν πρόταση ακαδημαϊκής αναδιάρθρωσης του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών. Αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει και σε άλλε περιοχές. Συνολικά είναι 53 τμήματα που έχουν καταργηθεί ή έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είχαν βασικές δυσλειτουργίες. Ο στόχος μας είναι να φέρουμε πιο κοντά την εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας πώς δηλαδή θα μπορέσει η πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και η επαγγελματική εκπαίδευση να ανταποκριθεί σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας της χώρας. Η εκπαίδευση έχει μια αυταξία, δίχως αμφιβολίας Επιπλέον αυτής, όμως, είναι σημαντικό η εκπαίδευση και τα εφόδια που δίνουμε στα παιδιά να είναι όσο πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.Το μεγάλο λάθος σήμερα είναι ότι δεν έχουμε εφαρμοσμένες επιστήμες στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Λείπει αυτό. Τις έχουμε σε επίπεδο δημοσίων ΙΕΚ αλλά όχι σε επίπεδο ΑΕΙ. Για αυτό το λόγο, στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, προβλέφθηκε η δυνατότητα ίδρυσης παν/μιακών τμημάτων με κατεύθυνση εφαρμοσμένων επιστημών με διαφορετικά χαρακτηριστικά: είναι τριετείς οι σπουδές και είναι υποχρεωτική η πρακτική άσκηση. Στόχος είναι να καλύψουμε ακριβώς το κενό που έχει δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά τις εφαρμοσμένες επιστήμεςαλλά σε επίπεδο πανεπιστημιακό».

Ανδρ. Νικολακόπουλος: «Παραδόθηκε ένα υπερσύγχρονο και ασφαλές κτιριακό συγκρότημα»

«Είμαστε πραγματικά περήφανοι για το νέο κτίριο του Γενικού Λυκείου Λεχαινών, πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ασφαλές σχολικό συγκρότημα το οποίο παραδόθηκε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας. Η παρουσία της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως στην περιοχή για τα εγκαίνια, καταδεικνύει ακριβώς την βαρύτητα και την σημασία που δίνει το Υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση στην διαμόρφωση και εξασφάλιση των καλύτερων συνθηκών λειτουργίας στο χώρο της εκπαίδευσης.

Στον  δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης, όπως και στους άλλους δήμους του νομού και εδώ να αναφέρω χαρακτηριστικά το σχολείο στο Καράτουλα,έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για να επιτύχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά λοιπόν τον δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης,  εκτός από το Γενικό Λύκειο Λεχαινών, έχουμε την κατασκευή του νέου σύγχρονου κτιρίου του δημοτικού σχολείου Νέας Μανωλάδας, ο προϋπολογισμός του οποίου αγγίζει τα 3,1 εκ, ευρώ, ενώ έγινε εξαιρετική δουλειά με το δημοτικό σχολείο της Ανδραβίδας, το οποίο στεγάζεται πλέον σε αίθουσες βαρέως τύπου. Ειδικά σε ότι αφορά το δημοτικό σχολείο της Ανδραβίδας, ήταν δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που έγινε πράξη και είχαμε και πολύ καλή συνεργασία με την πρώην Υφυπουργό Παιδείας  κα Σοφία Ζαχαράκη για το συγκεκριμένο έργο.

Θε πρέπει όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αθανάσιο Γιάνναρη και τα στελέχη των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε. (ΚτΥΠ), καθώς η συμβολή τους είναι καθοριστική για την κατασκευή των σχολικών κτιρίων μας και από την πρώτη στιγμή βρήκαμε ευήκοα ώτα.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η καλή συνεργασία, ο συντονισμός και ο προγραμματισμός, μεταξύ Υπουργείου, Περιφέρειας, δήμων, ΚτΥΠ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους».

 

Διον. Καλαματιανός: «Κα Κεραμέως, δεν ξεχνάμε την απώλεια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων»

Είναι βέβαιο πως κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των δημοσίων σχολικών υποδομών της Χώρας μας, κάθε νέο έργο σχολικής στέγης που υλοποιείται, είναι ένα βήμα μπροστά για τη δημόσια παιδεία μας.

Στον πυρήνα της εκπαιδευτικής πολιτικής θα πρέπει να υπάρχει η στόχευση και ασφαλώς η μέριμνα να μπορούν τα παιδιά μας να μορφώνονται και οι εκπαιδευτικοί μας να διδάσκουν σε κατάλληλους και ασφαλείς χώρους διδασκαλίας, που πληρούν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές.

Ένας τέτοιος χώρος είναι και το νέο Γενικό Λύκειο Λεχαινών, του οποίου η κατασκευή εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» τον Δεκέμβρη του 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ακριβώς συνέβη και με το νέο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μανωλάδας.

Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως χρειάζονται πολλά περισσότερα να γίνουν, ώστε να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό.

Όπως επίσης, εμείς εδώ στην Ηλεία δεν ξεχνάμε την άδικη και αυθαίρετη απομάκρυνση με απόφαση της Υπουργού Παιδείας καςΚεραμέως και της κυβέρνησης συνολικά, των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που λειτουργούσαν στον τόπο μας. Τα Τμήματα αυτά, που ιδρύθηκαν με το ν. 4610/19 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν απολύτως συμβατά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας. Παράλληλα, δεν ξεχνάμε την αναστολή της λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες, ξανά με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης.

Είμαστε, λοιπόν, ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε το σημαντικό αυτό έργο για να μπορούν τα παιδιά μας να κάνουν το μάθημά τους σε ασφαλές, λειτουργικό και όμορφο σχολικό περιβάλλον. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης όλων των δημοσίων δομών και βαθμίδων εκπαίδευσης της Χώρας και την κατάργηση της επαίσχυντης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία στερεί την είσοδο χιλιάδων μαθητών στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Παράλληλα, δεν σταματάμε να διεκδικούμε την επαναλειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον τόπο μας, όπως το δικαιούται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος